Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Un aparat ecografic de depistare a cancerului și două mii de fiole pentru tratarea mai multor tipuri de cancer, au fost donate Institutului Oncologic

Un aparat ecografic de depistare a cancerului și două mii de fiole pentru tratarea mai multor tipuri de cancer, au fost donate Institutului Oncologic

Un aparat ecografic de depistare a cancerului și 2 mii de fiole pentru tratarea mai multor tipuri de cancer, în valoare de 340 mii de euro, au fost donate, astăzi, Institutului Oncologic de către Organizația Mondială a Sănătății și Uniunea Europeană., transmite Radio Chișinău.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Ion Prisăcaru, a spus că donația va contribui la performanța serviciilor oncologice.

„Ultrasonograf, care pe lângă funcțiile de bază performante pe care le are, are și una necesară de diagnostic ecoghidat a patologiilor, și aici vorbim de posibilitatea de a preleva acel țesut – biopsie – sub ghidajul ultrasonografiei, o facem precis și mult mai puțin traumatic pentru pacienți, și obținem un diagnostic mult mai sigur”, a spus Ion Prisăcaru.

Materialele medicale au fost procurate  în cadrul unui proiect regional al programului Parteneriatul Estic, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății și a Uniunii Europene, a subliniat reprezentanta delegației Uniunii Europene la Chișinău, Victoria Neaga:

„După cum s-a menționat deja, valoarea echipamentelor și a consumabilor pe care le transmitem, este astăzi de aproximativ 340 mii de euro, o sumă destul de impunătoare. S-a precizat foarte mult și despre faptul cum este utilizat aparatul, dar și fiolele care sunt utilizate pentru tratamentul pacientelor cu diferite tipuri de cancer - mamar, gastric, - în diferite faze. În acest context vreau să menționez cât de importantă este prevenția, pentru că tratamentul este foarte important, dar este  necesar și să prevenim și astfel de boli”, a declarat Victoria Neaga.

Cancerul este a doua cauză a mortalității în R.Moldova, iar aparatul va contribui la prevenirea bolii, a subliniat reprezentanta OMS la Chișinău, Miljana Grbic:

„Cancerul este a doua cauza a mortalității. Și mulți pacienți se adresează într-o fază avansată a cancerului, din păcate, acesta are un impact negativ asupra tratamentului și a ratei de supraviețuire a acestor pacienți. Donația include 2 mii de fiole pentru chimioterapie, suficiente pentru 3 luni”, a declarat Miljana Grbic.

Evenimentul de donație a fost făcut în cadrul Programului Național de Control al Cancerului 2016–2025 care ghidează tot lanțul de acțiuni -  de la prevenire, depistare precoce, diagnosticare, tratament paliativ, asistența supraviețuitorilor ș.a. -, a spus directorul Institutului Oncologic, Ruslan Baltaga.

Sursa: radiochisinau.md

Share:

Articole recomandate