Odoraș.

Odoraș.

8 semne ale unui ciclul menstrual neregulat și ce probleme de sănătate îl afectează

8 semne ale unui ciclul menstrual neregulat și ce probleme de sănătate îl afectează

Bolile, traumele, stresul, călătorii și alți factori pot afecta ciclul menstrual al unei femei sănătoase. Însă, dacă acesta este neregulat mai multe luni la rând, atunci aceasta ar putea însemna probleme mai serioase.

În articolul nostru aflați 8 semne ale unui ciclu menstrual neregulat și ce probleme de sănătate reprezintă.

1. Sângerare excesivă sau de durată

Existenta unor tumori fibroase poate face ca ciclul menstrual să dureze mai mult de 7 zile și/sau să prezinte sângerări mai abundente.

2. Menstruații neregulate

Daca menstruația nu este constanta si nu pare sa urmeze un calendar anume, motivele pot fi:

Sindromul ovarului polichistic - o tulburare endocrină. Se formează chisturi mici la nivelul ovarelor, care cresc. Acest sindrom poate duce la infertilitate, însă se poate ține sub control prin pierderea în greutate, menținerea glicemiei în limite normale, sport, o alimentație sănătoasă.

Femeile cu diabet de tip 1 și 2 suferă deseori de „o tulburare a funcției reproducătoare”. Un alt studiu, care a analizat peste 100 000 de femei, a confirmat că ciclurile neregulate sau foarte lungi sunt asociate cu un risc semnificativ mărit de diabet.

3. Sângerări slabe

Dacă sângerările devin tot mai slabe de la o lună la alta poate fi un semn de stres prelungit sau modificări hormonale neobișnuite. Un ciclu menstrual cu sângerări puține se consideră cel care durează mai puțin de 2 zile sau sunt doar pete de sânge.

4. Menstruație prematură

În medie, acum fetele încep să aibă menstruația cu 6 luni mai devreme decât 40 de ani în urmă. Acest lucru se întâmplă din cauza toxinelor din alimente și din mediu.

5. Crampe insuportabile

Crampele menstruale sunt normale, însă crampele insuportabile - nu. Durerea pelviană (deseori însoțită de dureri lombare), în special în perioada ciclului lunar, poate fi un semn de endometrioză.

6. Pubertate prematură sau prea târzie

O tiroidă care nu funcționează adecvat poate afecta pubertatea. O tiroidă hiperactivă (hipertiroidismul) se manifesta prin cicluri slabe, neregulate sau absente. Iar ciclurile cu sângerări abundente, frecvente și pe durate lungi pot indica o tiroidă hipoactivă (hipotiroidism).

7. Sângerări neobișnuite

Sângerările dintre menstruații și/sau după actul sexual pot fi un semn de cancer cervical sau de sarcină.

8. Absența bruscă a menstruației

Un indice de masă corporală scăzută (sub 18.5) poate opri menstruația sau poate întârzia începutul pubertății. Țesutul adipos este locul în care are loc conversia hormonală. Prea puțină grăsime înseamnă că hormonii necesari nu se produc și nu se distribuie.

 

Informații: viataverdeviu.ro

Foto simbol: thebump.com

Share:

Articole recomandate