Cât de permisivi sunt părinţii buni? Opinia unei directoare de creșă

Cât de permisivi sunt părinţii buni? Opinia unei directoare de creșă

Diana Lefter, directoarea unui centru de îngrijire timpurie din România,  nu-i împarte pe părinți în buni și răi, căci fiecare are cunoștințele și experiența lor în calitate de părinți. Dar, cât ține de părinţii permisivi/buni, specialista afirmă că aceştia trebuie să fie foarte atenţi la a nu face confuzie între iresponsabilitate şi libertate.

Este ideal ca un copil să se dezvolte pe baza experienţelor sale şi este ideal ca un părinte să îi ofere copilului libertate, dar dincolo de această libertate părintele trebuie să înveţe şi să intuiască foarte clar când este necesar să pună limite. Limitele în viaţa unui copil conferă acestuia o organizare mentală imperios necesară în primii ani de viaţă, şi sentimentul de siguranţă fără de care un copil nu poate creşte armonios”, spune Diana Lefter.

Cât la sută din comportamentul părinţilor este copiat şi preluat de către copii?

Directoarea spune că legătura dintre părinte şi copil este una dintre cele mai puternice legături pe care omul le creează în viaţă. În primii 3 ani de viaţă copilul îşi însuşește aproape în întregime tiparele comportamentale ale părinţilor, asta pentru că părintele este autoritatea supremă iar copilul nu cunoaşte altă realitate decât cea prezentată în mediul familial.

Diana Lefter a adăugat că copiii pot fi oglinda în care părinţii îşi pot observa strategiile de viaţă, şi dacă acesta sunt greşite le pot remedia, ca mai apoi să le transmită copilului într-o formă îmbunătăţită.

 

Sursa: totuldespremame.ro; samopoznanie.kz

Adaugă comentariu