Alăptarea în public - un drept al copilului. Nu te lăsa intimidată!
- 2017-11-07
- 5649
E toamnă afară, e frumos și colorat în sufletele noastre. Suntem mai buni, zâmbim mai mult și ne bucurăm de priveliștea din jurul nostru. Sau mai puțin? Deși mi-aș fi dorit să continui pe aceeași notă tomnatică, gândurile mi-au fost spulberate de mai multe priviri țintițe spre tânăra de lângă mine. Ne aflam într-un mall din capitală, dar peste doar câteva clipe am avut impresia că suntem undeva, după niște gratii, nominalizate drept impostoare de grad înalt, or așa am înțeles că societatea noastră încă nu poate accepta alăptatul în public drept o normalitate și o necesitate.
Ei, bine, după două ore de plimbare, piciului i se făcu iarăși foame, așadar, mămica nu a făcut nimic altceva decât să ia loc pe o bancă și să asigure dreptul fundamental al copilului la hrană. Deci, de data aceasta scenariul părea să fie aprobat de zâmbetul drăguț al vizitatorilor acelui mall, până a se apropia un reprezentant al serviciului de pază și a-i aduce la cunoștință mamei despre „baia” ce-i oferă posibilitatea de alăptare într-un spațiu retras. Refuzul nostru păru cam revoltător pentru angajat, deși sper că argumentele rigide la acest subiect îl vor face să-și revizuiască opiniile.
Contemporanii sunt obișnuiți să vadă sânul doar ca ceva legat de sexualitate. Dar dacă o mămică îşi scoate un sân de sub tricoul alb şi îl camuflează oricum imediat cu capul copilului… aoleu, câtă indecenţă! La rugămintea mea, domnul sus menționat privi panoul publicitar chiar din spatele lui, o tânără cu forme frumoase, ce făcea publicitate la lenjerie intimă. Întrebat dacă nu se simte deranjat de acesta cumva, nu găsi un răspuns sau mai bine zis, unul ce l-aș putea lua în considerație drept argument. Așadar, de ce sânii vedetelor și ai modelelor – expuși peste tot, ziua în amiaza mare, sau sânii expuși pe jumătate ai unei adolescente pe stradă, sau cei cu tentă sexuală ai fotomodelelor din reclamele stradale la lenjerie intimă, nu deranjează? Toate sunt acceptabile după norma culturii noastre. Ei bine, în această cultură, tocmai alăptarea stârnește pudoarea!
Ajungând acasă, păream a fi totuși indignată de mentalitatea unor concetățeni, iar accesarea unor forum-uri cu tematică similară mă făcu să mă îngrozesc și mai mult. Deși, părea că numărul pro alăptării în public este majoritar, comentariile celor contra pot fi devastatoare pentru o tânără mămică, cu atât mai mult pentru copilașul nevinovat, nevoit să aștepte până mama găsește un loc special sau nepopulat. Și parcă acceptă moldovenii această „priveliște”, dar până la urmă iluzia de accept e însoțită de cel puțin o frază de genul: “De ce nu porți o eșarfă, o păturică? așa… ca să o pui pe capul copilului”.
Comentariile de jos au fost și ele bune:
„Faptul că alăptarea e naturală nu înseamnă că trebuie făcută în public. Și sexul e la fel de natural, și nuditatea e naturală, dar nu se fac în public.”
„Atâta timp cât femeia intră în biserică cu capul acoperit, unde putem vorbi despre dezgolirea sânului și alăptarea pruncului în public?”
Comentarii la care răspund cu o simplă întrebare: Câți dintre așa numiții credincioși înrăiți (mai sus comentatori) cunosc despre existența Icoanei numită „Galaktotrofusa” - o reprezentare a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, în care Pruncul se hrăneşte de la sânul Maicii Domnului?
Și vedem clar și aici că necesitatea unei eșarfe ce ar ascunde acest act primordial în dezvoltarea unei ființe - alăptarea, nu este decât o aberație.
