Festivalul Mamelor pentru prima dată în orașul Anenii Noi
- 2024-10-27
- 419
Revista pentru părinți Odoraș, a organizat pe data de 24 octombrie, pentru prima dată Festivalul Mamelor în orașul Anenii Noi. La eveniment au participat peste 30 de mămici și viitoare mămici, care au avut ocazia să asculte sfaturile medicilor și reprezentanților companiilor farmaceutice și cosmetice din țară.
Cea care a deschis acest eveniment a fost reprezentanta companiei Nestle, Natalia Dicusară, medic pediatru, care a vorbit despre alimentația nou-născutului și a mamei. Prima hrană pe care o are bebelușul atunci când vine pe lume este colostrul. Acel lapte gălbui este o sursă bogată de vitamine și nutrienți pentru bebeluș, numit totodată și „primul lui vaccin”, iar acea doză care ne pare adesea puțină, este de fapt, destulă pentru un nou-născut. 98% dintre mame pot alăpta. Contraindicații au doar cele care suferă de tuberculoză, septicemie, insuficienţă cardiacă şi renală, boli neoplazice, febră tifoidă, malarie, boli psihice, diabet zaharat dezechilibrat și HIV/SIDA. În cazul în care alăptarea naturală nu este posibilă, mamele trebuie să aleagă o formulă de lapte potrivită pentru un bebeluș. Aceasta trebuie să aibă o cantitate de proteină maximal apropiată de laptele matern, oligozaharide și probiotice. Beneficiile alăptării pentru copil: Conține toate elementele nutritive de care are nevoie sugarul în primele 4-6 luni; Se digeră ușor; Este un aliment viu care protejează sugarul de infecții; Bebelușii alăptați fac mai puține otite; Nu produce constipație sau diaree; Copiii alimentați la sân suferă mai puțin de regurgitații; Reduce riscul morții subite; Previne malnutriția; Reduce riscul alergiilor, astmului bronșic și Scade riscul anemiei și rahitismului. Beneficiile pentru mamă: Mama care alaptează are mai puține hemoragii; Lactația contribuie la stimularea involuţiei uterine după naştere; Alaptarea frecventă protejează mama de o nouă sarcină; Femeile care alăptează revin la greutatea dinaintea sarcinii mai repede; Riscul pentru cancerul ovarian și mamar este redus la femeia care a alaptat. Astfel, alimentația mamei în perioada de alîptare trebuie: să fie diversificată; să fie consistentă; să fie sănătoasă; să fie bogată în elemente nutritive și să fie bogată în minerale și vitamine.
Reprezentanta companiei Optiplaza, Olga Tănase, medic oftalmolog, a vorbit despre miopie și metodele de control ale acesteia. Miopia este o tulburare de vedere caracterizată prin dificultatea de a vedea clar la distanță. Debutează în jurul vârstei de 6-7 ani și are o evoluție progresivă pâna la vârsta de 20-24 ani. În 90% cazuri miopia este axială. Cauzele: factorul genetic, factorii de mediu (lucru migălos), lipsa timpului petrecut în aer liber. Metode de corecție: ochelari cu lentile monofocale – lentile divergente (-) sau lentile DIMS – segmente multiple de defocalizare. Lentile de contact moi (monofocale sau multifocale cu centru pentru distanță) sau dure – ortocheratice (de noapte). Rețeaua de magazine Optiplaza, deține o gamă largă de ochelari și accesorii potrivite pentru orice patologie, dar cel mai important este faptul că au medici specialiști la care puteți merge să faceți consultații și care ulterior vă pot sugera ce fel de ochelari trebuie să purtați, în dependență de patologia pe care o aveți.
Directorul departamentului Calitate al Clinicii Sante, Valentina Vlas, medic de laborator, a vorbit despre analizele esențiale pentru mama și copil în sezonul rece. În sezonul rece, afecțiunile respiratorii sunt frecvente, în special la copii și femei însărcinate. Diagnosticarea corectă este esențială pentru a preveni tratamentele inutile, în special administrarea de antibiotice. Astfel, specialista ne recomandă pachetul de analize „Respir-Detect” de la Clinica Sante, care ajută la evaluarea detaliată și diferențiată a acestor afecțiuni. Astfel, acest pachet include hemoleucograma completă, care ajută la detectarea infecțiilor bacteriene și virale; exudatul faringian, care ajută la identificarea bacteriilor și fungilor; exudatul nazal, esențial pentru a diferenția între infecțiile sinusale bacteriene și cele virale sau alergice; IgE seric, care sjută la diferențierea infecțiilor virale de racțiile alergice care pot prezenta simptome similare; VSH, care indică inflamațiile din corp și proteina C reactive, care ne poate indica dacă există un process inflamator.
