Odoraș.

Odoraș.

(FOTO) 10 moduri creative de întrebuinţare a cojilor de citrice. Tu pe care le-ai încercat?

(FOTO) 10 moduri creative de întrebuinţare a cojilor de citrice. Tu pe care le-ai încercat?

E perioada când tejghelele magazinelor de fructe abundă de citrice. Portocale, lămâi, mandarine, grapefruitul şi pomela sunt în topul preferinţelor, dar şi recomandărilor. Beneficiile acestor fructe sunt multiple. Putem consuma sacoşe întregi de vitamine şi tot parcă nu ne săturăm. Puţini profită în totalitate de fruct, adică, chiar și de resturi.

Nu aruncaţi cojile citricelor, acestea pot fi mai mult decât utile. Întrebuinţarea resturilor fructelor viu-colorate este diversă.

Decoraţii pentru sărbătorile de iarnă. Jucăriile pentru brad nu trebuie să fie neapărat din plastic sau sticlă. E trendy şi ecologic să ai în casă decoraţii realizate din coji de citrice. Acestea conferă un aspect plăcut şi emană o aromă deosebită în tot spaţiul locuinţei. Folosește formele pentru biscuiți și creativitatea pentru a crea decorațiuni deosebite. 

         

 

Suporturi pentru hrana păsărilor - o altă idee nemaipomenită pe care o puteţi realiza împreună cu cei mici. Cojile sunt folosite util, iar păsările vor trece mai uşor de perioada rece. Nu uitați să umpleți „farfurioarele”, din când în când, cu semințe și firimituri. 

 

Spray-ul pentru împrospătarea aerului din casă la fel poate fi făcut din componente ecologice precum coji de lămâie, portocală şi crenguţe de molid. Acest conţinut este bun şi pentru alungarea dăunătorilor din casă. Poți folosi un astfel de spray pentru a face curățenie și chiar pentru spălarea jucăriilor copiilor. Amestecă 1 cană de oțet cu 1 cană de apă (dacă oțetul e puternic, poți folosi un raport mai mare de apă), la care adaugă amestecul de mai sus și vei obține o soluție eco și eficientă pentru curățenie.   

 

Băuturi aromate şi sănătoase fără conservanţi şi aditivi sunt o altă modalitate de utilizare a cojilor citricelor. Acestea sunt potrivite şi pentru a da un gust deosebit izvarului care se pare că e perfect pentru iarnă. Nu uita să speli foarte bine fructele/cojile înainte de utilizare.

 

Dulciurile naturale preparate din coji de portocală pot deveni deliciul copiilor. Se iau cojile proaspete, se taie felii (fără stratul alb, care îi va conferi amăreală), se pun în apă clocotită și se lasă la foc până se înmoaie (cam 10 minute). Se scurg feliile cu ajutorul unei spatule speciale. Într-o cratiță se topește și se aduce la fierbere o cănuță cu apă, amestecată cu 1 cănuță de zahăr. Se adaugă cojile și se mai lasă cam 10 minute, până devin ușor transparente. După care se scurg din nou feliile, se separă și se lasă 1 oră la uscat. La final presurați cu zahăr și serviți. Rezultatul este unul neaşteptat. Gustul seamănă cu cel de marmeladă.

 

Lumânări parfumate realizate din coji de citrice. Tăiaţi fructele în jumătăţi egale, consumaţi conţinutul, turnaţi un pic de ulei de măsline, sau ceară şi adăugaţi un fitil. Acest tip de lumânări vor conferi o atmosferă aparte serilor de iarnă.

O altă metodă este să folosiți lumânările mici din comerț, iar cojile de portocală, drept suport. Fiți creativi și veți obține un rezultat fenomenal și o aromă minunată. Puteți completa decorul cu cuișoare aromate, batonașe de scorțișoară sau flori de anason. 

 

Condiment pentru deserturi preparat din coji de portocala şi lămâie. Răzuiţi cojile şi puneţile într-un borcan în care adăugaţi un pic de zahăr. Păstrați la frigider. 

 

Saci aromaţi pentru spaţiile dulapurilor. Uscaţi cojile şi puneţi-le în săcuşori de textil. Aceştia pot fi puşi în dulapuri, ori spaţii închise. Aroma cojilor persistă mult timp, aşa deci, în momentul în care o să scoateţi plapumele, sau hainele din dulap acestea o să aibă o aromă fină de citrice.

 

Jeleuri în formă de citrice - ce poate fi mai distractiv pentru copii, decât implicarea în procesul de gătit. Prepararea unor jeleuri nu necesită mult efort. Folosiţi jumătăţile cojilor de citrice drept suporturi în care apoi turnaţi conţinutul lichid. Lăsaţi un pic la rece, apoi tăiaţi feliile asemeni unor fructe.

 

Ulei din coji de portocală - uscaţi cojile fructelor, puneţi-le într-un recipient de sticlă, iar peste, turnaţi câteva grame de spirt. Lăsaţi la macerat conţinutul timp de câteva zile. Rezultatul este excepţional. Tot conţinutul nutritiv din coji a fost absorbit de alcool. Uleiul poate fi întrebuinţat în scopuri curative, dar şi cosmetologice.

 

Acestea sunt câteva opţiuni unde puteţi întrebuinţat cojile de citrice. Rămâne la discreţia voastră dacă alegeţi să folosiţi, sau să aruncaţi aceste bogăţii naturale.

Sursa foto: google.com, pinterest.com

Share:

Articole recomandate