Odoraș.

Odoraș.

Tedi

De la trei ani, toți micuții au locuri în instituțiile preșcolare

De la trei ani, toți micuții au locuri în instituțiile preșcolare

Toți copii care au împlinit vârsta de 3 ani au locuri la grădiniță. Mai mult, chiar și micuții de 2 ani, 2 ani și jumătate sunt înmatriculați și frecventează instituțiile preșcolare. Numărul acestora, la moment, este de aproximativ 7.000.

Despre acest lucru a anunțat în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei, șefa direcției Educației, Tineret și Sport din cadrul Primăriei, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.

Aceasta a afirmat că în presă au apărut unele informații, cum că părinții nu ar avea locuri să-și înscrie copiii la grădiniță. Funcționarul spune însă că acest lucru nu este adevărat, toți copiii cu vârsta de școlarizare au locuri în grădinițe.

„Îmi pare rău de declarațiile din presă, vizavi de anumite plângeri ale părinților care nu găsesc loc în grădinițe. Se vehiculează diferite situații. Aș vrea să precizez: dacă sunt asemenea situații, să se adreseze la Direcția Generală”, menționează Tverdohleb.

Chiar dacă recunoaște că sunt multe cereri de la părinți pentru a fi înmatriculați la grădiniță copiii între 2 și 3 ani, aceasta spune că, deși legislația nu prevede acest lucru, totuși Chișinăul face excepție și oferă locuri la grădiniță și acestor copii.

„Conform legislaței în vigoare, înmatricularea în grădinițe se realizează de la 3 ani. Chișinăul face excepție, noi înmatriculăm și de la 2 ani, 2 ani și jumătate, acolo unde sunt locuri, desigur. Nu există copii cu vârsta de 3 ani care nu au loc în grădinițe. La acest moment, toți copiii cu vârsta de 3 ani au loc și sunt înscriși în grădinițe. Da, este o problemă cu cei de 2 ani, însă asta este și o problemă de legislație. Nu este obligatorie înmatricularea de la 2 ani. La etapa actuală avem circa 7.000 de copii de vârstă școlară începând de la 2 la 3 ani”.

Potrivit șefei direcției Educație, indemnizațiile pentru creșterea copiilor trebuie să fie mărite pentru ca mama să poată sta acasă cu copilul până la vârsta de 3 ani.

„Înțelegem situația că indemnizațiile sunt mici și părinții nu pot să stea cu copii acasă, aici ar trebui de mărit indemnizațiile. Mama ar trebui să primească indemnizația care i-ar permite să stea acasă cu copilul până la vârsta de 3 ani. Asta însă nu înseamnă că direcțiile sunt vinovate că nu sunt înmatriculați copii de până la 2 ani”, explică Tverdohleb.

Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb mai spune că, în ultimii ani, s-au redeschis mai multe grădinițe, fiind create astfel mai multe locuri pentru copii.

„Mai mult, în ultimii ani s-au redeschis 10 grădinițe care erau altădată școli și s-au redeschis 207 grupe. Umează să se mai deschidă și alte grădinițe”, specifică funcționara.

Sursa: Unimedia.md

Foto: publika.md

Share:

Articole recomandate