Festivalul Gravidelor 29 martie 2024: Eveniment dedicat celei mai frumose perioade din viața unei femei
- 2024-04-14
- 1601
Prima ediție a Festivalului Gravidelor din această primăvară organizat de revista pentru părinți Odoraș, a avut loc pe data de 29 martie. La eveniment au participat medici calificați, companii farmaceutice și cosmetice de top, dar și alți speakeri profesioniști și cu cunoștințe în domeniul medicinei.
Prima vorbitoare din cadrul festivalului a fost reprezentanta companiei Bayer, Corina Iliadi-Tulbure, medic ginecolog-obstetrician care a vorbit despre multivitaminele, mineralele și omega 3 în dezvoltarea armonioasă a sarcinii. Pe toată durata sarcinii, mama și fătul necesită cantități mai mari de nutrienți (până la 50%) pentru un nivel optim de energie și o dezvoltare optimă. De aceea, alimentația în sarcină trebuie să fie cât mai Echilibrată cantitativ și calitativ (caloric), diversificată, fără restricții alimentare și suplimentare prin vitamine + minerale din exterior. Necesarul de minerale și vitamine crește până la 185%, iar cel caloric – doar cu 15-20%. Vitaminele și mineralele sunt extrem de importante pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului, de aceea graviduța trebuie să urmărească atent scara nutrițională așa încât să nu lipsească: Acidul folic - Contribuie la producerea de eritrocite (celule roșii ale sângelui) Crește celulele placentei, prelungirea evoluției sarcinii și îmbunătățește funcția sistemului nervos la copiii de 6-7 ani. Vitaminele B1, B2, B6, B12 – contribuie la Dezvoltarea fetală – hemosinteza și biosinteza acizilor nucleici, proteinelor (B1, B6), Creșterea țesuturilor și diferențiere celulară (B2, B6, B12), Formarea eritrocitelor (B6), Modularea răspunsului imun în infecții (B2, B6, B12), Prevenirea oboselii și epuizării (B6, B12), Creșterea utilizării energiei în timpul sarcinii și alăptării, prin eliberarea energiei din alimente (B2). Vitaminele A, D, C, E – contribuie la dezvoltarea embrionului și a nou-născutului, Influențează metabolismul calciului, funcțiile imunitare, insulinosensibilitatea la gravidă și făt (vitamina D), Dezvoltarea sistemului osos (vitamina C, D). Fierul - Prevenirea oboselii și epuizării, Formarea eritrocitelor, Formarea placentei, Se recomandă pește, carne, legume, frunze verzi și fructe uscate. Lista vitaminelor și mineralelor este lungă, de aceea pe lângă toate sursele naturale de dobândire a acestora, medical recomandă si suplimentul Elevit-2, care este dezvoltat special pentru a răspunde nevoilor din sarcină (începând cu a 13-a săptămână) pentru un aport de acizi grași esențiali Omega-3 (DHA și EPA). Elevit 2 conține și Metafolin – forma biologic activă a acidului folic, pentru creșterea placentei și reglarea coagulării.
Reprezentanta companiei Milcord, Livia Păvălescu, medic ginecolog-obstetrician, a abordat o temă nouă, care abia se dezvoltă la noi în țară și anume Colectarea de celule stem. Celulele stem reprezintă o inovație a medicinei moderne, datorită proprietăților sale vindecătoare. Dacă te întrebi de ce să recoltezi aceste cellule, răspunsul este simplu. Reprezintă cea mai complexă gamă de celule cu potential terapeutic, Pot fi utilizate atât în primii ani de viață, cât și în perioada de adult, O sursă viabilă de celule stem se pot păstra pe un termen nedefinit, Dețin posibilități extinse de utilizare în medicina regenerativă, Reprezintă o sursă de celule cu proprietăți unice, neafectate de boli sau tratamente, Sunt ușor disponibile, Probabilitatea ca acestea să fie acceptate de organismul membrilor familiei, este foarte mare. Recoltarea celulelor stem se face fără durere și riscuri pentru mamă și făt și se pot efectua indiferent de modalitatea în care mama allege să nască: vaginală, cezariană, naștere premature, naștere în apă, naștere gemelară ș.a. Milcord este partenerul oficial în Moldova a organizației Cord Blood Center Group. De ce să alegi Milcord? Simplu. Calitatea grefelor obținute îi poziționează în topul registrelor publice internaționale. 150 de unități de sânge procesate de către CBC au fost deja folosite pentru transplanturi în toată lumea. Tehnologia de procesare utilizată oferă posibilitatea stocării numărului maximal și a diversității tuturor tipurilor de celule stem prezente nativ îm sângele ombilical și placentar. Cel mai mare număr de laboratoare de procesare, certificate în Europa. Experioanță de peste 20 de ani.
