Medic gastroenterolog despre paraziții la copii: Viermii adulți, care se reproduc, pot depăși 30 cm lungime
- 2020-10-30
- 20565
Există unele tipuri de paraziți care provoacă infecții. Majoritatea acestor infecții nu sunt severe și pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor. Ascaris lumbricoides sunt printre cei mai răspândiți paraziți, menționează Dr. Oana Bucur, medic specialist medicina internă și gastroenterolog.
Ascaridioza este produsă de Ascaris lumbricoides, unul dintre cei mai frecvenți paraziți. Acești viermi folosesc corpul uman drept gazdă în procesul maturizării de la larve sau ouă la viermi adulți. Viermii adulți, care se reproduc, pot depăși 30 cm lungime. Majoritatea persoanelor infestate reprezintă cazuri moderate, asimptomatice. Infestarea masivă poate însă să determine simptome și complicații severe.
Majoritatea persoanelor nu au simptome. Infestarea moderată spre masivă determină diferite simptome, în funcție de zona corpului care este afectată.
Plămânii: După ce ingerezi ouăle microscopice de ascaris, acestea colonizează intestinul subțire, iar larvele migrează în fluxul sanguin sau în sistemul limfatic ajungând la plămâni. În acest stadiu, poți experimenta semne și simptome similare astmului sau pneumoniei. Acestea pot fi:
- Tuse persistentă
- Respirație sacadată
- Șuierat în respirație
După ce petrec 6-10 zile la nivelul plămânilor, larvele călătoresc până la gât, când le tușești și apoi le înghiți.
Intestinele: Larvele devin viermi adulți la nivelul intestinului subțire, aceștia trăind în intestin până când mor. În ascaridioza moderată, infestația intestinală poate să provoace:
- Durere abdominală vagă
- Greață și vărsături
- Diaree sau scaune cu sânge
Dacă ai un număr mare de viermi la nivelul intestinului, ai putea avea:
- Durere abdominală severă
- Oboseală
- Vărsături
- Pierderea în greutate sau subnutriție
- Viermi prezenți în vomă sau scaun
Când să mergi la medic: Fă-ți o programare la medic dacă te confrunți cu durere abdominală persistentă, diaree sau greață.
Cauze: Ascaridioza nu se răspândește direct de la persoană la persoană. În schimb, persoana trebuie să vină în contact cu solul amestecat cu fecale umane care să conțină ouăle sau cu apă infectată.
Copiii mici se joacă frecvent în murdărie, iar infecția se poate produce dacă își introduce degetele murdare în gură. Și fructele sau legumele nespălate care au crescut în sol contaminat pot transmite infecția.
Factori de risc:
- Vârsta. În majoritatea cazurilor, este vorba de copii sub 10 ani
- Clima caldă
- Igiena deficitară
Cazurile moderate nu determină complicații. Dacă ai o infestare masivă, complicațiile potențial periculoase pot include:
- Încetinirea dezvoltării. Lipsa poftei de mâncare și absorbția deficitară a alimentelor ingerate situează copiii cu ascaridioza la risc să nu fie hrăniți adecvat, ceea ce le încetinește dezvoltarea.
- Blocajul intestinal sau perforația intestinală. În infestarea masivă, o masă de paraziți pot bloca o porțiune a intestinului, determinând crampe abdominale severe și vărsături. Blocajul poate chiar să perforeze peretele intestinal sau apendicele, provocând hemoragie internă sau apendicită (inflamația apendicelui).
- Blocajul ductelor. În anumite cazuri, viermii pot bloca ductele înguste ale ficatului sau pancreasului, provocând durere severă.
Cea mai bună protecție împotriva ascaridiozei este o bună igienă. Pentru a evita infecția, urmează aceste sfaturi:
- Practică o bună igienă. Înainte să manipulezi mâncarea, spală-te pe mâini cu apă și săpun. Spală bine fructele și legumele.
- Fii precaut atunci când călătorești. Folosește doar apa îmbuteliată și evită legumele crude (decât dacă le cureți tu). Ca regulă, consumă doar alimente gătite și care să fie fierbinți.
Sursa: reginamaria.ro