Ce simți când rămâi însărcinată
- 2024-03-07
- 1312
Chiar dacă nu ești încă însărcinată, cu certitudine că te întrebi adesea ce vei simți când se va întâmpla acest lucru. Așa cum vei afla parcurgând articolul de mai jos, primele simptome de sarcină pot fi foarte diverse și, din păcate, se pot confunda cu ușurință cu cele ale unor afecțiuni sau a altor fenomene normale ce se petrec în corpul nostru (precum „sindromul premenstrual"). Iată de ce este esențial să ții permanent legătura cu un medic, astfel încât să fii sigură că totul este în regulă cu tine. Iar dacă ești într-adevăr însărcinată, vizita la medic nu va face altceva decât să te ajute să primești, în cel mai scurt timp, sfaturile de care ai nevoie pentru ca sarcina ta să decurgă fără probleme.
Când începi să simți că ești însărcinată
Cercetările în domeniu au arătat, în numeroase rânduri, că primele semne de sarcină pot apărea, pentru fiecare, în momente foarte diferite. Dacă pentru unele femei simptomele unei sarcini pot surveni la o săptămână-două de la momentul concepției, pentru altele ele pot fi resimțite după câteva luni de sarcină.
Într-un studiu recent, efectuat pe un grup de 136 de femei (cărora li s-a confirmat că sunt însărcinate), ce au fost rugate să-și noteze ce au simțit, începând cu momentul din care au întrerupt administrarea anticoncepționalelor și continuând alte 8 săptămâni, s-a constatat că:
• 50% dintre ele au avut simptome de sarcină din a cincea săptămână de sarcină
• 70 % dintre ele au avut simptome după 6 săptămâni
• 90% dintre ele au început să aibă simptome începând cu cea de-a opta săptămână.
Cu siguranță că nu de puține ori te-ai întrebat după cât timp ai putea simți că ai rămas însărcinată. Trebuie să știi următoarele aspecte:
• Fecundarea ovulului are loc în trompele uterine, la scurt timp după ovulație.
• Spermei îi va lua cam 24 de ore până când va fertiliza ovulului.
• Ovulul va „călători" apoi prin trompa uterină vreo 3-4 zile, până când se va fixa în uter.
• „Hormonul de sarcină" (gonadropina corionică umană sau hCG) apare în sângele tău imediat după concepție, dar nu va fi detectabil la analizele de sarcină până când ovulul fecundat nu s-a fixat în uter. De altfel, cel mai devreme, o sarcină poate fi detectată printr-un test cam la 9-10 zile după implantarea ovulului fecundat în uter.
Unele femei pot avea primele semne de sarcină chiar înainte de fixarea ovulului în uter, iar altele abia după aceea.
Ce poți simți când rămâi însărcinată
Așa cum s-a precizat anterior, simptomele de sarcină pot apărea în momente variate și se pot manifesta foarte divers. Printre cele mai cunoscute simptome pe care le vei resimți când rămâi însărcinată se află:
Disconfort la nivelul sânilor
Țesutul mamar este deosebit de sensibil la schimbările hormonale. Când progesteronul și hCG încep să fie mai activi odată cu fixarea ovulului fecundat în uter, fluxul sangvin se va intensifica. Acest fenomen va duce la creșterea volumului țesutului mamar, ceea ce va conduce la apariția unei senzații de disconfort la nivelul sânilor (cum ar fi senzația de „sâni grei").
Apariția de crampe, similare celor din cadrul „sindromului premenstrual"
Deși suntem tentate să asociem crampele cu sindromul premenstrual, specialiștii ne avertizează că ele pot fi un semn de sarcină.
Crampele pe care le resimțim când rămânem însărcinate apar după ce ovulul fecundat a ajuns în uter (iar pereții uterulul încep deja să se lărgească puțin). Ceea ce le deosebește de cele care prevestesc menstruația sau care se manifestă în timpul ei este că, de obicei, survin mai repede în cadrul ciclului menstrual și pot fi mai intense decât acelea.