Brand Managerul companiei Centro Impex, Veronica Odobescu, medic pediatru, a vorbit despre colicile la bebeluși. Colicile sunt un fenomen destul de caracteristic, de regulă, unul din cinci copii are crize de plâns care încep după-amiaza și durează până târziu în noapte. Colicile apar de obicei în a treia sau a patra săptămână de viață (mai târziu la copiii prematuri) și până la șase săptămâni se intensifică, până la douăsprezece săptămâni problema începe de obicei să scadă și până la trei-patru luni colicile încetează. Simptomele colicilor: bebelușul plânge neconsolat, se încuntă și face grimase, strânge genunchii la piept, plânsul e strident și ascuțit, se înroșește la față, burtica e balonată și pumnișorii sunt încleștați. Metodele de prvenire a colicilor: Mișcări ale părinților - legănarea copilului. Exerciții - mișcări ale picioarelor, imitând o bicicletă. Alimentația corectă cu hrană artificială - biberon „anticolici”. Igienizarea ustensilelor copilului - suzetă, biberoane, linguri, (sterilizare timp de cel puțin șase luni, de preferință până la un an, apoi spălare imediată imediat după utilizare). Zgomotul alb, masajul și băile calde pot de asemenea să ajute pentru ameliorarea colicilor. Pentru eliminarea gazelor, medicul recomandă Flatam Plus, care prin intermediul plantelor ce le conține, posedă efect antispasmodic și antiflatulent. Acesta se folosește în cazul dispepsiilor, colicilor și flatulenței. De asemenea nu conține alcool, este pentru toate vârstele, începând cu primele zile de viață, are un gust plăcut, nu necesită dizolvat și este foarte bine tolerat!
Reprezentanta companiei Polpharma, Alina Rîbac, a vorbit despre menținerea sănătății prin buna funcționare a sistemului imunitar. Imunitatea este însușirea organismului de a opune rezistență în fața unor agenți patogeni și factori dăunători, pentru menținerea sănătății. Imunitatea este de două tipuri, înnăscută (determinate genetic) și dobândită. Stilul de viață sănătos, vaccinarea și suplimentele alimentare sunt cele care contribuie semnificativ la întârirea sistemului imunitar. Intestinul, este cel mai mare organ imunitar. De aceea, o microflora normală este esențială pentru reglarea imunității, eliminarea toxinelor, sinteza vitaminelor, metabolismul acizilor grași, schimbul de căldură, ș.a. Pentru o microflora sănătoasă, reprezentanta a recomandat produsul Acidolac – un preparat care conține atât probiotice, cât și prebiotice, care completează flora bacteriană a tractului gastro-intestinal. Cui i se recoamndă: Copiii în primul an de viață, care sunt alimentați cu hrană artificială și mixtă; Copiii care suferă de infecții respiratorii virale și bacteriene frecvente; În tratamentul complex al copiilor cu alergii alimentare și diateze; La toți ce administrează antibiotice; În infecții intestinale acute (salmoneloză, shigelloză, diaree virală); În bolile inflamatorii cronice ale intestinului subțire și gros; În imunosupresie; Stres cronic; În cazul schimbării naturii alimentației (turism).
Fondatoarea Brand-ului Beauty Mama, Parascovia Morari, le-a vorbit mămicilor din Ungheni despre importanța purtării lenjeriei potrivite și trucuri de îngrijire a acesteia. Ca să alegem corect mărimea la sutien, este nevoie să fie probat, atunci când banda inferioară se ridică, înseamnă că mărimea pe care o porți este prea mare. Mărimea ideală trebuie să aibă banda inferioară fixă, dar confortabilă. Dacă sutienul lasă urme la subraț sau sânul este bombat peste cupă, mărimea este prea mica. Mărimea ideală este atunci când sânii sunt încadrați perfect pe banda metalică. Un alt sfat ar fi ca atunci când purtăm haine albe, nu trebuie să purtăm lenjerie albă, ci un abej, întrucât cea albă se vede și arată inestetic. Chiloțeii zi de zi se iau cu o mărime mai mare decît mărimea la haine iar lenjeria modelatoare se ia cu o mărime mai mică ca mărimea la haine. Lenjeria se spală cu detergenți ecologici, în caz contrar trebuie schimbată la fiecare 6 luni. Rețeaua de magazine Beauty Mama deține o gamă largă de lenjerie și hăinuțe pentru mame, cât și cele necesare pentru naștere și pentru nou-născuți.
Reprezentanta companiei VitaPharm, Rodica Corlat, product manager, vorbit despre suplimentele care ajută copiii să aibă imunitate de fier și copilărie fără răceli. Carențele de vitamine în organism, pot fi o problmeă majoră mai ales pentru copii, în procesul lor de creștere, dezvoltare și mai ales în menținerea imunității, de asta compania VitaPharm recomandă, ZINCIMMUN pentru a se lupta eficient cu deficiturile imunitare. Datorită combinației de Zinc, vitamina C, D3, ZINCIMMUN crește eficiența sistemului imunitar și îl ajută să lupte împotriva virusurilor și bactetriilor. De asemenea, un alt produs recomandat este TUSALIN, care datorită extractului de cimbru, anason, rădăcinii de nalbă și a florilor de tei, ajută la stimularea secreției glandelor bronșice și salivare (activizează formarea mucusului); Îmbunătățește proprietățile reologice (elasticitatea, adezivitatea, reduce viscozitatea secreției bronșice, fluidifică sputa); Intensifică mișcarea peristaltică a bronhiolelor și funcția motorie a epiteliului ciliar al bronhiilor (stimulează și ușurează procesul de expectorare a sputei). Iar cel care suplinește aproape toate carențele din organism este BEBEVIT – alfabetul vitaminelor pentru copii. Se recomandă pentru prevenirea hipovitaminozelor; suplinirea deficitului de vitamin; întărirea imunității și creșterea poftei de mâncare.
Iar conform tradiției, nimeni nu a plecat de la evenimentul nostru fără cadouri, iar cele mai norocoase s-au ales cu premii frumoase de la partenerii și sponsorii revistei Odoraș, în cadrul tombolei de la final.