Reprezentanta brand-ului Aquapick, Veronica Cernei, medic stomatolog, a vorbit despre caria dentară. Cariile sunt una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate, deoarece pot să apară la orice vârstă. Este frecvent întâlnită la adulți, la persoanele în vârstă, dar și la adolescenți sau la copii. Cariile la copii afectează inclusiv dinții de lapte și sunt întâlnite chiar și la bebeluși. Care este cauza apariției cariei dentare? Mediul acid din cavitatea orală, care se datorează alimentelor dulci, sărate, fructe și legume, băuturilor acidulate și sucuri. De asemenea mediul acid de poate crea și din cauza unor medicamente, iar în cazul femeilor însărcinate, din cauza vomelor. Cum prevenim?1. Igiena orala riguroasă, corectă și completă; 2. Utilizarea pastelor de dinți cu fluor, inclusiv copiii; 3. Vizitele regulate la medicul stomatolog pentru igienizare profesională. Reguli de igienă orală - periaj dentar de 2 pe zi dimineața și seara a câte 2 minute și utilizarea irigatorului bucal, aței dentare, apei de gură și guma de mestecat fără zahăr. Pentru o igienă dentară corespunzătoare, medicul recomandă utilizarea irigatorului bucal Aquapick după efectuarea periajului de două ori pe zi – dimineața și seara. Utilizarea dușului bucal înainte de periaj și folosirea aței dentare ajută la îndepărtarea reziduurilor alimentare. Folosit după periajul dentar, un irigator bucal poate fi utilizat pentru a îndepărta reziduurile alimentare din zonele greu accesibile, astfel nu se crează o carie.
În cadrul acestei ediții, mămicile au avut parte și de un mic spectacol organizat de către Baby Dance. Minunatele mămici din cadrul acestui studiou, au creat o atmosferă frumoasă cu dansul pe care l-au făcut ținându-și copilașii în brațe.
Reprezentanta companiei Vinamex, Cristina Ipati, medic ginecolog-obstetrician, a vorbit despre importanța calciului în perioada sarcinii și alăptării. În această este firesc ca necesarul de calciu să crească, întrucât trebuie să satisfacă atât nevoile femeii însărcinate, cât și pe cele ale copilului. Dacă, în mod normal, necesarul de calciu pentru o persoana adultă se situează între 800 și 1.000 de mg/zi, în cazul femeilor însărcinate, cât și în alaptare, este nevoie de un aport de 1.300 mg/zi. Calciul contribuie la: dezvoltarea oaselor, dezvoltarea danturii, dezvoltarea musculaturii, dezvoltarea nervilor, îmbunătățirea funcțiilor inimii fătului, coagularea normală a sângelui. Necesarul de Ca se stabilește - la debutul sarcinii, prin nivelul acestui nutrient în sânge, pe baza caruia se poate stabili deficitul de Ca sau exces. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un alt beneficiu al calciului este că poate preveni hipertensiunea arterială în sarcină și complicațiile acesteia. Surse alimentare de calciu: lactate, brânzeturi; vegetale verzi (varză, broccoli, salata verde, kale, ceapă verde, usturoi, patrunjel, pastarnac); vegetale verzi uscate (cimbru, busuioc, maghiran, mărar); stridii, somon, conserve de pește (hering în mod special); gălbenuș de ou; soia, fasole boabe, mazăre germinată; migdale, alune, nuci braziliene; semințe de mac, susan, coriandru și in. Totuși, uneori alimentele nu sunt de ajuns și este nevoie să suplinim aportul de calciu din organism. Astfel, reprezentanta recomandă produsul DAVITA Bone, care este o combinație perfecta pentru o asimilare mai bună, carbonat de calciu cu cea mai mare concentrație de calciu alimentar (40%), are risc scăzut de litiază renala sau biliară, este bine tolerat și elimină crampele musculare.
