Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

„Acum e a mea, pot să o țin, nu?” – Un copil a primit o inimă printr-o metodă revoluționară care i-a salvat viața

„Acum e a mea, pot să o țin, nu?” – Un copil a primit o inimă printr-o metodă revoluționară care i-a salvat viața

O intervenție chirurgicală, realizată în premieră în Italia, i-a dat șansa la o viață normală unui copil din România. Băiețelul, în vârstă de șapte ani, diagnosticat cu o boală cruntă, a primit o inimă nouă printr-o tehnică revoluționară, chiar de la un micuț de aceeași vârstă cu el.

Medicii au oprit pentru 20 de minute cordul donatorului, apoi l-au făcut iar să bată, având toate funcțiile recăpătate.

Băiețelul, în vârstă de șapte ani, a fost diagnosticat, în urma unei pneumonii severe, cu cardio-miopatie dilatativă în stare avansată. Inima funcționa doar în proporție de 17%. Disperați, părinții, cu ajutorul unei asociații, l-au dus la Spitalul Papa Giovanni din Bergamo. Tratamentul primit acolo nu a funcționat, iar medicii l-au pus pe lista de așteptare pentru transplant. Chiar înainte de Crăciun a venit și vestea care i-a schimbat viața. Avea să primească o nouă șansă de la un băiat tot de șapte ani, extrem de bolnav.

Oana Raduți, asistentă medicală: „Părinții s-au gândit la binele copilului lor, în sensul că suferința să aibă un sfârșit și au decis să dea posibilitatea altor copii să renască”.

Așa că au decis să-i doneze rinichii, ficatul și inima. Cea din urmă a ajuns la băiețelul roman, iar celelalte organe au salvat alți trei micuți suferinzi.
Pentru transplantul de cord, specialiștii au folosit o tehnică revoluționară, pusă în practică pentru prima oară în Italia în cazul unor copii. Intervenția chirurgicală a durat 13 ore și au participat 50 de medici. Inițial, donatorului i-a fost indus un stop cardio-respirator.

Amedeo Terzi, director al programului de transplant cardiac Spitalul „Papa Giovanni XXIII” Bergamo: „Am putut declara decesul după 20 de minute după ce s-a oprit inima, apoi am resuscitat inima. Asta e foarte important, deoarece, după un timp lung fără activitate cardiacă, i-am putut recăpăta toate funcțiile în aşa fel încât să o putem folosi în transplant”.

Oana Raduți, asistentă medicală: „A aflat după o lună jumătate că a primit în dar o altă inimă și i-a zis mamei: 'Acum e a mea, pot să o țin, nu?'”.
Băiețelul a fost între timp externat și poate merge la școală. Va rămâne, însă, împreună cu familia în Bergamo încă un an, cel puțin, pentru a fi monitorizat de doctori.

Sursa: protv.ro 

Share:

Articole recomandate