Săptămâna 38 de sarcină – deși bebe este complet format, mai are nevoie de timp în burtică
- 2018-01-03
- 13807
Sarcina se apropie de final și de marele moment: nașterea. Bebelușul este complet format încă de la finele celei de a 37-a săptămâni de sarcină, dar cu toate acestea nu stă degeaba în uter. El are nevoie de această ultimă lună de sarcină pentru perfecționarea organismului și pentru a se pregăti de viața din afara uterului.
Ce face bebe în săptămâna 38 de sarcină
Ritmul de creștere continuă, dar este mult mai lent. La finele acestei săptămâni copilul depășește trei kilograme în medie și ajunge la aproape 50 de centimetri. Fiecare zi petrecută în uter în această perioadă ar putea fi ultima, motiv pentru care copilul, sub controlul unor mecanisme hormonale extrem de complexe și delicate, se pregătește pentru momentul culminant care este nașterea și adaptarea bruscă la condițiile de viață extrauterină. Nașterea va fi un șoc maxim pentru toate organele sale, cele mai solicitate fiind sistemul respirator, cel cardiovascular și sistemul imunitar. Implicate în mod major sunt si sistemele complexe de termoreglare, dar și aparatul digestiv și cel excretor, care trebuie să asigure aportul de nutrienți și excreția reziduurilor. Toate mecanismele trebuie să se adapteze în câteva minute și să suplinească activitatea placentei.
În această perioadă sistemul digestiv al copilului este funcțional. Copilul înghite bucăți din grăsimea care a acoperit tegumentul, și pe care intestinele le digerează pentru a produce primele materii fecale, denumite meconium. În această perioadă sunt finisate organele sexuale externe și la fetițe și la băieței.
Circumferința capului și a abdomenului au aproape aceeași valoare. Mai trebuie spus că sistemul nervos al copilului este capabil să facă față la coordonarea funcțiilor complexe: respirația, digestia, menținerea temperaturii, înghițitul și suptul.
Cum te simți în săptămâna 38
Aceasta este o perioadă de așteptare. Modificările prin care treci sunt minime. Odihnește-te și stai cu picioarele ridicate pentru a combate procesul firesc de umflare a acestora. Este foarte important să-ți păstrezi calmul, chiar dacă simți că intri în travaliu.
Mișcările copilului sunt rare, pentru că nu are foarte mult loc la dispoziție, dar sunt puternice. Este necesar să te monitorizezi și să înțelegi care sunt semnele ce anunță preeclampsia (complicațiile provocate de creșterea bruscă a tensiunii arteriale în timpul sarcinii).
Pregătirea pentru naștere: ajută-l pe bebe să vină pe lume
Profită din plin de aceste ultime zile. Între mamă și copil s-a stabilit o intimitate specială, iar aceste ultime zile sunt cele mai prețioase momente. Mama poate efectiv comunica cu puiul ei. Nu pierde niciun moment să vorbești cu micuțul tău. Înțelege mai mult decât îți poți imagina. Îți recunoaște vocea și este capabil să înțeleagă când vorbești cu el și când nu. Transmite-i emoția care te stăpânește și nerăbdarea de a-l ține în brațe. Vorbele tale sunt prima manifestare a tandreții și a dragostei pentru copilul tău.
Formula magică: trebuie să știi că deși nașterea este un proces la care asistă medicul, asistenta și, dacă se poate, chiar și tatăl copilului, momentul este extrem de intim care se petrece în fapt doar între tine și copilul tău. Cei care se află în jur sunt acolo doar pentru a te susține, a te ajuta și a te proteja. Însă tu ești cea care aduce copilul pe lume. Dacă te gândești la acest lucru ai să găsești putere pentru a duce totul la bun sfârșit.
Informații: suntmamica.ro
Foto simbol: zhdumalisha.ru