Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

10 cele mai frecvente întrebări ale unei gravide despre sâni

10 cele mai frecvente întrebări ale unei gravide despre sâni

Sânii în sarcină își modifică aspectul, forma și mărimea. Din cauza acestor schimbări, sânii pot deveni sensibili la atingere, iar gravida, pe lână dureri și furnicături, mai are și zeci de întrebări la care caută răspuns. Noi am făcut-o pentru tine și îți oferim informații importante despre sânii în sarcină, care au nevoie de o îngrijire specială.

1. Sunt abia în a 8-a săptămână de sarcină, dar sânii îmi sunt extrem de sensibili, dureroși. Vor fi așa pentru întreaga perioadă?

Sânii dureroși pot fi una dintre primele indicii că sunteți gravidă. Asta pentru că glandele de lapte se dezvoltă și estrogenul stimulează creșterea canalelor de lapte. Cu alte cuvinte, sânii devin mai sensibili la atingere deoarece corpul se pregătește pentru lactație. De asemenea, viitoarele mămici se pot plânge de mâncărimi la nivelul sânilor, care iarăși e ceva firesc. În jurul sânilor vă pot apărea vene închise la culoare, denumite varice, rezultat al creșterii circulație sanguine. Areolele sau pielea din jurul lor tinde să se închidă la culoare datorită schimbărilor hormonale. Mici glande denumite "tuberculii lui Montgomery" se dezvoltă pe areole, iar mameloanele tind să crească în dimensiune. Majoritatea femeilor observă o reducere a sensibilității în al doilea trimestru, pe măsură ce hormonii se „liniștesc”. Între timp, purtați un sutien adaptat noilor mărimi. Puteți utiliza, de asemenea, un tampon ușor încălzit pentru a ușura durerea și o loțiune hidratantă pentru a preveni uscarea.

2. Sunt în al doilea trimestru și nu am crescut prea mult. Nu ar trebui sânii mei să devină mai mari?

Majoritatea femeilor fac saltul cu o mărime sau două, mai ales în timpul primei sarcini, spune Jennifer Wider, autorul Ghidului de Supraviețuire al Mamei Noi. Dar unele mame nu vor suferi schimbări dramatice în dimensiune - și asta nu este un motiv de îngrijorare. "Sânii mai mici deseori pot produce chiar mai multă cantitate de lapte, decât cei mari", spune Emily Silver, specialist în lactație. De fapt, uneori poate fi mai ușor și pentru nou-născuți.

3. Cum pot preveni vergeturile?

Vergeturile se dezvoltă atunci când stratul de colagen din piele se întinde prea repede și apoi, odată cu slăbirea, revine la dimensiunile inițiale. "Dacă ați dezvoltat vergeturi în timpul pubertății, este mai probabil să le primiți și în timpul sarcinii", spune Sandy Johnson, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Dermatologie. Unele persoane au pielea mai puțin elastică decât altele. Deși nu există nici o garanție, puteți încerca să preveniți vergeturile, menținând bine pielea hidratată. Masați loțiunea pe pielea încă umedă de după duș pentru a ajuta să pătrundă mai bine în straturile interioare. În cazul în care apar vergeturi oricum, va trebui să așteptați până când veți fi încheia alăptarea, dacă doriți să le tratați. "Un laser pulsator de coloranți poate oferi o îmbunătățire atunci când vergeturile sunt proaspete, ceea ce înseamnă că sunt încă roșii sau violete", spune dr. Johnson. (Tratamentul se face de obicei de un dermatolog în trei vizite lunare.) 

4. Am descoperit o scurgere galbenă în sutienul meu. Sunt bine?

Nu tot ce iese din sânii tăi ar trebui să fie alb! Nu te speria dacă observi că în timpul sarcinii din sân îți curge o secreție lăptoasă. Este colostrul, un precursor al laptelui, extrem de util nou-născutului. Scurgerea este normală. Totul e sub control. Acesta este galben până la portocaliu, iar sânii încep să-l producă mai devreme în sarcină. Puteți observa mai întâi câteva picături atunci când sfârcurile dumneavoastră sunt stimulate (de exemplu, în timpul sexului). Mai târziu, în timpul sarcinii, eliminările pot justifica purtarea unor comprese din tifon, pentru a evita murdarirea sutienului sau a hainelor.

 5. Mameloanele inverse vor afecta alăptatul?

În majoritatea cazurilor, aceasta reprezintă o variație normală a mamelonului cauzată de țesuturile insuficiente de sprijin și retragerea benzilor fibroase la baza mamelonului, astfel încât sfârcul este tras în interior în loc să fie îndreptat spre exterior. Unele femei se nasc cu ele, iar altele le dezvoltă în timpul sarcinii. Femeile al căror sfârc e mai retras în interior pot să alăpteze cu succes. Sugarul are destulă putere să scoată sfârcul la iveală și să-l folosească eficient. Pe măsură ce cresc, mulți sugari găsesc mai comode sfârcurile mai puțin erecte. S-ar putea ca mama să constate cu surprindere că sfârcurile plate înainte de naștere devin mai proeminente în alăptare, ba chiar rămân așa și după. Rețineți: este rară la mamele tinere, dar o schimbare care brusc inversează mameloanele poate fi un semn al cancerului de sân. Dacă observați o modificare, discutați-o cu medicul dumneavoastră.

