Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Depopulare în masă a Republicii Moldova – Câți cetățeni pierdem anual

Depopulare în masă a Republicii Moldova – Câți cetățeni pierdem anual

Republica Moldova pierde anual un număr foarte mare de cetățeni – cifra ar putea să acopere 5 sate cu 10 mii de locuitori sau 10 sate cu 5 mii de locuitori, scrie politik.md

Numărul populației Republica Moldova descrește anual cu 40 – 50 de mii de persoane în ultimii ani, ceea ce înseamnă o diminuare anuală cu circa 2 la sută, arată informațiile cuprinse în Banca de date statistice oficiale.

Astfel, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în 2020 populația Rep. Moldova s-a micșorat cu aproape 47 de mii de persoane, iar cea mai mare scădere în ultimii opt ani s-a înregistrat în 2017 – aproape 50 de mii.

În perioada anilor 2014-2017, diminuarea numărului populației constituia aproximativ 1%, iar din 2017 până în 2021 acest indicator a fost de 2%, mai arată datele BNS.

Demograful Valeriu Sainsus spune că: ”Factori sunt mai mulți aici. Țara, prin atitudinea sa, a pierdut cea mai potențială populație – tinerii. Migrația este o ripostă a oamenilor față de atitudinea statului vizavi de fiecare cetățean în parte. Migrația excesivă, lasă amprente de lungă durată. Este foarte dificil să modificăm stereotipurile emigrației, în contextul în care, avem generații a căror părinți au emigrat de două – trei decenii peste hotare. Probabilitatea lor de a reveni în țară este foarte mică, căci emigranții văd diferențele, în special, atitudinea statului față de proprii cetățeni”.

Share:

Articole recomandate