Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Cum putem preveni ruperea de perineu în timpul nașterii – sfatul specialiștilor

Cum putem preveni ruperea de perineu în timpul nașterii – sfatul specialiștilor

 

Perineul este suprafaţa de ţesut dintre orificiul vaginal şi rect. Acest ţesut se întinde mult în momentul naşterii şi uneori se poate rupe. Dacă medicul vă face o epiziotomie, atunci acest ţesut este tăiat. Este posibil să aveţi nevoie de copci după naştere, dacă perineul s-a rupt sau a suferit o epiziotomie.

40%-85% dintre femeile care nasc vaginal pot suferi rupturi perineale. Aproximativ 2/3 dintre aceste femei vor avea nevoie de copci.

De obicei nu este necesară epiziotomia. Totuşi, uneori, medicul poate recomanda o epiziotomie. De exemplu epiziotomia poate ajuta dacă bebeluşul trebuie să se nască mai repede. Purtaţi o discuţie cu medicul dvs. despre epiziotomie.

Sunt multe modalităţi prin care medicul dvs. poate reduce riscul producerii unor rupturi. De exemplu, vă poate recomanda anumite poziţii pentru împingere, poate să împingă uşor capul bebeluşului pe măsură ce acesta este expulzat şi poate evita folosirea forcepsului.

Reducerea riscului de rupere a perineului a fost subiectul multor studii de cercetare. Mai multe studii au descoperit că masajul perineului în timpul ultimelor săptămâni de sarcină, poate reduce riscul de rupere a perineului la naştere. Acest tip de masaj – utilizarea a două degete pentru a întinde ţesutul perineal – poate fi făcut de tine, acasă, o dată sau de două ori pe zi, în ultimele 4-6 săptămâni de sarcină.

Din câte ştim, nu există riscuri legate de masajul perineului în timpul sarcinii. Nu doare. Este uşor de făcut. Majoritatea femeilor nu au avut nici o problemă în a-l face. Totuşi ar trebui să vorbiţi cu medicul dvs. înainte de a începe. Şi, dacă vi se pare că vi s-au rupt membranele, vorbiţi cu medicul dvs. înainte de a introduce ceva în vagin.

INSTRUCŢIUNI PENTRU MASAJUL PERINEULUI

Vă prezentăm câteva motive pentru care e bine să faceţi masajul perineului în timpul sarcinii:

  • Unii specialişti consideră că masajul perineului va mări flexibilitatea acestuia. Acest lucru înseamnă că vei avea un risc mai mic de rupere sau de epiziotomie.
  • În timpul masajului puteţi practica relaxarea muşchilor perineului. Acest lucru vă ajută să vă pregătiţi pentru eventualele senzaţii de arsură sau întindere, pe care le veţi simţi în timpul expulziei. Relaxarea acestei zone în timpul naşterii poate preveni ruperea perineului.

Dacă doriţi să faceţi masajul perineului, începeţi cu 6 săptămâni înainte de data probabilă a naşterii şi respectaţi următoarele instrucţiuni:

- Spălaţi-vă bine pe mâini şi tăiaţi-vă scurt unghiile. Relaxaţi-vă într-un spaţiu intim, cu genunchii flexaţi. Unor femei le place să se sprijine pe o pernă pentru a avea suport pentru spate.

 - Lubrifiaţi degetele şi perineul. Utilizaţi un lubrifiant precum un ulei cu vitamina E sau ulei de migdale sau orice alt ulei vegetal pe care îl folosiţi la gătit, precum uleiul de măsline. De asemenea, puteţi folosi un gel solubil în apă sau lubrifierea naturală a vaginului. Nu folosiţi ulei de masaj pentru bebeluş, uleiuri minerale sau geluri chimice.

- Introduceţi degetele cam 2,5 – 3,5 cm în vagin (vedeţi fig. 1). Apăsaţi în jos spre anus şi în laterală, până ce simţiţi o arsură uşoară şi o senzaţie de întindere. Păstraţi această poziţie 1 sau 2 minute.

- Cu ajutorul degetelor mari masaţi încet jumătatea inferioară a vaginului, folosind o mişcare în formă de „U”. Concentraţi-vă pe relaxarea muşchilor. Acesta este un moment foarte bun pentru a exersa respiraţia profundă, abdominală.

- Masaţi-vă zona perineului în fiecare zi, timp de 10 minute. După 1 – 2 săptămâni, veţi remarca o flexibilitate crescută a zonei şi o senzaţie mai puţin intensă de arsură.

- Dacă partenerul realizează masajul, trebuie să respecte instrucţiunile mai sus menţionate. Totuşi partenerul ar trebui să-şi folosească degetele index în loc de degetele mari. Trebuie să folosească aceeaşi metodă de presiune pe cele două laturi ale vaginului, mişcare în formă de „U”. Este importantă o bună comunicare – spuneţi partenerului dacă simţiţi prea multă durere sau o senzaţie puternică de arsură.

Informaţiile şi recomandările de pe această pagină nu înlocuiesc sfatul medical! Pentru informaţii specifice referitoare la condiţia medicală personală, vă sugerăm să vă consultaţi cu medicul dvs.

Sursa: pravaliaparintilor.ro; foto: sfatulmamicilor.ro

Share:

Articole recomandate