Sfatul specialistului: 8 reguli de dietă pentru oamenii cu boli cronice de rinichi
- 2021-12-08
- 2066
Dieta este unul dintre cei mai importanți factori care te ajută să îți menții rinichii sănătoși și să previi sau să gestionezi bolile cronice de rinichi. Iată câteva modalități de a-ți modifica dieta pentru a menține sănătatea rinichilor.
1. Împarte-ți farfuria după metoda MyPlate
Ca regulă generală, dr. Maruschak sugerează să urmezi metoda MyPlate la fiecare masă: umple aproximativ jumătate din farfurie cu legume și fructe, un sfert cu proteine slabe și un sfert cu cereale integrale.
2. Limitează consumul de sare
Sodiul apare în tot felul de produse, în special în alimente ambalate, cum ar fi supele la plic și pâinea. Limitarea aportului de sodiu te ajută să îți ții tensiunea arterială sub control. Nu depăși 2.300 mg pe zi.
Dacă te încadrezi într-o categorie de risc sau ai deja hipertensiune arterială, Maruschak sugerează să urmezi o dietă cu conținut scăzut de sodiu - în special planul de alimentație DASH.
3. Fii atent la proteine
Când mănânci proteine, corpul tău produce toxine care sunt filtrate prin rinichi. În timp ce proteinele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase, consumul de mai multe proteine decât este necesar poate face ca rinichii să lucreze mai mult. Deși trebuie să existe mai multe cercetări cu privire la efectele unei diete bogate în proteine asupra sănătății rinichilor, medicul îți va recomanda probabil o dietă cu conținut scăzut de proteine dacă ai deja CKD. „Prea multe proteine pot cauza acumularea de toxine în sânge, iar rinichii tăi s-ar putea să nu le poată elimina”, spune Maruschak.
4. Alege carbohidrații complecși în locul carbohidraților simpli
Carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului, iar cei care se găsesc în mod natural în alimentele proaspete conțin fibre care susțin sănătatea inimii și a intestinelor și mențin nivelul de zahăr din sânge constant. Cu toate acestea, carbohidrații simpli - cum ar fi zaharurile adăugate în deserturi, băuturile îndulcite și multe alimente ambalate - pot crește glicemia și riscul de obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă.
Ca parte a unei diete generale sănătoase, ar trebui să limitezi dulciurile și alimentele cu zaharuri adăugate (verifică eticheta - se găsesc în multe locuri surprinzătoare, cum ar fi iaurtul cu fructe). Opțiunile de carbohidrați mai sănătoase includ cereale integrale, fructe, legume, fasole și linte.
5. Limitează grăsimile saturate și evită grăsimile trans
Dietele bogate în grăsimi saturate și trans cresc riscul de boli de inimă – iar ceea ce este rău pentru inimă este rău pentru rinichi. „Sănătatea inimii și sănătatea rinichilor sunt interconectate, deoarece inima pompează constant sânge în tot corpul, iar rinichii filtrează continuu sângele pentru a elimina deșeurile și excesul de lichide din organism”, spune Maruschak.
6. Ai grijă la consumul de alcool
Alcoolul dăunează rinichilor în mai multe moduri. Este un produs rezidual pe care rinichii trebuie să-l filtreze din sânge - și care le scade eficiența. Este deshidratant, ceea ce poate afecta capacitatea rinichilor de a regla nivelul apei din organism. Îți poate afecta funcția hepatică, care, la rândul său, poate afecta fluxul de sânge către rinichi și poate duce la CKD în timp. Și un consum mare de alcool a fost legat de un risc crescut de hipertensiune arterială, care poate duce la boli de rinichi.
Atât bărbații, cât și femeile nu ar trebui să bea mai mult de un pahar de băutură alcoolică pe zi. „Este cel mai bine să discuți cu medicul tău despre consumul de alcool, deoarece unii oameni nu ar trebui să îl consume deloc”, spune ea.
7. Discută cu medicul tău dacă trebuie să limitezi fosforul și potasiul
Fosforul și potasiul sunt minerale de care organismul tău are nevoie pentru anumite procese. Fosforul ajută la formarea oaselor puternice, în timp ce potasiul ajută la reglarea bătăilor inimii și menține funcționarea corectă a mușchilor.
8. Mergi la un dietetician
Poate fi dificil să faci singur schimbări în dieta ta. Dacă vrei să respecți o dietă sănătoasă, un dietetician înregistrat te poate ajuta să dezvolți un plan alimentar adaptat nevoilor tale individuale.
„Poate părea o sarcină dificilă să-ți gestionezi singur dieta”, spune dr. Maruschak. „Un dietetician te poate ajuta să alegi exact alimentele care se potrivesc nevoilor organismului tău”.
Sursa: doc.ro