În Republica Moldova vor rămâne mai puține universități?

În Republica Moldova vor rămâne mai puține universități?

Autoritățile pregătesc o reformă a învățământului superior. Informațiile au fost confirmate pentru NM de Ministerul Educației, adăugând că toate detaliile vor fi făcute publice ulterior. Sursele NM din domeniul  învățământului superior au spus că reforma prevede restructurarea universităților din Republica Moldova: numărul acestora va fi redus, dar se preconizează extinderea și consolidarea celor rămase, scrie nordnews.md

„Reforma învățământului superior se desfășoară în Moldova de mult timp”, a spus unul dintre interlocutori pentru NM.

„Acum plănuiesc să-l ducă la capăt prin restructurarea universităților. Asta înseamnă reducerea universităților de stat în Moldova. Pe vremea sovietică, aveam șapte până la opt universități în toată țara, acum sunt peste douăzeci, publice și private”, a explicat sursa.

El a menționat că pe piața învățământului superior sunt universități cu un număr mare de studenți, cadre didactice și bază materială și tehnică, precum Universitatea de Stat din Moldova (USM), Academia de Studii Economice (ASEM) și Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), care au mai multe avantaje.

„Universităților mici li se oferă diverse scenarii: fie să devină ramuri ale unor universități mari, fie să li se alăture complet”, a  mai spus sursa.

 

Ministerul Educației nu a comentat încă asupra viitoarei reforme a universităților.

„Va fi o reformă, iar detaliile despre ea le vom publica mai târziu”, a declarat pentru NM Viorica Pistrui, secretar de presă al Ministerului Educației.

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, a declarat într-un interviu acordat unui corespondent al NM că nu cunoaște despre reformă și nu a primit informațiile oficiale corespunzătoare de la minister.

De remarcat faptul că în Republica Moldova funcţionează în prezent 16 universităţi de stat. Cele mai multe dintre ele sunt situate în Chișinău, câte o universitate funcționând în Bălți, Cahul, Comrat și Taraclia.

În anul universitar 2020/2021, în Moldova erau 59,7 mii de studenți.

Adaugă comentariu