Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Părinţii cu copii în clasele I şi II vor avea liber în prima şi ultima zi de şcoală

Părinţii cu copii în clasele I şi II vor avea liber în prima şi ultima zi de şcoală

Convenţia colectivă „Timpul de muncă şi timpul de odihnă”, publicată în Monitorul Oficial, din 26 iunie vine cu mai multe noutăţi în ce privește concediul paternal și zilele de odihnă acordate pentru părinții care au copii în clasele a I-a și a II-a.

Potrivit noilor prevederi ale documentului, angajatorul este obligat să acorde femeilor însărcinate timp liber pentru trecerea examenelor medicale prenatale, care se include în timpul de muncă, iar atât concediul parţial plătit, cât şi cel suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului pot fi solicitate şi folosite integral sau pe părţi, în baza unei cereri scrise a salariatului, în orice timp, până când copilul împlineşte vârsta de 3 şi, respectiv, 6 ani.

„În această perioadă, salariatul poate pleca în concediu sau reveni la serviciu ori de câte ori are nevoie şi poate beneficia, în conformitate cu art.97 din Codul muncii, de timp de muncă parţial. Anterior era specificat că, pe perioada concediului pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, salariatul poate să reînceapă munca prin scrierea cererii de reangajare. Acum însă este introdusă și perioada de 6 ani, iar pe lângă faptul că salariatul poate reveni când dorește, acesta la fel poate pleca din nou în concediu, ceea ce nu era specificat anterior”, se arată într-o analiză pe contabilsef.md.

Prin modificările de la art. 11, nu se va mai oferi o zi liberă la nașterea copilului, însă, conform noului art. 11, tatăl copilului nou-născut beneficiază de dreptul la un concediu paternal cu o durată de 3 zile calendaristice, cu menţinerea salariului mediu. Concediul paternal se acordă în primele 56 de zile de la naşterea copilului, în baza unei cereri scrise a salariatului.

De asemenea, se prevede ca, în cazul decesului socrilor, să se acorde un concediu de 3 zile. Anterior se permitea doar în cazul decesului părinţilor, soţului (soţiei), copilului.

Părinţii care au copii în clasele a I-a şi a II-a vor beneficia de o zi liberă la începutul anului şcolar şi o zi la sfârșitul anului şcolar, anterior având dreptul la această zi liberă doar mamele și doar la începutul anului școlar. 

Modificările au fost efectuate la iniţiativa Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Foto: timpul.md 

Sursa: ziarul national

 

Share:

Articole recomandate