6. Acum, când alăptez, sânii mei sunt atât de asimetrici! Oare așa vor rămâne?

"Majoritatea sânilor femeilor sunt asimetrici chiar înainte de sarcină, iar stângul tinde să fie mai mare decât dreptul", spune dr. Wider. (Dacă te face să te simți mai bine, bărbații tind să aibă un testicul mai mare!) Dacă un sân are mai multe glande și canale de lapte pentru lactație, diferența de mărime poate deveni mai accentuată prin alăptare. În plus, bebelușul poate favoriza în mod natural un singur sân, ceea ce afectează și dimensiunea. Oferirea mai întâi a sânului mai mic bebelușului înfometat poate ajuta la creșterea ofertei de lapte, ceea ce vă va face perechea mai uniformă.

Din fericire, sânii dumneavoastră se vor întoarce rapid la raportul pre-sarcinii după ce veți înțărca. Dacă diferența continuă să te deranjeze cu adevărat, poate fi rezolvată prin intervenție chirurgicală.

7. Ultimul lucru pe care-l vreau acum este ca partenerul meu să îmi atingă sânii. Spune-mi că nu mă voi simți întotdeauna așa!

Nu este o surpriză faptul că „fabricile” tale de lapte îl pot excita și mai mult pe partener. Dar, așa cum pe tot parcursul zilei l-ați avut pe bebeluș atârnat la piept, dacă v-ar mai atinge și partenerul ați putea simți că e prea mult. Dacă da, luați-vă o pauză. Alăptarea nu va dura pentru totdeauna, spune dr. Rodman. "După înțărcare, veți înceta treptat să vă gândiți la sâni ca proprietate exclusivă a copilului dumneavoastră".

Între timp, explicați partenerului cum vă simțiți. Deși sânii pot fi pe primul loc, există cu siguranță alte locuri atractive pe care partenerul se poate concentra.

8. Am revenit la pilulele de control al nașterii. De ce îmi simt sânii de parcă sunt însărcinată din nou?

"Sensibilitatea sânilor și extinderea sunt efecte secundare frecvente ale pilulelor de control al nașterii", spune dr. Ross. Acest lucru se datorează faptului că estrogenul și progesteronul în ele stimulează țesutul mamar. Sânii tăi ar trebui să se adapteze la schimbare. Dacă totuși vă confruntați cu efecte secundare după câteva luni, discutați cu medicul dumneavoastră despre trecerea la o altă marcă. "Este posibil să fiți mai puțin sensibili la un alt tip de pilule", spune dr. Ross.

Odată ce ați născut sau ați înțărcat, sânii vor înceta lent producția de lapte, un proces numit involuție. Deoarece sânii au crescut și pielea s-a întins, ei ar putea arăta „lăsați”, având o formă de lacrimă. Culoarea mamelonului poate fi mai ușoară, dar nu va reveni la culoarea originală.

9. Am avut doi copii. Asta mi-a redus riscul de cancer mamar?

Având prima sarcină înainte de vârsta de 30 de ani s-a dovedit că reduce riscul de cancer de sân pe viață”, spune Ann Partridge, cofondator și director al Programului Tineret pentru Femei cu Cancer de Sân la Institutul de Cancer Dana-Farber în Boston. Oamenii de știință încă încearcă să explice exact de ce: unul dintre motive ar putea fi faptul că modificările sânilor din timpul sarcinii îi fac mai puțin sensibili la cancer. Alăptarea este, de asemenea, o metodă de protecție. Un studiu a constatat că riscul de cancer mamar scade cu aproximativ 4% pentru fiecare an petrecut alăptând copiii. Când se încheie alăptarea, sânii trec printr-un proces numit involuție, care poate acționa ca un fel de aspirator, ce elimină celulele anormale care s-ar putea transforma într-o zi în cancer.

Totuși, asigurați-vă că vorbiți cu medicul dumneavoastră despre orice noduli, durere sau modificări pe care le observați atât în ​​timpul sarcinii, cât și ulterior.

10. Ce ar trebui să fac pentru a preveni riscul de cancer la sân ?

Organizațiile principale din domeniul sănătății - Societatea Americană pentru Cancer, Serviciul de Prevenire a Serviciilor din SUA și Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie - nu au fost în măsură să convină asupra orientărilor pentru femeile cu un risc relativ scăzut de cancer mamar (adică, puțin sau fără istoric familial). Atât mamografiile anuale, cât și auto-examinările lunare, au fost contestate. "Sentimentul de atenție și examinarea lor în oglindă pentru a observa modificarea pielii sau a mamelonului ar trebui să facă parte din rutina lunară", spune dr. Ross. Detectarea precoce poate fi o punte de salvare a vieții, deci este important să observați modificările și să le prezentați medicului dumneavoastră. În ceea ce privește mamografiile, consensul general este că femeile între 45 și 54 au nevoie de ele anual. Dacă aveți între 40 și 44 de ani, discutați cu medicul dacă sunteți, de asemenea, un candidat. Și rețineți că, în general, este bine să așteptați trei luni după înțărcare înainte de a fi supus oricărui tip de analize pentru cancerul de sân, fie mamografie, ultrasunete sau altele.

Sursa: parents.com, qbebe.ro, desprecopii.com

Share:

Articole recomandate