Vera Galațanu, reprezentanta companiei Alpen Pharma,a vorbit despre prevenirea și tratamentul răcelii și gripei. Infecțiile respiratorii acute sunt foarte contagioase și se transmit cu ușurință de la o persoană la alta. Adesea infecțiile respiratorii apar în timpul sezonului rece. Ca urmare a infecțiilor respiratorii acute, anual aproximativ 1,9 milioane de copii mor. Infecțiile respiratorii se transmit direct prin tuse, strănut și indirect prin obiecte contaminate. Este obligatoriu de vizitat un medic atunci când copilul are temperatura 38ºС și mai mult, are o respirație șuierătoare, auzită chiar și de la distanță, scăderea frecvenței și volumului urinării timp de 5 ore, pielea a devenit vizibil uscată etc. Virușilor le place perioada rece și umedă, imunitatea slăbită, stresul, lipsa vaccinurilor, însă deloc nu le place aerul proaspăt, vitaminele, respirația nazală liberă și persoanele vaccinate. În cazul în care răciți este recomandat Influcid, acest preparat elimină simptomele generale ale răcelii, reduce necesitatea în medicamente simptomatice, contribuie la recuperarea rapidă, previne infectarea după contactul cu persoanele bolnave și revigorează organismul după boală.
Fondatoarea brand-ului Beauty Mama, Parascovia Morari, a vorbit despre cele mai frecvente probleme în alăptare. Una dintre acestea este lipsa laptelui. Ce trebuie să facem? Atașarea cât mai frecventă a bebelușului la sân, Consumăm lichide calde, Băi calduțe cu masarea sânului, Utilizăm pompa electrică. În cazul mameloanelor dureroase, fisurate și inflamate, trebuie schimbată poziția de alăptare, consultarea unui expert în alăptare, aplicarea balsamului pentru mameloane după fiecare alăptare și utilizarea aplicatoarelor de silicon, pe o perioadă scurtă. În caz de blocare a canalelor trebuie să faceți o compresă caldă înainte de alăptăre timp de 1-2 minute, alăptare foarte freventă din sânul care este afectat, puteți să îndreptați barba copilului spre locul care vă doare iar după alăptare trebuie de aplicat o compresă rece. În cazul în care aveți furia laptelui alăptați foarte frecvent. Dacă simțiți că sânul se umple mai des decât cere copilul, hrăniți-l la cererea (necesitatea) dvs, după fiecare alăptare (sau stoarcere) puneți o compresă rece. Pentru a avea grijă de sâni, trebuie luată în considerare și susținerea corectă a acestora. Alegeți sutien cu cupe push-up aerat, cu sistem comod pentru alăptare, materialul trebuie să fie din microfibră care lasă pielea să respire și să aibă zonă de control a cupei și de susținere a sânului. Rețeaua de magazine Beauty Mama deține o gamă largă de lenjerie și hăinuțe pentru mame, cât și cele necesare pentru naștere și pentru nou-născuți.
Iar conform tradiției, la finalul fiecărui eveniment realizat de Odoraș se organizează o tombolă frumoasă cu multe cadouri din partea partenerilor și sponsorilor revistei.
Sursa foto: Sanda Armash
Decor: DecoreTa