Festivalul Gravidelor: „Starea psiho-emoțională a mamei influențează foarte mult starea copilului”

Festivalul Gravidelor: „Starea psiho-emoțională a mamei influențează foarte mult starea copilului”

Pe data de 14 iulie revista online pentru părinți „Odoraș” a organizat a patra ediție din acest an a Festivalului Mamelor. În cadrul evenimentului medicii specialiști au venit cu unele soluții în cazul constipației la copii, au răspuns la cele mai importante întrebări de după naștere și s-a vorbit despre bolile copilăriei și imunizarea naturală. La festival ne-a încântat cu prezența și interpreta Cătălina Rusu care a povestit despre experiența ei în calitate de mămică a două fetițe.

Prima invitată din cadrul evenimentului a fost consultantul în alaptare Olga Gutium, care a răspuns la cele mai importante întrebări de după naștere. Olga Gutium a menționat că durerea în timpul alăptării este întotdeauna semnul că copilul nu corect ia sânul, iar durerea nu trebuie răbdată, este absolut necesar de corectat cauza. La fel mama care alăptează are nevoie de cantități și mai mari de vitamine, minerale și oligoelemente decât în perioada sarcinii.

Astfel, reprezentantul companiei Bayer, Andriana Pali a venit cu unele soluții. Elevit 3 este formula de vitamine și minerale special create pentru perioada de alăptare și recuperarea mamei după alăptare și îngrijire postnatală. Elevit 3 susține sistemul imunitar, sănătatea oaselor, energia mamei și dezvoltarea normală a vederii și a creierului nou-născutului. De asemenea pentru îngrijirea și protecția zilnică împotriva cauzelor iritației de scutec este recomandat ca mămicile să folosească Bepanthen Unguent. Este o formulă delicată potrivită atât pentru bebeluși născuți premature cât și pentru îngrijirea sânilor în perioada alăptării. Bepanthen protejează împotriva ragadelor mamare, are conținut ridicat de lanolină și nu conține parfum, coloranți, conservanți sau substanțe antiseptic.

 

Despre bolile copilăriei și imunizarea naturală a vorbit medicul de familie Medpark, Cornelia Florea. Erupții cutanate, prurit, febră, stare generală alterată - sunt unele manifestări ale bolilor copilăriei. Varicela, rubeola, rujeola, oreionul, scarlatina sunt afecțiuni ale copilăriei care odată contactate, determină imunitatea copilului pe viață. Totuși în oricare dintre bolile menţionate mai sus trebuie să efectuați o consultaţie medicală. Medicul de familie, medicul pediatru sau medicul infecţionist sunt singurii în măsură să aprecieze severitatea bolii, să vă recomande tratamentul şi măsurile igieno-dietetice necesare în fiecare caz şi să depisteze la timp eventualele complicaţii. Astfel, Spitalul Internațional Medpark este mai aproape de pacienții săi prin serviciul de asistență medical la domiciliu. Copiii și maturii cu diverse probleme de sănătate, persoanele aflate în perioada de reabilitare, care nu au posibilitatea să se deplaseze, sau care doresc să evite vizitele la spital pot solicita echipa “Medpark Acasă”.

Managerul pacienți maternitate, Ludmila Beșliu a menționat că peste 8000 de bebeluși au ales să vină pe lume la Maternitatea Medpark. Singura maternitate din țară care activează în conformitate cu protocoale medicale internaționale oferă pachet de monitorizare a sarcinii timp de 9 luni, pachetel de naștere cu totul inclus ( Standard Care, Safe Care, Extra Care) și Baby Care – grijă în primul an de viață. Fiecare naștere este asistată de minim 5 specialiști: medic obstetrician-ginecolog, medic neonatolog, medic anestezist-reanimatolog, asistentă medicală și moașă, iar Maternitatea Medpark este prietena nașterilor naturale

La acest festival, cu prezența ne-a onorat și îndrăgita interpretă Cătălina Rusu care a povestit despre cum se descurcă în creșterea celor două fetițe și a menționat că starea psiho-emoțională a mamei influențează foarte mult starea copilului. La fel a spus și  despre cum a adus fetițele pe lume.
„Când am mers la maternitate, m-am trezit cu buna dispoziție, iar în două ore am născut cu tot cu contracții, a fost atât de ușor și liber pentru că am gândit pozitiv”.

Îndrăgita interpretă a menționat și despre provocările întâlnite pe parcursul sarcinii. „Am avut situații când puteam să întru într-o depresie extraordinară, la 23 de săptămâni am fost diagnosticată cu naștere prematură, asta a fost un șoc pentru noi, dar am reușit prin gânduri pozitive și frumoase. În cadrul evenimentului mamele au fost încurajate și au primit multe sfaturi utile de la interpreta Cătălina Rusu.  

