În săptămâna a 23-a de sarcină bebelușul tău este cât un mango de mare
- 2017-04-28
- 5309
În săptămâna a 23-a de sarcină burtica ta este destul de evidențiată, iar tu începi din ce în ce mai mult să te bucuri de atenția celor din jur. Bebelușul este în continuă dezvoltare, iar în această perioadă îl așteaptă noi „aventuri spectaculoase”.
Dezvoltarea copilului
Bebelușul tău are cam 30 de centimetri lungime și cântărește aproximativ 500 de grame. Micuțul deja este bine proporționat, deși capul încă este mai mare față de restul corpului. Acesta începe să crească într-un ritm fantastic, iar în următoarele patru săptămâni își va dubla greutatea. Pielea lui este încă ridată și roșiatică, iar grăsimea începe încet-încet să se acumuleze.
De asemenea, plămânii continuă să se dezvolte pentru a se pregăti pentru procesul de respirație. Plămânii încep în această în săptămână să producă substanța care căptușesc alveolele pulmonare (surfactantul). Surfactantul permite sacilor aerieni să se umple cu aer și împiedică colabarea și alipirea alveolelor când se dezumflă, în timpul expirului.
Schimbările mamei
Uterul tău continuă să crească și se situează aproape la 4 centimetri deasupra buricului. De acum încolo burtica începe să crească din ce în ce mai rapid. Pe măsură ce crește s-ar putea să ai dureri de spate, și asta deoarece curburile coloanei se modifică, mușchii care susțin coloana slăbesc și devin dureroși. Este important să încerci să îți controlezi postura și să stai mereu dreaptă, umerii trași în spate și abdomenul ușor încordat.
S-ar putea să observi uneori umflarea țesuturilor moi în special la nivelul gleznelor și picioarelor. Acestea se numesc edeme și apar datorită modificărilor compoziției chimice a sângelui ce determină trecerea fluidului din vasele sanguine în țesuturi. Uterul crește progresiv în dimensiuni și determină creșterea presiunii la nivelul venelor ce aduc spre inimă sângele din partea inferioară a organismului și determină astfel încetinirea circulației la nivelul membrelor inferioare. Consecințele acestui fapt sunt edemele, varicele și hemoroizii.
Sfaturi
- Nu pune picior peste picior – această poziție întrerupe circulația de la nivelul membrelor inferioare;
- Pentru durerile de spate poți face gimnastică și masaj. La gimnastică este interzis să stai așezată pe burtă, iar pe spate nu se recomandă;
- Poți face și masaj, însă nu trebuie să fie prea puternic;
- În cazul în care simți că ceva este în neregulă sună medicul și întreabă-l ce e de făcut;
- Ai grijă să te odihnești și să dormi 7-8 ore pe zi;
- Mănâncă șase mese mici și bea cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a evita indigestia și balonarea;
- Fă plimbări dese în aer liber, care să îți pună circulația în mișcare, vei evita astfel și migrenele, și apariția inflamațiilor;
- Nu lua medicamente decât dacă ți le-a prescris medicul;
- Alege să porți haine comode în care să te simți liberă.
Informații: copilul.ro; qbebe.ro; Foto: copilul.ro; mymom.in