Alte simptome de sarcină ce pot fi confundate cu cele ale „sindromului premenstrual"
Primele simptome de sarcină seamănă foarte bine cu cele din perioada premenstruală, dar se pot manifesta mai pregnant. Iată-le pe cele care îți pot demonstra că ești însărcinată:
• Nevoia frecventă de a urina- Datorită schimbărilor hormonale, cam la 6-8 săptămâni după fixarea embrionului în uter te poți confrunta cu acest simptom. Pentru a fi însă pe deplin sigură că nu este vorba despre diabet sau despre o afecțiune renală, consultă un medic.
• Schimbări bruște de dispoziție-Tot fluctuațiile hormonale sunt responsabile de aceste manifestări. În cazul unei sarcini, ele pot fi mai intense decât cele din perioada premenstruală, fiind mai frecvente începînd cu cea de-a șasea săptămână de sarcină.
• Dureri de cap și de spate- Când rămâi însărcinată, acestea vor fi resimțite mai acut decât acelea pe care le ai în perioada ce precede menstruația.
Mici sângerări
Cam 25 % dintre femei se pot confrunta cu mici sângerări și menstruații mai scurte decât de obicei, ce survin cam în momentele în care ovulul fecundat se fixează în uter.
Așa că, dacă observi că menstruația ta este mai puțin abundentă și diferită decât de obicei, gândește-te serios la posibilitatea de a fi însărcinată.
O stare de oboseală mai accentuată
Dacă simți nevoia să te odihnești mai mult ca de obicei și dacă te apucă somnul inclusiv în timpul unor activități antrenante, precum la locul de muncă sau când faci mișcare, este foarte posibil să te confrunți cu primele simptome de sarcină.
Experții ne spun că este ceva normal, în condițiile în care embrionul fertilizat va începe să aibă nevoie de caloriile tale încă de când se fixează complet în uter.
Prezența senzației de greață
Chiar dacă nu ai de la început grețuri matinale sau aversiuni față de anumite alimente și mirosuri, este posibil să resimți o ușoară senzație de greață în locuri precum mașină, mijloace de transport în comun sau avion.
Așa că nu exclude varianta că ai rămas însărcinată și consultă un specialist!
Apariția unor aversiuni alimentare
Fluctuațiile hormonale te pot face să ai aversiuni față de alimente și mirosuri. De astfel, acesta este unul dintre cele mai comune simptome de sarcină.
Tulburări digestive precum balonări sau constipație
Te poți simți balonată de îndată ce embrionul s-a fixat de pereții uterului, mai ales că hormonii se transformă și vor putea încetini inclusiv ritmul de funționare al sistemului digestiv.
În ceea ce privește constipația, și aceasta este legată de schimbarea activității hormonale (mai ales datorită creșterii nivelului de progesteron). Pentru a o preveni, încearcă să te hidratezi suficient și să faci mișcare.
Modificarea culorii sfârcurilor
Transformările hormonale din timpul sarcinii vor influența și activitatea melanocitelor (celulele de la nivelul sfârcurilor, responsabile de culoarea acestora). Astfel, sfârcurile tale pot fi mai închise la culoare decât de obicei.
Nu neglija nici acest simptom, care îți poate arăta clar că ai rămas însărcintă. Cel mai probabil este să-l observi însă cam din a zecea săptămână de sarcină.
Durerile de spate
Pot fi unul dintre acele simptome pe care le resimți când rămâi însărcinată.
Și acestea apar tot după ce uterul începe să-și modifice dimensiunea, odată cu fixarea embrionului fertilizat. În unele cazuri, pot fi ascuțite și se localizează în partea inferioară a spatelui.
Congestia nazală
Creșterea nivelurilor hormonale și intensificarea fluxului sanguin pot afecta inclusiv mucoasa nazală. Acesta este motivul pentru care, dacă ai probleme frecvente cu nasul, ar trebui să te întrebi dacă nu cumva ai rămas însărcinată.
