La 11 săptămâni de sarcină copilul este de mărimea unei smochine
- 2016-11-28
- 6281
Nici nu ai băgat de seamă că deja ai ajuns la a 11-a săptămână de sarcină. Încărcătura emoţională prin care treci e mare, dar datorită susţinerii şi dragostei celor apropiaţi orice disconfort e trecut cu vederea. Profită de această minunată perioadă şi permite-ţi toate răsfăţurile culinare.
Începutul acestei săptămâni îţi aduce noi schimbări. A luat sfârşit formarea tuturor organelor şi sistemelor bebeluşului. Din acest moment până la naştere, organele vor creşte şi îşi vor definitiva funcţia, astfel încât, la sfârşitul celor nouă luni de sarcină, bebeluşul să poată face faţă cu brio mediului extrauterin.
Dezvoltarea copilului
Copilul tău este de mărimea unei smochine, măsurând circa 5 centimetri şi cântărind cam 7 grame. Va creşte spectaculos şi va lua mult în greutate în urmatoarele luni. La naştere copilul va măsura în jur de 50 cm şi va cântări în jur de 3000 grame.
Dacă ai putea să vezi în interiorul uterului tău, ai observa că micuţul tău are în continuare capul destul de dezvoltat în comparaţie cu trunchiul. Faţa capătă din ce în ce mai mult aspectul de om, ochii şi urechile sunt la locul lor, buzele şi nasul sunt formate. Gâtul este bine conturat. Pielea lui este încă transparentă şi se pot vedea prin ea multe vase de sânge.
Degetele de la mâini şi de la picioare s-au separat şi în curând fătul va fi capabil să închidă şi să deschidă pumnul. Deja loveşte şi se întinde, iar mişcările lui sunt atât de fluide încât pare că dansează balet în apă. Aceste mişcări vor creşte în intensitate pe măsură ce corpul lui se dezvoltă, iar funcţiile lui devin din ce în ce mai bine definite.
Organele reproductive se dezvoltă într-un ritm accelerat. La sfârşitul săptămânii, mugurii genitali externi se transformă fie în penis, fie în clitoris şi labii mari, care pot fi recunoscute la un examen ecografic făcut de un specialist cu ajutorul unui aparat performant.
Schimbările mamei
Te apropii de sfârşitul primului trimestru. La sigur eşti într-o perioadă activă când trebuie să dai un şir de analize importante. Respectă controalele la medic pentru că acum poţi monitoriza evaluarea pentru anomalii fetale cromozomiale, bitestul şi examinarea ecografică pentru translucenţa nucală. Consultă-te cu medicul tău dacă vrei să faci aceasta investigaţie. În funcţie de medic şi laborator, poţi face aceste teste între 10 şi 14 săptămâni.
Greaţa şi vărsăturile vor dispărea în curând. Nu te îngrijora dacă greaţa îţi taie pofta de mâncare sau dacă nu ai luat prea mult în greutate. Apetitul tău va reveni la normal şi vei începe să iei cam 500 de grame pe săptămână în urmatoarea perioadă.
Multe femei descoperă acum că părul şi unghiile cresc mai repede. Părul devine mai gros şi mai des şi capătă un aspect mai sănătos. Pielea străluceşte şi ea de parcă ai fost la o procedură cosmetologică. Aceste modificări sunt puse pe seama estrogenului, un hormon care creşte cantitativ foarte mult în cursul sarcinii.
Estrogenul prelungeşte durata de viaţă a firului de păr, astfel că, pe timpul sarcinii, părul cade mai puţin. Din păcate după naştere, când estrogenul scade marcant, aceste fire de păr vor cădea. Aceste modificări nu apar la toate gravidele. La unele femei însărcinate părul se poate subţia şi rări şi poate apărea acneea.
Sfaturi
Există câteva produse alimentare pe care ar trebui să le eviţi în această perioadă: fructele de mare, maioneza, afumăturile, cărnurile crude, anumite tipuri de brânzeturi. Fructele de mare crude, cum ar fi sushi sau scoicile pot conţine bacterii care pot fi periculoase pentru bebeluşul tău.
În plus, unele tipuri de peşte pot conţine o cantitate mare de mercur, un metal care este dăunător dezvoltării creierului fetal. Nicio cantitate de alcool nu poate fi considerată sigură în sarcină, aşa că este mai bine să fie evitat complet. Alte băuturi ce sunt înterzise sunt sucul sau laptele nepasteurizat şi lichiorul de ouă. Există un risc crescut că aceste băuturi să conţină bacterii care vă pot face rău, ţie sau bebeluşului tău.
Cafeaua poate fi consumată cu moderaţie în sarcină. Există câteva studii care demonstrează că gravidele care consumă mai multe ceşti de cafea pe zi au risc crescut de naştere prematură. După mulţi ani de controverse, majoritatea cercetătorilor cred acum că, deşi cafeina traversează placenta, cantităţile moderate nu dăunează copilului tău. Această cantitate reprezintă cam 2-3 ceşti de cafea.
Foto: chicagoparent.com; cdn.bancodasaude.com;