Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Medici din R. Moldova au reușit să replanteze mâna stângă, cu recuperarea a 90% din funcții și a sensibilității, unui tânăr în vârstă de 18 ani

Medici din R. Moldova au reușit să replanteze mâna stângă, cu recuperarea  a 90% din funcții și a sensibilității, unui tânăr în vârstă de 18 ani

O echipă de medici de la IMSP Institutul de Medicină Urgentă a reușit să să replanteze mâna stângă, cu recuperarea a 90% din funcții și a sensibilității, lui David Prutean în vârstă de 18 ani, din orașul Ștefan Vodă. Tânărul a suferit o traumă în urma unui accident rutier grav în 2014, când avea 10 ani. Atunci, el a fost diagnosticat cu amputația traumatică prin zmulgere a membrului superior stâng la nivelul 3/superior a brațului, scrie cotidianul.

Echipa de medici: Anatolie Calistru, Igor Șapovalov, Vladislav Gladun, Maxim Țarălungă.

Tipuri de intervenții de recuperare: 1. Reimplantarea osteosinteză; sutura vas magistral; Sutura nervilor; Sutura mușchilor. 2. Autodermoplastia defectului postfasciotomic a antebrațului. 3. Operații reconstructive pe tendoane.

„După accidentul rutier, fiind consultat pe linia AVIASAN de șeful Secției Microchirurgie IMU dr.,șt.,med., conf.univ. Anatolie Calistru, a fost recomandat conservarea și transportarea corectă la rece în termocontainer a amputatului membrului superior stâng cu reanimobilul.

Totul a derulat cu o viteză impunătoare și, înr-un final, echipa de medici specialiști microchirurgi au reușit reimplantarea mâinii. Prima intervenție a durat în jur de 6 ore, iar celelalte intervenții câte 2, 3 ore.

Timp de mai mulți ani, pacientul fiind minor a fost tratat la Spitalul Clinic de copii V. Ignatenco.

Dupa 7 zile postoperator când viabilitatea segmentului amputat era sigură s-a efectuat autodermoplastia defectului postfasciotomic a antebrațului stâng.

Ulterior, pacientul a fost transportat în Centrul Republican de Microchirurgie IMU unde au fost efectuate un șir de intervenții reconstructive”, se spune în nota emisă de IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

David Prutean a adresat mulțumiri medicilor și familiei.

„Vreau să spun un mare mulțumesc medicilor, bunelului și întregii familii care m-au susținut foarte mult. Ei mi-au dat speranța ca să-mi revin, pentru că nu-mi imaginez cum aș fi fără o mână, cum m-aș descurca. Acum pot să ridic greutăți, să duc pachete grele, să ridic haltere, am o viață normală”, a menționat David Prutean.

Instituția medicală a precizat că acum, pacientul poate folosi mâna, mișcările sunt active și sensibilitatea degetelor restabilite, se ocupă intens cu exercițiile fizice.

 

 

 

Sursa foto: cotidianul.md

Share:

Articole recomandate