Odoraș.

Odoraș.

Tedi

În Republica Moldova, ar putea fi create creșe ce vor fi legalizate, iar unii părinți și-ar putea lua copiii la muncă

În Republica Moldova, ar putea fi create creșe ce vor fi legalizate, iar unii părinți și-ar putea lua copiii la muncă

Stimularea creării creșelor este unul din obiectivele programului „Familia”, pachetul de măsuri guvernamentale, orientate spre suportul copiilor și a familiilor cu copii din Republica Moldova. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, Guvernul vrea să subvenționeze și să legalizeze creșele de tip familial, unde pot fi îngrijiți cel mult cinci copii. Totodată, se analizează posibilitatea amenajării unor locuri speciale la locul de muncă al părinților, unde aceștia își pot lăsa copiii, scrie tv8.md

„Un aspect din programul Familia este stimularea creării creșelor. Ne propunem să subvenționăm și să creăm un cadru de reglementare pentru creșele de tip familial, în care vor putea fi îngrijiți până la cinci copii de către bone care vor fi certificate și care vor asigura supravegherea și securitatea copilului”, a declarat Marcel Spatari, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Aceste minicreșe ar putea fi create începând cu anul viitor, conform unui regulament elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. 

Totodată, ar putea fi introduse anumite facilități fiscale pentru plata unei prime destinate îngrijirii copiilor.

„Împreună cu Ministerul Finanțelor, identificăm resurse ca să putem subvenționa activitatea acestor minicreșe, pentru că este o activitate economică, este important ca oamenii să se mobilizeze, să deschidă astfel de creșe și să fie sustenabilă activitatea lor.

Discutăm introducerea unor facilități fiscale pentru plata unei prime care să meargă pentru plata serviciilor de îngrijire a copiilor, pentru plata creșelor, de exemplu, astfel încât angajatorii să poată oferi un sprijin financiar tinerilor părinți pentru ca aceștia să poată acoperi costul unor servicii private de îngrijire și educație timpurie a copiilor de vârstă preșcolară”, a explicat ministrul.

De asemenea, în cadrul unor companii, ar putea fi amenajate locuri în care angajații își pot lăsa copiii sub supravegherea unei persoane calificate.

„Este vorba de locuri special amenajate la angajatori pentru supravegherea copilului în special în timpul programului de lucru pentru ca părinții să poată veni cu copiii și să-i poată lăsa într-un loc sigur, special amenajat, unde să fie protejați de persoane. E nevoie de regulamente mai specifice care să permită angajatorilor să știe ce au de făcut și ce standarde trebuie să respecte”, a menționat Spatari.

„Alt mecanism sunt aceste minicreșe la domiciliul bonei sau al îngrijitorului de copii. Acestea există în mai multe țări dezvoltate, precum în Germania, SUA.  Avem și suportul agențiilor ONU, care ne ajută să scriem tehnic aceste legi și regulamente”, a precizat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Legea ar putea fi înaintată către Parlament în luna octombrie.

Share:

Articole recomandate