Cum îți dai seama că ești alergic la un aliment?

Cum îți dai seama că ești alergic la un aliment?

Dacă ești alergic la un aliment, există numeroase semnale pe care corpul ți le dă. De la umflarea limbii, a buzelor, a gâtului sau a feţei până la mâncărimi persistente pe piele și strănut, toate pot fi simptome ale alergiei alimentare, scrie csid.ro 

Se estimează că aproape 8% dintre copiii cu vârsta sub 3 ani suferă de alergie alimentară, iar dintre adulți, aproape 5% au această problemă, numărul fiind în continuă creștere. Există peste 170 de alimente care pot declanșa alergii alimentare. Dintre acestea, doar unele sunt considerate foarte periculoase, cum ar fi:

  • Cereale care conţin gluten (grâul, secara, orzul, hibridele)

  • Lapte

  • Arahide

  • Nuci (migdale, alune, nuci, caju, nuci pecan, nuci braziliene, nuci de macadamia, nuci de Queensland, fistic)

  • Muştarul şi ţelina

  • Ouă

  • Seminţe de susan

  • Soia

  • Lupin

  • Crustacee (crab, homar, rac, creveţi)

  • Peşte

  • Moluşte (midii, stridii, calamari, caracatiţă)

  • Fructe (kiwi, roșii, piersici, citrice, căpșuni)

Semnele care îți arată că ești alergic la un aliment

Simptomele alergiilor alimentare pot surveni de la câteva minute până la câteva ore (situaţii rare, în special în cazul copiilor) de la ingerarea unui aliment care conţine o proteină pe care organismul o consideră dăunătoare. Aceste manifestări pot fi uşoare, severe sau, uneori, chiar fatale.

Iată ce simptome pot da alergiile alimentare la copii sau la adulți:

  • Umflarea limbii, a buzelor, a gâtului sau a feţei

  • Eczeme

  • Urticarie

  • Dificultăţi de respiraţie (în special wheezing – respiraţie şuierătoare)

  • Diaree

  • Nas înfundat sau rinoree (nas care curge)

  • Tuse seacă sau măgărească

  • Strănut persistent

  • Ochi roşii şi lăcrimare excesivă

  • Dureri şi crampe abdominale

  • Senzaţie de greaţă

  • Vărsături

  • Ameţeală

  • Senzaţie de leşin

  • Prurit (mâncărimi sau înţepături pe piele sau pe limbă)

  • Paloare

  • Cianoza (învineţirea) buzelor şi a extremităţilor

  • Tensiune arterială scăzută

  • Puls accelerat sau neregulat

  • Pierderea conştienţei

În cazurile severe, alergiile alimentare pot duce la şoc anafilactic (anafilaxie), o urgenţă medicală. În lipsa tratamentului, anafilaxia duce la constricţia căilor respiratorii şi scăderea bruscă a tensiunii, urmată de infarct. În astfel de situaţii, intervenţia medicală trebuie să fie foarte promptă şi constă în injectarea de epinefrină.

Odată ce ai aflat că ești alergic la un aliment, totul pare simplu. Îl eviţi şi viaţa merge înainte. Însă, în realitate, poate să fie o adevărată provocare, având în vedere că multe alimente din comerț conțin ingrediente dintre cele menționate mai sus. Din acest motiv este esențial să citești cu atenție eticheta înainte de a cumpăra şi consuma un produs alimentar.

Sursă foto: reginamaria.ro 

Adaugă comentariu