Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Detaliul de care să ţii cont când cumperi uleiul de gătit. Îl ştiai?

Detaliul de care să ţii cont când cumperi uleiul de gătit. Îl ştiai?

Un criteriu important de care să ţii cont este punctul de ardere sau de fum al uleiului. La gătit, uleiul vegetal este grăsimea cel mai des folosită. Uleiul alimentar este lichid la temperatura ambiantă şi este obţinut prin prelucrarea unor vegetale (floarea-soarelui, măsline, rapiţă, porumb etc.). Pentru că sunt bogate în grăsimi bune, adică acizi graşi mononesaturaţi sau polinesaturaţi, uleiurile vegetale sunt o opţiune sănătoasă. Totuşi, sunt şi surse de calorii, deci trebuie consumate cu măsură.  

Fiecare ulei are o compoziţie diferită și, prin urmare, beneficii variate. „Nu există ulei ideal sau perfect”, spune Ysabelle Levasseur, dietetician-nutriționist. De aceea, este important să le variezi pentru a echilibra aportul nutrițional.

Ţine cont de punctul de ardere

Punctul de ardere reprezintă temperatura la care uleiul nu numai că îşi pierde valorile nutritive, dar începe şi să producă unii compuşi toxici (precum aldehidele) sau radicali liberi dăunători, care cresc riscul de a face boli cardiace sau cancer. De aceea, când găteşti la temperaturi mari, alege un ulei cu punct de ardere ridicat. În schimb, pentru salate, sunt potrivite cele cu punct de ardere scăzut.

ULEIURI CU PUNCT DE ARDERE MARE

Potrivite pentru prăjit la temperaturi mari, grătar

Uleiul de floarea-soarelui rafinat - 227 - 232 °C

Uleiul de rapiţă rafinat - 204 - 246 °C

Uleiul de porumb rafinat - 232 °C

Uleiul de avocado rafinat - 270 °C

Uleiul de măsline rafinat 240 °C

Uleiul de soia rafinat - 232 °C

Uleiul de palmier - 235 °C

ULEIURI CU PUNCT DE ARDERE MEDIU

Indicate pentru preparare termică la temperaturi medii, pentru soteuri, sosuri, paste, marinade

Uleiul de măsline virgin - 210 °C

Uleiul de floarea-soarelui nerafinat - 107 °C

Uleiul de rapiţă nerafinat 107 °C

Uleiul de susan rafinat - 210 °C

ULEIURI CU PUNCT DE ARDERE SCĂZUT

Potrivite pentru salate, dressinguri, marinade

Uleiul de măsline extravirgin - 160-190 °C

Uleiul de porumb nerafinat - 160 - 178 °C

Uleiul de cocos nerafinat - 177 °C.

Sursa: clicksanatate.ro 

Share:

Articole recomandate