4 jocuri care ajută la dezvoltarea empatiei copilului
- 2022-05-18
- 5223
Jocurile pentru dezvoltarea empatiei la copii sunt o resursă foarte valoroasă pentru a sprijini nu doar dezvoltarea empatiei, ci și inteligența emoțională și socială a micuților, scrie suntmamica.ro
Iată 4 jocuri distractive, prin care prichindelul tău își poate dezvolta empatia:
Ghemul și pânza de păianjen
Acesta este un joc tare distractiv, iar dinamica este foarte ușoară. Tot ce ai nevoie este un ghem de fire. Participanții jocului stau în cerc, iar persoana care conduce jocul va ține ghemul în mână. Copilul va trebui să se prezinte și spună grupului ceva ce îi place să facă, cum ar fi: „Numele meu este Ana și îmi place să merg cu bicicleta.”
Apoi, copilul ia un capăt al firului și îi dă ghemul următorului copil, care va face ceea ce a făcut și Ana. Acest lucru se repetă cu toți participanții jocului, până când se formează o pânză de fire în interiorul cercului care îi va include și îi va lega pe toți.
Numește emoția
O idee grozavă este să folosești emoji-urile pentru a-i învăța pe copii despre emoții. Activitatea constă în prezentarea emoji-urilor și încurajarea copiilor să spună ce emoție reprezintă, iar fiecare poate spune în ce situație cotidiană se identifică cu acea expresie. La sfârșitul jocului, fiecare emoție trebuie să fie numită. De exemplu, atunci când este prezentată o față zâmbitoare, copilul va spune: acest lucru îmi aduce de mami, când îmi face desertul preferat. În acest caz, emoția este bucurie.
În pantofii mei
Acesta este unul dintre cele mai simple dintre toate jocurile, pentru a lucra la dezvoltarea empatiei, dar și unul dintre cele mai eficiente jocuri. Pentru că implică un aspect senzorial, le permite copiilor să înțeleagă rapid cum se simte să fii în pielea persoanei de lângă tine.
Dinamica este următoarea: Copiii stau în cerc, își scot pantofii și apoi îi oferă copiilor care stau în dreapta lor. Când copilul se încalță cu pantofii colegului, moderatorul jocului va întreba ce culoare și model de pantofi preferă. Copilul ar trebui să răspundă în funcție de ceea ce crede adevăratul proprietar al pantofilor.
Cu această activitate, copiii realizează că există o mare diversitate de gusturi și că toate dintre ele ar trebui respectate.
Insula cu naufragiați
Acest joc de echipă este perfect pentru copiii peste 10 ani, deoarece ideea jocului este să-i convingă pe fiecare să colaboreze cu restul echipei, folosind abilitățile la care se pricepe cel mai bine.
Formează grupuri de 4 sau 5 copii și spune-le că se află pe o insulă pustie, în urma unui naufragiu. Spune-le că trebuie să găsească o soluție pentru a pleca de pe insulă și da-le o listă cu materialele pe care le au la dispoziție.
Datorită acestei activități, copiii au posibilitatea să vadă că fiecare dintre ei au o abilitate specială și să înțeleagă faptul că fiecare este unic și diferit.
Sursa foto: qbebe.ro