Aberație ce în țările civilizate a fost exclusă din uz și în plan legislativ. Spre exemplu, în Marea Britanie, prin Actul de egalitate intrat în vigoare în octombrie 2010, se aduce la cunoştinţă că o femeie nu poate fi privită discriminatoriu pentru că îşi hrăneşte copilul la sân. Ea poate face acest lucru în parcuri, locuri de petrecere a timpului liber, clădiri publice, magazine, restaurante, spitale, teatre, cinema sau în transportul în comun, respectiv autobuze, trenuri, avioane.
Mai mult decât atât, în Scoţia există clauze mult mai favorabile pentru alăptatul în public. Aici, o mamă îşi poate hrăni copilul sub doi ani în orice loc şi în orice moment, iar orice încercare venită din partea oricui de a opri acest lucru sau împiedicarea propriu-zisă a lui poate atrage răspunderea penală a celui care o face.
Chiar dacă Legislația Republicii Moldova nu stipulează un punct aparte în legătură cu acest subiect, nici nu interzice alăptarea în locurile publice. În temeiul Convenției cu privire la Drepturile Copilului adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, Guvernul moldovean trebuie să asigure respectarea tuturor drepturilor fiecărui copil, fără nicio excepție. Pentru a asigura aplicarea în practică a Convenției, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în 1994, Legea cu privire la drepturile copilului.
Iar în cazul în care mamei i se interzice alăptarea într-o instituție ar fi bine să ne amintim despre cele patru principii ale Convenției cu privire la Drepturile Copilului:
1. Principiul nediscriminării. (Articolul 2)
2. Principiul interesului superior al copilului. (Articolul 3)
3. Principiul supraviețuirii și dezvoltării. (Articolul 6)
4. Principiul respectării opiniilor copilului.(Articolul 12)
Și în caz de încălcare a acestor principii, ne este în drept să apelăm la 902, să scriem o plângere pentru încălcarea drepturilor noastre și ale copiilor noștri. De asemenea, ne putem adresa „Consiliului privind prevenirea și eliminarea discriminării și egalității” Hotline 0-8003-3388.
Căutând părerea unui jurist referitor la problema sus menționată, Alexandru Ceban, jurist și magistru în drept internațional nu a venit decât cu un răspuns foarte clar: „De fapt, mi se pare ciudat să răspund la o astfel de întrebare: "are voie o mamă să își alăpteze copilul, dacă acestuia îi este foame?" Oare ar putea exista mai multe variante de răspuns? Dacă unui copil i se face foame, la domiciliu sau într-un loc public, ori de câte ori s-ar întâmpla, el are dreptul să fie hrănit. Mă întreb de ce oamenii nu sunt deranjați de fumătorii în locuri publice, sau de înjurăturile adolescenților, sau de faptul că vedetele de 17 ani își dezgolesc tot ce pot, sau mai bine zis dezgolesc tot ce nu se poate de dezgolit? Și cine poate condamna o mamă care alăptează? Absurd. Ce poate fi de condamnat aici? Dezaprobarea altora? Dacă vom ține cont în permanență de toate remarcile oamenilor inadecvați, ar trebui să nu mai ieșim din casă deloc”
Așadar, sper mult de tot, că dacă ai fost în tabăra celor contra alăptării în locurile publice, citind acest articol vei înceta să vezi sânii femeilor doar în calitate de obiecte sexuale, pentru că mai întâi de toate ei au fost izvorul tău de viață, ei sunt sursa de hrană pentru bebeluși, or e de ajuns superficialitatea și falsitatea ce ne înconjoară ca să excludem laptele natural în favoarea laptelui praf doar din niște motive bizare și neîntemeiate.
Mamele nu alaptează pentru public și publicul ar trebui să-și vadă de viața sa!
Opinie de Valeria Negru, redactor Odoraș
Surse info: mamaplus.md, juridice.ro, lex.justice.md
Surse foto: ortodox.md, veriy.com