Abateri grave depistate la IMSP Institutul Mamei şi Copilului
- 2015-11-04
- 4734
Ministerul Sănătății a instituit un grup de lucru care a verificat situaţia reală, ce ţine de respectarea regimului sanitaro-epidemiologic şi a condiţiilor de spitalizare a pacienţilor în cadrul IMSP Institutul Mamei şi Copilului. Acesta control a fost determinat în urma mai multor petiții venite în adresa Ministerului Sănătății.
Potrivit notei informative, în rezultatul evaluării s-au constatat mai multe abateri:
-În instituție lipsesc mai multe preparate care ar trebui să fie oferite gratuit pacienților, iar alte medicamente sunt în stocuri prea mari. Au fost identificate mai multe cazuri în care rudele pacienților erau trimise să procure medicamente.
- Secţiile sînt insuficient asigurate cu surse locale pentru obţinerea apei calde în volumul necesar pe perioada lipsei în reţea, inclusiv încăperi cu semnificaţie epidemiologică: bloc de operaţii, săli de pansamente şi proceduri bufete şi băi.
- În secțiile curative este prezent un flux sporit de pacienți, mame și vizitatori ce influențează direct asupra majorării sarcinii de curățenie, dar și uzura spațiilor exploatate.
- În Blocul de operațiepractic lipsește filtrul sanitar.
- Sistemul artificial flux-aflux de ventilaţie nu funcţionează.
- În secția urologie prevăzută pentru 40 paturi la momentul evaluării erau spitalizați 46 pacienți în prezența a 30 mame, respectiv suprafața pentru un pat este diminuată.
- Dotarea cu lenjerie nu asigură 3 seturi per pat, iar numărul de plapume este mai mic decât cel al copiilor spitalizaţi: secţia urologie (60,8%).
- Secțiile insuficient sunt asigurate cu veselă pentru felul III – căni, inclusiv urologia – 54,3%.
- Saltelele necesită renovare, nu sunt acoperite cu huse lavabile necesare pentru curățare și dezinfecție (decontaminarea prin etuvă nu este posibil de realizat).
- Majoritatea dulapurilor de sterilizare au termenul de exploatare depăşit.
- Personalul inferior, angajat este suprasolicitat, astfel devenind extrem de dificil/imposibil de a efectua curățenia curentă de 2 ori în zi pe toată suprafața existență, precum şi curățenia generală conform graficelor, evacuarea deșeurilor, transportarea casoletelor, schimbul lenjeriei, etc.
- Tratarea deşeurilor infecţioase se efectuează prin metoda de dezinfecţie chimică, ceea ce nu corespunde Planului de acţiuni privind implementarea Strategiei de gestionare a deşeurilor medicale în RM pentru anii 2013-2027, aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.652 din 06.06.2013.
- Pentru colectarea deşeurilor tăietoare-înțepătoare sunt utilizate diverse recipiente acomodate (sticle din masă plastică) ce prezintă risc pentru personalul medical implicat în gestionarea deșeurilor respective. Sacii, atît de culoare galbenă cît şi neagră, nu sunt de înaltă densitate. IMC dispune de spaţii destinate pentru depozitarea temporară a deşeurilor medicale periculoase, însă acestea nu sunt avizate de SSSSP.
Instituția anunță că directorul Centrului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan, are deja două sancțiuni diciplinare și urma să se prezinte pe 2 noiembrie la minister pentru a prezenta în scris explicații privind rezultatele controlului din 28 octombrie, dar nu a venit pentru că s-ar fi îmbolnăvit.
Ștefan Gațcan a declarat pentru e-sanatate.md că acuzațiile care i se aduc, precum că ar fi gestionat incorect banii instituției medicale, sunt nefondate și spune că ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, face presiuni asupra lui pentru a pleca din funcție, deși mandatul îi expiră în 2017.
Foto: wikimapia.org