Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Portretul statistic al femeilor și bărbaților în Republica Moldova

Portretul statistic al femeilor și bărbaților în Republica Moldova

Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova a prezentat în luna curentă portretul statistic al femeilor și bărbaților în țară, în baza datelor disponibile. Astfel, potrivit sursei citate, populația feminină predomină în rândul populației cu reședință obișnuită.

La începutul anului 2021, pentru 100 de femei se înregistrau 91 de bărbați. Acest raport diferă în funcție de categoria de vârstă. Populația masculină prevalează în segmentul de vârstă 0-14 ani, cu un număr de 106 bărbați la 100 de femei. În rândul populației de 15-34 de ani, raportul dintre bărbați și femei este de 102 bărbați la 100 de femei. Diferențele sunt mai accentuate pentru populația cu vârste cuprinse între 35-64 de ani și 65 de ani și peste, cu 92 de bărbați și, respectiv, 61 de bărbați la 100 de femei.

Conform datelor statistice, femeile trăiesc în medie cu 8 ani mai mult decât bărbații. Speranța de viață la naștere în 2020 era de 73,9 ani pentru femei și 65,9 ani pentru bărbați. Acest decalaj este determinat de un nivel mai ridicat de mortalitate precoce în rândul bărbaților, în special a celor de vârstă activă (16-62 de ani).

Nivelul de educație al femeilor și bărbaților

Datele arată că fetele predomină în învățământul profesional tehnic postsecundar, iar băieții în cel profesional tehnic secundar.

Învățământul superior comparativ cu cel profesional tehnic postsecundar înregistrează un nivel și mai mare de participare a populației feminine (59% din total studenți în anul de studii 2021/22). Totodată, femeile rămân a fi mai bine reprezentate la studii superioare de master (inclusiv studiile integrate), unde ponderea studentelor a constituit 64% din totalul studenților înscriși la acest nivel, la studii superioare de licență – fiind de 57%.

Femeile și bărbații pe piața forței de muncă

Conform datelor Anchetei Forței de Muncă, femeile în vârstă de 25-64 ani au un nivel de instruire mai înalt comparativ cu cel al bărbaţilor de aceeași vârstă. Cel mai mare decalaj este înregistrat pentru nivelul superior.

Bărbaţii părăsesc sistemul educaţional mai devreme comparativ cu femeile, în favoarea intrării pe piaţa forţei de muncă. Rata de părăsire timpurie a sistemului educaţional pentru persoanele în vârstă de 18-24 ani în anul 2020 a constituit 20,6% la bărbaţi faţă de 13,1% în cazul femeilor de aceeași vârstă.

Femeile lucrează preponderent în sectorul serviciilor și preferă activităţi salariate şi locuri de muncă formale.  

Femeile și bărbații în poziții de luare a deciziilor

Proporţia bărbaților conducători de toate nivelurile este mai mare decât cea a femeilor. Din totalul conducătorilor de toate nivelurile, în anul 2020, 57,7% au fost bărbaţi, iar 42,3% - femei.

Femeile continuă să fie subreprezentate în funcțiile de luare a deciziilor. Participarea femeilor la luarea deciziilor în Parlament relevă o reprezentare a femeilor în proporţie de 24,8%, la începutul anului 2021 (din 101 deputaţi 25 erau femei).

Foto simbol

Share:

Articole recomandate