Reprezentantul companiei Zentiva, Diana Sen a vorbit despre cauze, manifestări și soluții în cazul constipației la copii. Pierderea poftei de mâncare, eliminarea scaunelor este dificilă și mai puțin frecventă, scaunele pot fi tari, uscate, anormal de mari sau mici, dureri bruște în partea inferioară a abdomenului atunci cand merge la toaletă, balonare sau greață, dureri sau crampe, abdomen tare și umflat, durere la defecare, senzație de evacuare incomplete, urmele de sânge în scaun, toate acestea sunt manifestări ale organismului în constipație la copii. Infant UNO Prunișor Lax este mai mult decât un sirop pentru constipație, acest sirop reglează tranzitul intestinal pe termen lung și îl ajută pe micuț să aibă o floră intestinală sănătoasă. De asemenea și cu ajutorul la Ciocolax rapid crește gradul de hidratare a scaunului şi ajută la eliminarea acestuia, este primul laxativ sub formă de capsulă moale care își face efectul în maxim 4 ore de la administrare și stimulează secreția de apă și electroliți la nivelul intestinului - facilitând astfel evacuarea scaunelor.

 

Virusurile răcelii infectează celulele de la nivelul mucoasei nazale prin legarea de receptorii specifici situaţi pe suprafaţa lor, după infectare, virusurile se replică în interiorul celulelor afectate şi se răspândesc în cavitatea nazală, infectând şi alte celule. Infecţia se poate localiza astfel la nivelul mucoasei nasului. Cu soluții pentru diminuarea duratei medii a bolii a venit reprezentantul companiei Berlin-Chemie, Culev Veaceslav. GRIPVIS este activ împotriva virusurilor răcelii și virusurilor gripale, și are o rată foarte scăzută a reacțiilor adverse. Quixx baby conține picături nazale izotonice pe bază de apă de ocean și este recomandat de la prima zi de viață a bebelușui, este steril și nu conține conservanți.

Balonarea este o altă problemă a copiilor și mamelor lor. Espumisan este recomandat la fiecare biberon sau înainte de fiecare alăptare. Nu se absoarbe, nu se aşteaptă efecte sistemice toxice. Până în prezent nu au fost observate reacţii adverse. Are aromă plăcută de banana și se folosește pentru pregătirea examinării cu scop de diagnostic la nivelul abdomenului.

Pentru afte dureroase și leziuni bucale minore se recomandă Anaftin. Preparatul ajută în gestionarea durerii determinate de leziuni bucale minore (de exemplu, stomatită aftoasă, ulcerații aftoase), leziuni minore provocate de aparatele dentare și proteze ajustate incorect. La fel și pentru copii, Anaftin Baby ameliorează disconfortul cauzat de erupția dentară. Anaftin Baby Gel gingival este un gel oral bioadeziv. Acesta formează rapid o peliculă invizibilă care protejează gingia de disconfort şi durere. Pentru tratamentul simptomatic de scurtă durată al febrei și durerii uşoare până la moderată poate fi folosit MIG pentru copii.

Spre final, reprezentantul companiei Stada, Petrov Mihai a vorbit despre cum prevenim înțepăturile de insecte în sezonul cald. Pentru a preveni înțepăturile de insecte trebuie să purtăm îmbrăcăminte în culori deschise care să acopere o suprafață cât mai mare de piele și să evităm produsele parfumate care atrag aceste insecte. Totuși dacă am fost înțepați este recomandat să folosim Psilo-Balsam, un preparat medicamentos ce se aplică cutanat, este annihistaminic cu acțiune locală. Acționează rapid și de lungă durată, nu lasă pete și urme de grăsime. Este aprobat pentru utilizare de către adulți și copii de la vârsta de 2 ani, nu conține hormone. Psilo Balsam gen se poate folosi pentru arsuri solare şi combustii gr. I, muşcături de insecte, urticarie, prurit cutanat de diversă etiologie (cu excepţia pruritului în colestază): dermatite pruriginoase, varicelă, iritaţii alergice ale pielii, dermatite de contact și  determinate de contactul cu plante.

La finalul evenimentului pe lângă organizarea tombolei, de data aceasta în cadrul Festivalului Gravidelor a fost aleasă și „Regina serii”. A fost aleasă graviduța cu cel mai mare termen de sarcină, dar care are și copii acasă. Revista Odoraș împreună cu partenerii și sponsorii evenimentului i-au oferit graviduței o cutie plină cu daruri pentru bebeluș.

Următorul festival marca Odoraș va avea loc pe data de 5 AUGUST. Pentru a putea participa la eveniment vă rugăm să completați formularul: 

https://forms.gle/W4QNnbKnrhewzsTJA

Vă invităm să fiți cu ochii pe Odoraș pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!

Foto: Sanda Armash
Décor: Racu Tatiana

 

Adaugă comentariu