Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Mămicile de gemeni din Moldova au creat un ONG. Iată care sunt scopurile organizației!

Mămicile de gemeni din Moldova au creat un ONG. Iată care sunt scopurile organizației!

Unul dintre cele mai frumoase lucruri care i se poate întâmpla unei femei este acela de a deveni mamă, dar când pe lume apar nu unu, ci doi sau chiar mai mulți copii, fericirea, dar și grijile se dublează sau triplează. Iar în articolul nostru am decis să vă vorbim despre o inițiativă a mămicilor care au adus pe lume doi și mai mulți copilași concomitent – un ONG al părinților de gemeni.

 Mămici și viitoare mămici de gemeni” este un grup pe Facebook din care fac parte aproape 2000 de mămici și tătici care au copii gemeni, tripleți sau chiar cvadrupleți. Menirea grupului este de a susține tinerii părinți, ajuta și socializa. Această comunitate frumoasă participă la zeci de evenimente, iar din ea fac parte atât părinți din Moldova, cât și din România. De curând mămicile  au hotărât să-și oficializeze grupul și să creeze o organizație, care are menirea de a  informa și alți părinți de gemeni.  Din consiliul administrativ fac parte cele mai active mămici: Aurelia Zlotea, mamă a două fetițe - președintă și fondatoarea grupului și a ONG-ului;  Olga Soltan, are și ea fetițe; Sofia Dolghier- Cerlat – are doi băieței gemeni plus o fetiță mai mare; Victoria Vlas, la fel doi băieței; Aliona Baciu – un băiat și o fetiță; și Viorica Dobreanschi - două fetițe . Cenzor este o mămica de gemeni ai căror copilași au doar câteva săptămâni - Nelea Gamart. De la ele pornesc de cele mai multe ori cele mai frumoase inițiative și tot ele au fost cele care ne-au povestit despre experiența lor de mămică de gemeni, despre grup și ONG-ul care curând se va lansa.

Aurelia Zlotea: Inițial la crearea comunității de „Mămici și viitoare mămici de gemeni” nu m-am așteptat la așa o componență impunătoare . Probabil din cauza problemelor de infertilitate, tot mai des  întâlnite în rândul cuplurilor tinere, noi avem zilnic de la 1-3 cereri de înscriere in grup. Cifra de 1500 de membri la care ajungem impune și organizare, de aici și ideea creării ONG-ului „Părinți de gemeni “. Timp de 2 ani de activitate a grupului, mămicile discutau în cadrul evenimentelor atât despre lacunele legislației în vigoare, cât și despre suportul psihologic atât de necesar nouă, chiar din maternitate. Ne-am implicat personal și am făcut acte de caritate, dar tindem spre mai bine. Visul nostru este să învățam o experiență similară de la cineva de peste hotarele țării, să  punem temelia la acțiuni împreună cu mămicile din România, care de asemenea se regăsesc în grupul nostru. Sunt absolut sigură că cu așa o echipă de mămici inteligente, care vin din diferite domenii de activitate, dar care sunt foarte active si întotdeauna pregătite să întindă o mână de ajutor, vom face lucruri frumoase.

 

Sofia Dolghier-Cerlat: În viață sunt momente în care ești pus în fața mai multor situații dificile. Un exemplu suntem noi, mămicile, și de fapt părinții de gemeni. În așa momente, involuntar cauți informații, cauți ajutor, sprijin, de la persoane aflate în situații similare. Acesta și este scopul ONG-ului creat de noi. Suntem acel grupușor de mămici cu interese comune, care vrem să scoatem la suprafață problemele cu care ne confruntăm și împreună să și le rezolvăm. Ținând cont de faptul că în zilele noastre femeile însărcinate cu doi și mai mulți copii iau amploare datorită tehnologiilor și progresului din medicină, noi am simțit necesitatea unei organizații, care ar susține astfel de familii. Desigur, contăm și pe sprijinul organizațiilor asemănătoare atât de la noi din țară cât și de peste hotarele ei. De asemenea sperăm să putem influența și construi parteneriate cu instituțiile publice și private și desigur să atragem atenția statului asupra acestor familii, care sunt numeroase în țară și asupra problemelor pe care le întâmpină.

 

Viorica Dobreanschi: Aș vrea să văd cât mai multe familii fericite. Este important ca atât mama cât și tatăl sa fie calmi și fericiți,  ca să poată crește copii sănătoși și deștepți, iar în grupul din care fac parte am reușit să primesc, iar la rândul meu, să ofer consiliere mamelor care au nevoie. Este necesar așa un ONG pentru a putea aplica la diferite proiecte,  a putea strânge fonduri și a ajuta familiile mari și cele nevoiașe. Promovarea familiilor cu mulți copii (creșterea natalității – oricum contribuim dublu din start),  conlucrarea cu instituțiile statului (la grădiniță/școală taxa pentru al 2-lea copil să fie de 50% - este o mare diferență când achiți pentru 1 copil și când achiți pentru  doi simultan) acestea fiind scopurile primordiale care le avem. Sper să reușim să facem lucruri frumoase și să susținem familiile care merg la fertilizare (eu sunt una dintre ele și știu exact prin ce trece o mămică, care speră la măcar un copil și se trezește cu 2-3, care trece prin reducție și ai nevoie de consiliere psihologică) și să oferim mămicilor singure (sau din familii cu probleme) consiliere la un specialist.

 

Victoria Vlas: Deși sunt mămică de gemeni, am o dragoste aparte față de multipleți. Îmi sunt dragi absolut toți copilașii din grupul nostru. Când eram însărcinată și pe parcursul îngrijirii gemenilor mei am simțit că aș avea nevoie de consilierea cuiva care a trecut prin experiența nașterii, alăptării, îngrijirii a doi sau mai mulți copii, însă pe atunci grupul Mămici și Viitoare Mămici de Gemeni nu exista. După ce a fost creat grupul, am ajutat proaspetele mămici cu un sfat și le-am încurajat on-line, prin mesaje private sau chiar la telefon. Am făcut-o cu mare drag până acum și aș face aceasta și mai departe doar că într-o dimensiune mai largă, ceea ce ar putea fi realizabil într-un ONG. Este ceva nou pentru țara noastră și este absolut necesar. Împreună cu fondatoarea Aurelia Zlotea am organizat și până acum evenimente minunate dedicate copiilor și mămicilor de gemeni. Am văzut că mamele sunt receptive, sunt entuziasmate de fiecare ieșire comună și că este nevoie de continuat doar că având în spate ceva mai mult decât un grup pe o rețea de socializare.

 

Olga Soltan: Cele mai cunoscute domenii de activități a unui ONG sunt binefacerea, apărarea drepturilor omului, protecția socială a păturilor vulnerabile, cultura și nu în ultimul rând -  susținerea psihologică. Reieșind din denumirea ONG-lui nostru totul va fi legat desigur de gemeni și părinți de gemeni, adică acordarea de asistenţă psihologică şi informaţională părinţilor de gemeni, consultanţă şi consiliere și nu în ultimul rând și cel mai important scop va fi binefacerea. Susținerea celor  care au gemeni și desigur ridicarea rolului familiei.

 

 

Considerăm că aceasta este o inițiativă foarte frumoasă, iar noi, cei de la Odoraș, le susținem pe mămici și sperăm ca prin intermediul acestei organizații să aducă schimbări frumoase în comunitatea de multipleți de la noi. 

 

Foto: arhivele personale; pinterest.com

Share:

Articole recomandate