Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Ai ajuns în săptămâna 36 de sarcină? În scurt timp îți vei cunoaște copilașul

Ai ajuns în săptămâna 36 de sarcină? În scurt timp îți vei cunoaște copilașul

Nici nu îți vine să crezi cât timp a trecut, nu-i așa? Ai ajuns în cea de-a 36-a săptămână de sarcină? Felicitări! Asta înseamnă că în mai puțin de o lună s-ar putea să îți cunoști copilașul și să începi o nouă perioadă din viața ta.

Dezvoltarea bebelușului

În săptămâna 36 bebelușul cântărește aproximativ 2,700 de grame și continuă să ia în greutate. În lungime are circa 47 de centimetri. În această perioadă copilul va da jos părul numit lanugo și substanța cerată numită vernix caseosa, ce i-a învelit și i-a protejat pielea în timpul celor nouă luni de „baie amniotică”. Bebelușul înghite părți din ambele substanțe, ce vor urma o mixtură negricioasă, care va forma conținutul primului scaun.

La sfârșitul acestei săptămâni bebelușul va fi cosiderat ca fiind născut la termen. Cei născuți prematur sunt cei înainte de săptămâna 37, iar cei născuți după săptămâna 42 sunt cosiderați post-termen. Acum probabil bebelușul se află în poziția cu capul în jos, iar dacă nu, doctorul îți poate propune o precedură prin care va „manipula” din afara burticii ca să se poziționeze cu capul în jos. 

Schimbările mamei

Acum bebelușul ocupă atât de mult spațiu încât s-ar putea să ai probleme cu mâncatul normal. Mesele mici și mai frecvente sunt cea mai bună opțiune în această perioadă. S-ar putea să simți mai multă presiune în abdomenul inferior din cauza că bebelușul te apasă foarte tare în jos. Important este să te relaxezi în această perioadă și să te bucuri chiar și de cele mai mici lucruri Teoretic, mai ai de așteptat o lună până când intri în perioada oficială când cel mic poate să apară dintr-o clipă în altă, însă nu garantează nimeni că nu o să naști chiar săptămâna aceasta. 

Sfaturi:
- Chiar dacă te bucuri de o sarcină fără complicații majore este bine să eviți zborul cu avionul în această perioadă pentru că poți intra în travaliu în orice moment;

- Evită fumatul pasiv, băuturile alcoolice și mâncărurile grase;

- Află în ce poziție stă copilul pentru a te putea odihni mai bine;

- Informează-te referitor la metodele de pregătire a corpului pentru travaliu;

- Odihnește-te mereu pe partea stângă;

- Asigură-te că bei suficientă apă în fiecare zi;

- Gândește-te la un nume pentru bebelușul tău;

- Nu neglija vizitele la medic;

- Stai departe de produsele care ar putea să declanșeze reacții alergice. Dacă știi că ai intoleranță la un produs ține cont de faptul că pe perioada sarcinii sensibilitățile se acutizează, ceea ce înseamnă că poți dezvolta reacții alergice imediat;

- Nu ridica obiecte grele;

- Ai grijă să te odihnești și să dormi 7-8 ore pe zi;

- Nu lua medicamente decât dacă ți le-a prescris medicul;

- Alege să porți haine comode în care să te simți liberă.

Foto: news.chatoff.by; tommys.org

Informații: copilul.ro; qbebe.ro

Share:

Articole recomandate