Menstruația urât mirositoare – ce probleme poate ascunde
- 2022-01-11
- 6349
Dacă miroase urât sângele menstrual, ar fi bine să citești mai departe. Mirosul ușor metalic al menstruației ar putea semnala o infecție bacteriană la nivelul vaginului, scrie csid.ro
Absorbantele sau tampoanele schimbate la intervalul recomandat și igiena corectă a zonei intime sunt suficiente pentru a ține la distanță mirosul urât în acea perioadă delicată a lunii.
Dar dacă faci lucrurile ca la carte și tot miroase urât sângele menstrual, plus că ai și alte simptome, cum ar fi durerea pelviană puternică ori mâncărimi în zona intimă, ar fi cazul să iei măsuri. Programează o vizită cât mai curând la medicul ginecolog!
Află mai jos ce probleme poate ascunde menstruația urât mirositoare!
Sângele menstrual cu miros de pește poate ascunde o infecție
Acest miros nu este normal și ar trebui să te ducă cu gândul la o infecție bacteriană, cel mai probabil vaginoză bacteriană. Și nu doar sângele menstrual miroase urât, ci și secrețiile vaginale din afara menstruației.
În cazul acesta, mai pot apărea simptome precum:
- Senzație de arsură la urinare
- Iritații ale organelor genitale
- Mâncărimi în zona intimă
- Febră mare
- Secreții vaginale anormale, cu miros neplăcut și culoare neobișnuită (albe, gălbui, verzui)
Una dintre cauzale vaginozei bacteriene este, ironic, igiena prea draconică. Mai precis, dușurile intravaginale, care distrug flora vaginală și astfel este înlesnită dezvoltarea bacteriilor „neprietenoase”.
Vaginoza bacteriană se tratează cu antibiotice, dar numai după un consult la medicul ginecolog, care se va asigura că aceasta este cauza.
Miros de ceapă în zona genitală? E un semn că nu ai grijă la igienă
Unele femei spun că miroase urât sângele menstrual, asemănându-l cu mirosul de ceapă, de transpirație sau de sărat. Acest lucru se poate întâmpla din cauza igienei necorespunzătoare a zonei intime sau, din nou, a schimbării absorbantelor/tampoanelor la un interval mai lung decât cel indicat.
De asemenea, e important să faci duș zilnic, poate chiar de 2-3 ori în „zilele delicate”. Și să folosești șervețele intime neparfumate atunci când te ștergi în zona intimă.
Nu sunt recomandate gelurile intime parfumate sau deodorantele intime, pentru că acestea cresc riscul de iritații, dar pot dezechilibra și pH-ul sensibil din zona intimă. Lucru valabil și în cazul absorbantelor cu miros de floricele sau alte parfumuri.
Totodată, evită dușurile intravaginale, pentru că te expun unui risc crescut de infecții. Și alege întotdeauna lenjerie intimă comodă din materiale naturale, așa cum este bumbacul.
Evită lenjeria tanga din poliester și alte materiale sintetice, pentru că favorizează iritațiile și mirosul neplăcut în zona intimă.
Miroase urât sângele menstrual? Schimbă mai des absorbantul!
Când menstruația are un ușor iz de putred, cel mai probabil nu schimbi destul de des absorbantul sau tamponul.
În cazul absorbantelor se recomandă schimbarea acestora la fiecare 4 ore. Iar în cazul tampoanelor, la fiecare 2 ore-4 ore.
Dacă lași în vagin un tampon mai mult de 8 ore, riști să dezvolți o afecțiune numită sindrom de șoc toxic, cu complicații grave!
Iar dacă te întrebi „trebuie să schimb tamponul de fiecare dată când merg la toaletă?”, ei bine, află că nu este nevoie. Vaginul și uretra sunt organe separate, fiecare cu propriile orificii.
Dacă îți faci griji că se va uda firul, îl poți deplasa în timpul urinării. Grijă mare la igienă – mâinile trebuie să fie dezinfectate de fiecare dată când umbli în zona intimă!
Ține cont și de fluxul sângelui menstrual. Dacă ești în primele zile de menstruație, e foarte posibil să fie nevoie să schimbi mai des absorbantele.
Folosește absorbante și tampoane adaptate zilelor menstruației. Cu siguranță știi că sunt tot felul de mărimi și modele cu putere diferită de absorbție, în funcție de fluxul menstrual.