Mii de spectatori la Zilele Filmului Românesc la Chişinău

Mii de spectatori la Zilele Filmului Românesc la Chişinău

Peste 3500 de spectatori au participat la cea de-a treia ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care a avut loc în perioada 12-15 octombrie la Cinema Odeon.

Timp de patru zile, publicul a putut vedea opt dintre cele mai noi şi apreciate filme româneşti, printre care „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer, sau „Fixeur”, de Adrian Sitaru.

De un mare succes s-a bucurat secţiunea Focus, dedicată regizorului Nae Caranfil, prezent la Chişinău în calitate de invitat special. Cunoscutul cineast a răspuns întrebărilor publicului după fiecare din cele trei titluri ale sale proiectate în cadrul ZFR: „6,9 pe scara Richter” (2016), „E pericolos sporgersi” (1993) și „Filantropica” (2002).

Cinefilii au putut discuta de asemenea cu alți trei regizori invitați la ZFR - Gabriel Achim („Ultima zi”), Emanuel Pârvu („Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”) și Cristi Iftime („Marița”) -, dar și cu actrița Miruna Bilei, interpretă în „6,9 pe scara Richter”.

 

De un mare interes printre studenți și pasionații de film a avut parte și masterclass-ul de montaj susținut la AMTAP de profesorul universitar Laura Georgescu de la UNATC București.

Copiii și părinții s-au bucurat în număr mare de filmele din cadrul retrospectivei dedicate marelui cineast Ion Popescu-Gopo, proiecția celebrului „Maria Mirabela” având parte de sala plină.

Publicul a desemnat prin vot că cel mai îndrăgit film a fost comedia „6,9 pe scara Richter”, de Nae Caranfil, proiectată în deschiderea ZFR. Alte filme apreciate de public au fost „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, și „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer.

 

Evenimentul a fost organizat de casa de producție ROVA FILM din România și Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA.

Foto: arhiva personală a organizatorilor

Adaugă comentariu