Din păcate, trebuie să știi faptul că cele mai multe dintre simptomele de mai sus nu indică neapărat prezența unei sarcini. Ele pot fi dovada unor alte afecțiuni sau pur și simplu îți pregătesc organismul pentru menstruație.
Pentru a fi elimina oricare dintre aceste posibilități, este preferabil să consulți cât mai repede un medic. În cazul în care se confirmă sarcina, vei putea să beneficiezi în cel mai scurt timp de îngrijirea care ți se cuvine, iar dacă nu se confirmă, poți fi îndrumată către analize și teste care să arate cauza exactă a simptomelor cu care te confrunți.
Tu mai știi și alte simptome pe care le poți resimți când rămâi însărcinată?
Simți ceva în burtă când rămâi însărcinată
Durerea abdominală este asociată cu implantarea ovulului fertilizat pe peretele uterin. Aceste ușoare crampe sunt un simptom frecvent atunci când rămâi însărcinată. Durerea abdominală este foarte asemănătoare celei pe care o simți în mod normal în perioada menstruației, de aceea când rămâi însărcinată te doare burta ca la ciclu, dar trebuie să știi că aceste crampe dispar după maxim 2 zile. Unele femei mai experimentează și așa-numita sângerare de implantare. Deci da, când rămâi însărcinată te doare burta și poți avea o ușoară sângerare, dar trebuie să fi atentă dacă aceste simptome se agravează.
Dacă ai dureri abdominale severe și sângerare abundentă, atunci trebuie să mergi de urgență la medic. Principalele cauze pentru aceste disconforturi sunt o sarcină ectopică, avort spontan sau placenta abruption. Sarcina ectopică apare în momentul în care ovulul este implantat în afara uterului, mai exact în una dintre cele două trompe uterine. Avortul spontan reprezintă pierderea sarcinii în primul trimestru, iar sângerarea și crampele abdominale sunt principalele simptome ale acestuia. Placenta abruption înseamnă desprinderea placentei de uter, parțial sau complet. Pentru a evita oricare dintre aceste probleme grave, este bine când rămâi însărcinată să mergi rapid la un consult. Medicul poate determina dacă sarcina are șanse să decurgă normal sau nu.
Primele semne când rămâi însărcinată
Atunci când rămâi însărcinată, multe lucruri se schimbă brusc în organismul tău, care face loc pentru dezvoltarea embrionului. În sarcina incipientă poți experimenta multe disconforturi, apaărute imediat după implantarea ovului. Primele semne pe care le observi atunci când rămâi însărcinată sunt:
- Întârzierea menstruației: sau amenoreea este un semn ce anunță o sarcină. Pentru femeile cu un ciclu neregulat, nu este un simptom vizibil. În schimb, dacă ai un ciclu regulat, iar menstruația ți-a întârziat mai mult de 5 – 7 zile, atunci este indicat să faci un test de sarcină.
- Sâni dureroși și sensibili: atunci când rămâi însărcinată te dor sânii, deoarece progesteronul și estrogenul sunt cei doi hormoni responsabili de schimbările la nivelul acestora. Încă din primele 3 săptămâni de sarcină, sânii tăi vor crește în volum, iar mameloanele vor deveni mai închise la culoare. În acest fel, corpul tău se pregătește pentru alăptare.
- Creșterea temperaturii bazale: observată pe mai mult de 14 zile consecutive după ovulație și care ajunge până la 37,1℃. Temperatura bazală este cea mai scăzută valoare corporală înregistrată în ultimele 24 de ore. Temperatura bazală se măsoară obligatoriu dimineața, îniante de a te da jos din pat. Este indicat ca temperatura bazală să fie măsurată la aceeași oră, în fiecare dimineață. În timpul ovulației, temperatura bazală crește cu 0,5℃.
- Sângerarea de implantare: când rămâi însărcinată sângerezi, iar acest lucru apare în momentul în care ovulul fertilizat este implantat pe peretele uterin. Această sângerare de implantare are loc, de obicei, după 7 – 10 zile de la concepție. Într-adevăr, când rămâi însărcinată îți curge sânge, dar acest fapt nu trebuie asociat cu menstruația. Sângerarea de implantare este redusă cantitativ, adică sub forma unor picături de sânge de culoare roz.
