Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Ministerul Sănătății anunță că România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu: „În prezent, nu există pericol radiologic”

Ministerul Sănătății anunță că România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu: „În prezent, nu există pericol radiologic”

Ministerul Sănătății (MS) anunță marți, 9 august, că a asigurat disponibilitatea în țară a iodurii de potasiu. În urma discuțiilor purtate de ministra Sănătății a R. Moldova, Ala Nemerenco, cu omologul său din România, Alexandru Rafila, potrivit autorităților din sănătate, statul vecin a donat țării noastre peste un milion de pastile de iodură de potasiu, transmite zdg.md

Comprimatele sunt repartizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) subdiviziunilor sale (centrelor de sănătate publică), care le vor distribui centrelor de sănătate din teritoriu, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova.

La fel, potrivit MS, ANSP a elaborat o instrucțiune cu privire la administrarea medicamentului.

„Vă comunicăm că, în prezent, nu există pericol radiologic. Îndemnăm populația la calm”, precizează reprezentanții MS.

Marți, 9 august, Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, a acuzat Ministerul Sănătății și „alte structuri competente” că „nu ghidează populația ce să facă în caz de dezastru nuclear”.

„Suntem la circa 740 km distanță de orașul Zaporojie din Ucraina. În acest război nimic nu este sigur sau logic. Vrem să credem cu toata certitudinea că lucrurile vor fi sub control și nu vom avea incidente cu urmări al unui dezastru nuclear (…)”, a spus Gîlca într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În context, Gîlca a venit cu mai multe recomandări în cazul unui „dezastru nuclear” în Ucraina:

1. Un spațiu închis reprezintă un prim și bun adăpost;

2. Închideți toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire;

3. Opriți sistemele de ventilație (dacă există);

4. Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată;

5. Scoateți-vă hainele și puneți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv;

6. Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este recomandată administrarea pastilelor de Iodură de potasiu. Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major, aceste pastile nu au efect preventiv.

Sursa: zdg.md

Share:

Articole recomandate