Superstiţii de Sfântul Valentin. Ziua în care fetele nemăritate îşi pot afla ursitul
- 2024-02-14
- 1211
Ca în fiecare an, de Sfântul Valentin, oamenii sărbătoresc iubirea. În 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiţilor, este bine să ții cont de câteva superstiţii şi tradiții, dacă vrei să îți meargă bine tot anul care urmează. Astăzi, fetele nemăritate îşi pot afla ursitul.
Trdiţiile şi superstiţiile sunt legate de numele Sfântului Valentin, considerat patronul iubirii, al tinerilor și al căsătoriei.
În România și Republica Moldova, Ziua Îndrăgostiţilor este o sărbătoare adoptată. Pe 24 februarie se sărbătoreşte, cu adevărat, ziua dragostei - Dragobetele.
În folclorul românesc, el se pare că a fost fiul Babei Dochia.
Ca şi în restul lumii, românii îşi arată şi mai mult în acestă zi dragostea, se logodesc sau căsătoresc, îşi fac cadouri şi multe surprize şi petrec alături de cei dragi.
De Sfântul Valentin este bine să ții cont de câteva superstiţii şi tradiții, dacă vrei să îți meargă bine tot anul care urmează. Astăzi, fetele nemăritate îşi pot afla ursitul.
Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Valentin
Tradiția sărbătoririi Sfântului Valentin își are originile în Antichitatea romană, evoluând apoi în Evul Mediu și devenind ulterior o adevărată Zi a Îndrăgostiților.
De ziua Sfântului Valentin, îndrăgostiţii obişnuiesc să se întâlnească fără a stabili în prealabil acest lucru. Această tradiţie provine de la britanici. Potrivit tradiţiei, în aceasta zi păsările îşi aleg partenerii, iar ziua de 14 februarie este denumita “ziua căsătoriei păsărilor”. La început, ziua Sfântului Valentin era asociata doar cu iubirea dintre un bărbat şi o femeie. În timp, aceasta sărbătoare poate fi celebrată de toţi cei pe care îi iubim: fraţi, surori, mame, taţi, prieteni.
Încă din anul 1800 a rămas tradiţia trimiterii felicitării, când au fost confecţionate primele felicitări de Sfântul Valentin . Aceste felicitări erau confecţionate din dantelă şi satin, cu mesaje scrise de mână. Felicitările de Sfântul Valentin conţin simboluri ale iubirii precum trandafiri roşii, inimioare sau cupidoni, şi sunt trimise atât persoanelor iubite, cât şi celora pe care îi iubim în secret.
Tot de Sfântul Valentin există tradiţia schimbului de cadouri între iubiţi. Cu această ocazie se dăruiesc flori, ciocolată şi bomboane din ciocolată sau bijuterii. În trecut, în Wales se dăruiau linguri sculptate în lemn şi decorate sau lacăte şi chei, ca simbol al iubirii. Pe 14 februarie, seara, îndrăgostii obişnuiesc să se întâlnească la o cină romantică. Tot în această seară se organizează numeroase petreceri atât pentru cei care şi-au găsit deja perechea, cât şi pentru cei singuri. În unele ţări, de Sfântul Valentin, familiile petrec alături de prieteni apropiaţi.
De Sfântul Valentin, fetele nemăritate îşi pot visa ursitul
Potrivit tradiţiile anglo-saxone, în ziua Sfântului Valentin, păsările îşi aleg perechea. Se spune si ca prima pasare pe care va vedea o fata in aceasta zi îi va prevesti cu ce bărbat se va casatori. Daca va vedea o mierla, destinul îi va aduce in cale un preot, macaleandrul un marinar, păsările cu pene galbene un bărbat bogat, vrabia un fermier, păsările cu pene albastre un bărbat vesel, porumbelul un bărbat iubitor, iar daca va vedea o ciocanitoare va rămâne nemăritată.
De asemenea, de ziua Sfântului Valentin, înainte de culcare, fetele îşi pun sub perna o floare de coada şoricelului. Prima persoana pe care o va vedea când va pleca de acasă va fi viitorul ei soţ. Tot în aceasta noapte, fetele nemăritate trebuie sa înconjoare biserica de 12 ori, pentru a-si visa ursitul. Şi tot în aceasta zi, numele pretendenţilor unei fete sunt scrise pe bucăţi de hârtie care sunt învelite in lut şi puse în apa. Prima bucată de lut care va ieşi la suprafaţa conţine numele celui cu care fata se va mărita.