Copiii readuc tradiţiile de altădată de a ţese covoare

Copiii readuc tradiţiile de altădată de a ţese covoare

 

Un master-class inedit sub genericul “Transmiterea tradiţiilor de la mamă la fiică”, dedicat meseriei tapiserului şi tehnicii tradiţionale de ţesere a covoarelor, a avut loc în seara zilei de ieri, 5 decembrie la Art Studio “Picasso”.

La atelier, mame însoţite de fiicele lor, au avut ocazia să descopere un adevărat război de ţesut, dar şi posibilitatea de a se include în procesul de creare a tapiseriei si goblenului, fiind instruite de meşteriţa Natalia Labă.  

Angela Iurcu, iniţiatoarea şi organizatoarea acestui eveniment a declarat pentru Odoraş: “Odată cu master class-ul condus de meşteriţa Natalia Labă,  am dat startul şezătorilor într-un format mai restrâns. Ieri noi nu doar am ţesut, ci şi am cântat, aşa cum o făceau bunicile noastre altădată, şi aceste  şezători cu siguranţă că vor avea continuitate… Apropo, nici nu m-am aşteptat, că atât de captivant şi greu se creează un goblen sau un covoraș! Acum cu siguranţă că Ilinca mea va înțelege valoarea unei tapiserii”.

Olesea Ghilaş, una dintre participante, s-a arătat încântată de experienţa atelierului: “Azi am învățat arta tapiseriei. Din păcate bunica nu a reușit s-o facă, eram prea mică. În schimb, am reușit des să-i încurc ațele în războiul imens pe care îl mâna cu multă grație şi ușurinţă, ceea ce nu pot zice de mine... Nu este ușoară treaba asta, dar e foarte interesantă. Angelica Iurcu, bravo pentru idee şi aștept cu nerăbdare să vină următoarea lecție să-mi termin începutul. Deși înțeleg că lecții vor fi multe, căci un profesionist tapițează pe zi câte 28 cm, iar într-un an, doar patru metri. Îmi imaginez câtă mândrie ai când vezi lucrarea finisată după atâta vreme. Sper să fiu şi eu copleșită de această emoţie într-o zi!”

În urma master class-ului de ieri, Art Studio “Picasso” a dat start formării grupurilor de copii care vor să se înscrie la cursul de tapiserie şi să creeze propriile covoare şi goblenuri. 

Adaugă comentariu