- Slăbiciune: este normal să te simți epuizată când rămâi însărcinată, deoarece metabolismul tău se adaptează pentru a susține viitorul făt. Este posibil să dormi mai mult și să te simți lipsită de vlagă chiar dacă te-ai odihnit 10 – 12 ore. De asemenea, progesteronul, al cărui nivel crește de peste 100 de ori în timpul sarcinii, dă senzație de somnolență. Oboseala este un simptom specific pentru primele 12 săptămâni de sarcină.
- Schimbarea mirosului: ești mult mai sensibilă la orice aromă din jurul tău. Fie că ți se poate face rău de la un miros pe care altă dată nici nu-l simțeai sau altul poate să ți se pară apetisant, când rămâi însărcinată este posibil să treci prin această schimbare.
- Dureri ovariene: nu te mira dacă atunci când rămâi însărcinată te dor ovarele. Acesta poate fi un semn că ovulul a fost implantat deja în uter. Pe de altă parte, dacă ai și alte simptome precum dureri în zona pelvină, sângerări vaginale, amețeli sau chiar leșin, mergi de urgență la un control. Chisturile ovariene sau rupturile ovariene, sunt probleme grave de sănătate, al căror tratament nu suportă amânare.
- Modificarea gustului: apare în cazuri mai rare, dar când rămâi însărcinată pot simți un gust metalic în gură. Acest lucru este pus pe seama acelorași schimbări hormonale din timpul sarcinii incipiente.
În cât timp rămâi însărcinată după contact
Întreg procesul de implantare al ovulului fertilizat durează mai multe zile. Nu poți rămâne însărcinată imediat după contactul sexual, ci abia după 7 – 14 zile. Este necesar să înțelegi întreg mecanismul de apariție al unei sarcini. În primul rând, ovulația este perioada când rămâi însărcinată cel mai repede. O dată pe lună, unul dintre ovare, eliberează un ovul. Acesta ajunge în trompa uterină, apoi în uter, iar întregul proces durează până la 24 de ore.
Pentru a se ajunge la sarcină, ovulul trebuie fecundat de către un spermatozoid. Dacă un spermatozoid ejaculat de către bărbat ajunge în uter, el penetrează ovulul și astfel se produce fecundația. Timp de 3 – 4 zile, ovulul se dezvoltă și devine embrion. Acel embrion deja format stă în uter pentru alte 2 – 3 zile, timp în care se pregătește de implantare. Atașarea de peretele uterin poate dura, la rândul său, între 2 – 3 zile. Abia după ce implantarea s-a încheiat și apar primele simptome, se marchează debutul sarcinii.
A câta zi după ciclu poți rămâne însărcinată
Multe discuții se învârt în jurul unei idei, anume când rămâi însărcinată după ciclu. Șansele să rămâi însărcinată există în oricare zi, după încheierea menstruației. Dacă ai făcut sex neportejat îniante de menstruație și ai ciclu neregulat, ovulația coincide cu încheierea acelei perioade. De aceea, este posibil ca un ovul să fie fecundat imediat după menstruație. Acest fapt este legat de rata de supraviețuire de 7 zile, pe care spermatozoizii o au. Pentru cuplurile nepregătite de venirea unui bebeluș pe lume, contracepția rămâne varianta sigură.
Poți rămâne însărcinată pe ciclu
Este puțin probabil, dar nu impsibil să rămâi însărcinată în zilele menstruale. Nu poți concepe în timpul menstruației, dar poți rămâne însărcinată imediat după. Această situație este întâlnită cu precădere la femeile cu un ciclu menstrual neregulat.
