Muzica în timpul sarcinii
- 2015-06-15
- 4761
Muzica te poate face fericită, tristă sau te poate îndemna să te mişti ritmic. Tensiunea arterială, respiraţia, ritmul cardiac, pot fi influenţate la fel de muzică.
Femeile gravide însă par a fi influenţate la propriu de muzică. Cercetătorii de la Institutul Max Planck din Germania, au efectuat o serie de experimente în care au implicat femei gravide sau nu, şi au colectat o serie de dovezi care susţin impoteza că muzica poate avea efecte asupra fătului, chiar înainte de naşterea acestuia. În urma experimentelor au mai observat că reacţia presiunii arteriale a femeilor gravide a fost mai mare.
Muzica plăcută conduce la scăderea tensiunii arteriale, în timp ce muzica neplăcută conduce la creşterea acesteea, în special în primele 10 secunde de ascultare. „Acest lucru nu înseamnă că efectul este unul negativ asupra tensiunii arteriale, ci mai degrabă prezintă un răspuns al organismului la fel de dinamic ca şi muzica”, a spus Tom Fritz, cercetător la Institutul German.
Nu se ştie încă cum reuşeşte muzica să aibă un astfel de efect asupra femeilor însărcinate. La început se credea că acesta ar putea fi un efect al estrogenului prezent în sângele femeilor gravide, însă acest hormon este prezent în cantitate mai mare sau mai mică în toate femeile, dar efectele sau depistat doar în cazul celor gravide.
Muzica îl influenţează şi pe făt
Cercetătorii suspectează că şi fătul tău poate fi influenţat de muzica pe care o asculţi. De exemplu, de la douăzeci şi opt de săptămâni de sarcină, frecvenţa cardiacă a fătului se schimbă în momentul în care mama ascultă muzica deja cunoscută. De la cea de-a 35-a săptămână, muzica se pare că îi şi controlează mişcările.
Sunt studii care au demonstrat că din săptămâna a 26-28-a, un zgomot brusc sau puternic, cauzează un ritm cardiac accelerat şi mişcări fetale, în timp ce muzica melodioasă relaxează.
În plus, copiii care ascultă muzică în timpul sarcinii, dezvoltă ulterior un IQ mult mai ridicat decât media pe familie. Se pare că sunetele stimulează creşterea şi înmulţirea celulelor cerebrale şi de asemenea stimulează crearea conexiunilor între celulele nervoase.
Foto: pregnant.sg
Sursa: nostrofiglio.it