Pericolele cu care se poate confrunta o gravidă vara
- 2019-06-03
- 3266
Dacă tocmai ai aflat că ești însărcinată sau mai ai doar câteva luni de sarcină, vara aceasta va fi una puțin diferită de celelalte. Acum grija ta este pentru doi și ar fi bine să iei câteva măsuri de precauție suplimentare pentru a depăși cu bine și temperaturile ridicate, ce ți-ar putea pricinui un disconfort, dar și de tentațiile verii, ce s-ar putea transforma într-un pericol atât pentru tine, cât și pentru bebe.
Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, a spus care sunt principalele pericole care pot apărea în această perioadă.
Insolația
Insolația reprezintă creșterea anormală a temperaturii corpului în urma expunerii la soare, ce poate atinge 38-40 de grade Celsius, și pune în pericol atât viața gravidei, cât și a fătului. Simptomele sunt evidente și nu ar trebui ignorate: febra, piele înroșită, vărsături, diaree, amețeli și chiar pierderea cunoștinței, creștere bruscă a bătăilor inimii. Dar și stare de confuzie și slăbiciune, durere în zona cefei, presiune pelviană crescută, contracții.
Creșterea bruscă a temperaturii corpului determină accelerarea ritmului cardiac și pentru făt, hipertermia, punând în pericol viața acestuia. Iar dacă hipertermia apare în primul trimestru de sarcină, există chiar și riscul pierderii sarcinii sau avortului spontan. Pentru a preveni toate aceste simptome, stai cât mai departe de soarele arzător, bea multe lichide, poartă haine lejere, de bumbac.
Deshidratarea
Toată lumea are nevoie de multe lichide pe timpul verii, cu atât mai mult o femeie însărcinată. Și chiar dacă ți se pare că faci prea multe drumuri la toaletă, nu uita că riscurile deshidratării sunt mari, cele mai importante fiind contracțiile sau chiar nașterea prematură. Nu aștepta să ți se facă sete. Dacă îți e mai greu să bei apă simplă, îmbogățește-i gustul cu câteva felii de castravete, frunze de mentă, fructe proaspete tăiate cuburi sau felii. Te mai poți hidrata consumând multe legume și fructe proaspete.
Edemele
Umflarea mâinilor și a picioarelor, sau edemul cum mai este cunoscută această problemă medicală, se întâmplă celor mai multe dintre gravide (aproximativ 75% dintre femeile însărcinate se confruntă cu acestea). Doar că vara, temperaturile ridicate favorizează apariția acestora și afectează mai mult femeile aflate în trimestrul al doilea și al treilea de sarcină. Edemele sunt un semn că ar trebui să consumi mai multe lichide, dar și să ai mai mare atenție la cantitatea de sare pe care o consumi. Evită să stai mult timp în picioare sau prea mult timp pe scaun. Fie faci câțiva pași, pentru a te dezmorți, fie poți merge și la o sală de antrenamente pentru a te urca pe bandă. Iar atunci când te odihnești și ești la orizontală, pune-ți picioarele pe o pernă, pentru a sta ușor ridicate, doar atât cât să ai o poziție comodă, relaxantă.
Mâncărimile
Când temperaturile sunt deja neprietenoase, sunt gravide care se confruntă cu mâncărimile de piele. Dar și cu apariția unor bubițe roșiatice de mici dimensiuni. Disconfortul cauzat de acestea este destul de mare, mai ales că se accentuează pe timpul nopții. Mixturile mentolate de la farmacii sau loțiunile de corp hidratante, din gamele dermatocosmetice, special create pentru femeile însărcinate, sunt de mare ajutor.
Arsurile solare
Creme pentru protecție solară sunt obligatorii pentru oricine, cu atât mai mult pentru o viitoare mămică. Cum nivelul de estrogeni este mai ridicat în perioada sarcinii, există riscul apariției petelor maronii. Mai ales pe față! Aceste creme cu factor ridicat de protecție, de la 30 la 50, protejează pielea de razele UVA și UVB prezente în atmosferă în orice anotimp, dar care se intensifică și pot face rău mai ales în perioada verii. Indiferent dacă ești sau nu la mare, la munte sau în oraș, folosește aceste creme pe față și pe brațe, mai ales dacă porți haine fără mâneci, dar și pe picioare.
Sursa: doctorulzilei.ro; 9months.ru