Cum să eviți traumele sportive și să te recuperezi inteligent
- 2025-06-09
- 3186

Înotul, bicicleta, crosul, precum și alte ocupații sportive au diferite reguli, cerințe și particularități care trebuie respectate. Dar este o regulă care le unește pe toate – voința de a face sport, de a face mișcare și de a culege reușite. Iar reușitele uneori ne dau bătăi de cap, cum ar fi traumele sportive, așa-zisele efecte adverse care pot surveni din neatenție, sau din surmenaj.
Ele pot avea geneză diferită.
Unele sunt generate de către mușchii nepregătiți, luați prin surprindere. De la prea mult efort fizic sportivul poate avea dureri musculare și poate necesita o perioadă de realibitare fără antrenament și competiții.
Altele sunt produse în timpul antrenamentelor. Aici avem în vedete așa-numitele microtraume în urma cărora suferă aparatul locomotor. În urma acestora apar traumele cronice degenerative: ligamentele devin mai rigide și puțin elastice, se traumează ușor, dezvoltând patologii precum artrita și artroza. Iar în cazul apariției patologiilor enumerate mai sus, medicii recomandă sistarea tuturor antrenamentelor sportive.
Pentru profilaxia traumelor sportive, atrenamentele trebuie să înceapă cu încălzirea mușchilor. Sportivul trebuie să-și asculte antrenorul și să urmeze câțiva pași importanți, cum ar fi:
- Să respecte un regim alimentar.
- Regulat să facă exercițiile sportive de bază.
- Treptat să adauge forță și energie în cadrul exercițiilor.
Etapa a doua de profilaxie a traumelor sportive constă în încălzirea mușchilor înainte de antrenamentul propriu-zis și acordarea timpului necesar pentru răcirea lor. Absolut necesar este ca după fiecare antrenament să faceți exerciții de întindere. Ele întăresc elasticitatea ligamentelor, sporesc mobilitatea și contribuie la formarea corectă a mușchilor. Important este și timpul acordat acestor tipuri de exerciții.
A treia etapă constă în corectitudinea realizării exercițiilor. Ascultarea antrenorului, cunoașterea și conștientizarea mișcărilor mecanice va reduce tensiunea din mușchi și respectiv, preîntâmpinarea traumelor. Este important să nu suprasolicitați mușchii, să le oferiți timp de relaxare și refacere.
De asemenea este important să calculați efortul pe care îl depuneți, în așa fel, încât sarcina maximă să o oferiți în timpul competiției. E bine să nu depășiți graficul antrenamentelor, să nu sporiți intensitatea lor.
După competiții sau antrenamente, verificați-vă starea de sănătate. Chiar și micile semnale de discomfort, gen mici dureri musculare sau de ligamente, de încheieturi, pot vorbi de careva microtraume. Cel mai indicat este să vă adresați medicului pentru o verificare. Sub îndrumarea lui puteți beneficia de o reabilitare scurtă și fără consecințe în timp.
Desigur, pentru un sportiv de performanță aceste sfaturi pot părea banale. Dar, recunoașteți, Dumneavoastră de fiecare dată țineți cont de aceste sfaturi bazice, să le zicem așa? Suntem siguri că răspunsul este Nu.
Când sportivul are o traumă obținută în timpul eforturilor de antrenament sau la competiție, el trebuie neapărat să respecte recomandările medicilor. În dependență de diagnoză medicul face recomandările de rigoare, care pot fi farmaceutice, sau kinetoterapeutice.
O metodă modernă, progresistă și antiinflamatoare, dar fără hormoni, este crema Traumeel S. Ea poate reduce intensitatea durerilor și poate intensifica procesul de recuperare. Ultimele cercetări științifice au demonstrat că Traumeel S poate anihila procesul inflamator pe cale naturală. El poate activiza factorii antiinflamatori, fără a bloca procesul natural de tratare, cum de obicei procedează niște alte preparate. Traumeel S și-a demonstrat eficiența în cazul traumelor de origine diferită și poate fi utilizat o perioadă îndelungată de timp, pentru că are un profil înalt de siguranța. O altă particularitate a acestui medicament este faptul că el poate fi administrat sincron atât în mod tabletar, cât și prin creme. Administrarea dublă îi sporește și îi intensifică efectele terapeutice.
Dacă în procesul de traumare sunt implicate și ligamentele atunci este indicat să fie administrat și medicamentul Zeel T comprimate, care de zeci de ani ajută în inflamații și dureri ale articulațiilor. Zeel T este medicamentul cu efect hondroprotector foarte înalt.
Iar în încheiere vă spunem că aceste medicamente sunt permise de a fi administrate de către organizația WADA – un factor foarte important pentru sportivii care fac sport de performanță.