Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Grădinițe în vacanță: majoritatea părinților fie stau acasă cu copiii, fie îi iau cu ei la muncă

Grădinițe în vacanță: majoritatea părinților fie stau acasă cu copiii, fie îi iau cu ei la muncă

În capitală sunt închise cel puțin 26 de grădinițe pentru lucrări de reparație. Majoritatea părinților care fie nu au primit altă alternativă, fie nu-și pot duce copiii la altă instituție sunt nevoiți să-i ia cu ei la muncă sau să iasă în concediu forțat pentru a putea îngriji de copii.

Într-o postare în Grupul Părinților Solidari de pe Facebook am dorit să aflăm cum se descurcă părinții ai căror copii nu pot merge acum la grădiniță deoarece aceasta a „ieșit în vacanță”. Câțiva părinți s-au declarat norocoși spunând că picii lor pot merge la bunici la țară, respectiv acești părinți nu sunt nevoiți să lase munca.

Însă majoritatea au comentat cât le e de complicat din cauza acestor vacanțe din grădinițe.

Să ne interesăm cum se descurcă părinții ne-a impulsionat postarea unei mame, Doina Pantaz-Sârbu, care a publicat o fotografie cu băiețelul său, Traian, care stă în fața calculatorului. Doina a scris: „O să-mi spuneți despre pericolul computerului pentru sănătatea copilului? Credeți că eu nu le cunosc? Credeți că mie nu mi-e milă de copilul meu și de ochișorii lui? N-am soluție! Grădinița noastră (de stat) e-n vacanță. Cea privată (avem în zonă) costă 4500 de lei. O bonă profesionistă (care să nu stea tot timpul cu nasu-n telefon) costă de la 35 de lei pe oră. Eu fac 30 de lei pe oră. Dar Traian nici nu stă cu oricine. Abia acum spre sfârșit s-a obișnuit cu educatoarea lui și nu mai plângea când îl lăsam la grădiniță. Concediu avem în august - 2 săptămâni (stabilit din timp pentru toți angajații odată). Buneii sunt departe, cu nevoile lor. Eu am noroc de șefi indulgenți, dar ce fac ceilalți părinți? Statului îi pasă?!?!  Nu cred!”, este mesajul mamei.

O tânără mămică, care a semnat ca Irrene, a spus că stă în concediu de maternitate cu un copil de o lună, iar cumnatele sale îi aduc și copiii lor din cauza că s-a închis grădinița. „Stau în concediu de maternitate acum o luna și cumnatele au lăsat nepoții la mine. Acum stau cu 4 pici și însuresc la cap, fiecare cu mofturi care vrea să mănânce, care nu vrea să doarmă, care vrea afară. Fetița mea are o lună și mi-i greu”, a spus femeia.

O altă mamă, Inga Zaiaț, a scris: „O săptămână la bunei... în apartament. O săptămână cu mama la lucru... Pe urmă cu altă bunică la lucru... Taberele de zi încep de la 1699 lei... Și nu toate au program pentru toată ziua. Calculând pentru 2 luni de tabără, am înțeles că sărmanul copil va merge la serviciu cu cei mari… petrecând timpul în încăpere - cuminte, fără să scoată un cuvânt”.

O altă internaută, Nastea Danii, a menționat că în ultima vreme, mergând prin magazine, vede foarte multe mămici (vânzători/consultanți) care își iau copiii la lucru cu ele. „Clar că sunt extrem de nemulțumite. Serviciul nu îl pot lasă, dar nici copiii nu sunt în condițiile cele mai bune în buticuri. Eu abia anul acesta o sa duc copilul la grădiniță, dar nu mă aranjează deloc perspectiva să luăm concedii pe rând cu soțul pentru ca grădinițele să-l aibă pe al lor”, a scris mămica.

O mămică ce a semnat ca Nadyn a precizat că stă acasă. „Am o fetiță de un an, și una de 5 ani. Regimul diferit la ambele, mâncare, somn, plimbări. Dacă cea mică deja vrea acasă la somnic, cea mare vrea să se plimbe etc. Buneii lucrează, soțul la fel. În primele zile e ok, dar când stă mai mult de o săptămână acasă cea mare se plictisește enorm, caută ocupații, se cere la grădi. Să ieșim în oraș mereu nu îmi permit, și nu e vorba doar de bani, dar și de timp, drum, cea mică nu rezistă atât cât cere cea mare”, a menționat femeia.

Între timp s-a semnat un ordin care a exclus vacanța de 42 de zile la grădinițe pe timp de vară. Însă autoritățile au lăsat mențiunea că grădinițele își vor putea stabili o perioadă de vacanță pentru a face lucrări de igienizare și de reparație. Această prevedere însă este foarte ambiguă. 

 

Foto simbol: ideibiznes.ru

Share:

Articole recomandate