De exemplu, pentru un ciclu de 24 de zile, ovulația are loc imediat după încheierea menstruației, iar perioada fertilă începe chiar din ultimele zile de sângerare. Așa că, un contact intim neprotejat poate rezulta într-o sarcină, ținând cont de faptul că un spermatozoid supraviețuiește între 5 – 7 zile după ce a fost ejaculat.
Poți rămâne însărcinată înainte de menstruație cu 10 zile
Dacă iei în considerare doar perioada fertilă, atunci totul depinde de cât durează ciclul tău menstrual. În funcție de persoană, ciclul poate dura între 28 – 32 de zile, iar perioada fertilă este înainte cu 10 – 16 zile de următoarea menstruație. Astfel, răspunsul este unul pozitiv. Poți rămâne însărcinată înainte de menstruație cu 10 zile, așa cum întotdeauna există o probabilitate mai mare sau mică să concepi.
Poți rămâne însărcinată înainte de ovulație
Dacă ai relații intime înainte de ovulație, cresc foarte mult șansele să rămâi însărcinată. Este indicat dacă într-adevăr îți dorești un bebeluș, să ai contacte intime începând cu 2 – 3 zile înainte de ovulație, iar explicația este una simplă. Ovulul eliberat de către unul dintre ovare rezistă între 24 – 48 de ore, iar spermatozoizii între 5 – 7 zile. Dacă spermatozoidul este ejaculat înainte de ovulație cu mai multe zile și rezistă, va ajunge la timp să fecundeze ovulul, până ca acesta să fie distrus.
De asemenea, există și metode populare cu ajutorul cărora poți determina sexul bebelușului. Deoarece cromozomii X (pentru fetițe) sunt mai rezistenți, dar mai lenți, este recomandat să faci sex înainte cu 2 zile de ovulație, iar în ce privește cromozomii Y (pentru băieți) care supraviețuiesc mai puțin, dar sunt mai rezistenți, momentul ideal de concepție ar fi cu maxim 5 – 6 ore înainte de ovulație. Indiferent dacă alegi momentul ideal sau nu, importantă este răbdarea. Nu îți este garantat că vei rămâne însărcinată din prima încercare. Pe de altă parte, femeile care își doresc să evite o sarcină trebuie să se protejeze, deoarece niciun calcul al ovulației nu oferă date exacte.
Poți rămâne însărcinată oricând
Șansele de a rămâne însărcinată există pe toată durata ciclului menstrual. Într-adevăr, în afara perioadei fertile este mai greu să concepi, dar nu este imposibil. Conceperea unui bebeluș este influențată și de alți factori ce țin de vârstă, afecțiuni sau stil de viață. În același timp, trebuie să ți cont de faptul că ovulația nu poate fi determinată exact, în cazul femeilor cu un ciclu menstrual neregulat. Pentru un ciclu scurt, momentul fertil poate fi în zilele a 8-a și a 9-a, iar pentru un ciclu mai lung, perioada fertilă ajunge la zilele 18 sau 19. Nu poți controla în totalitate momentul când rămâi însărcinată, deoarece organismul nostru nu funcționează după calcule sau date. Schimbări apar mereu, de aceea ține cont de faptul că orice contact intim neprotejat poate rezulta, ulterior, într-o sarcină.
Primele semne ale sarcinii pot fi confundate foarte ușor cu sindromul premenstrual. Dacă ai avut recent contacte intime neprotejate și prezinți simptomele specifice unei sarcini, precum greață, amenoree, crampe sau oboseală, atunci este momentul să faci un test de sarcină. Atunci când rămâi însărcinată, nivelul hormonilor se schimbă brusc, de aici și toate disconforturile pe care le resimți. De asemenea, ține cont că șansele de a rămâne însărcinată există pe toată perioada ciclului menstrual. Totul depinde de durata ciclului tău. La fel, nici sexul în timpul ovulației nu-ți poate garanta o sarcină. În același timp, simptomele de mai sus pot indica și anumite probleme de sănătate. Noi îți recomandăm să discuți cu un medic dacă ai semnele unei sarcini incipiente, deoarece el îți va oferi sfaturile de care ai nevoie.