Păzea! Tot mai mulți moldoveni se otrăvesc cu ciuperci. Recomandările specialiștilor
- 2022-10-04
- 529
Cel puțin 16 cazuri de intoxicații cu ciuperci au fost înregistrate pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2022. Cauzele esențiale care au generat apariția intoxicației ar fi colectarea independentă a ciupercilor din locuri neautorizate, prepararea și consumul ciupercilor conservate în condiții casnice, scrie nordnews.md
Pe parcursul anului 2021, în țara noastră, în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor, au fost înregistrate 143 de cazuri de intoxicație cu ciuperci otrăvitoare cu afectarea a 180 de persoane, dintre care 41 au fost copii cu vârste de până la 17 ani.
Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Orhei, Edineț, Florești, Călărași și Ungheni.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) organizează, în perioada 3-9 octombrie 2022, Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci. Specialiștii își propun ca scop să informeze și să sensibilizeze populația privind pericolul consumului de ciuperci otrăvitoare și efectele asupra sănătății, măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, precum și primul ajutor în caz de intoxicație.
Mergând la cules ciuperci, mulți se bazează pe cele mai „sigure” semne care, în opinia lor, ne ajută la identificarea uşoară a ciupercilor otrăvitoare. Specialiștii au formulat aceste teste FALSE de care NU trebuie să țineți cont niciodată:
- FALS: ciupercile atacate de către limacși sau de către insecte nu sunt toxice;
- FALS: schimbarea culorii unei secțiuni executate în corpul de fructificație al ciupercii poate indica toxicitatea ei;
- FALS: la contactul dintre o ciupercă otrăvitoare și un obiect de argint (de obicei un tacâm), aceasta din urmă se înnegrește;
- FALS: dacă se gătesc sau se țin ciupercile în oțet, acestea își pierd toxicitatea;
- FALS: prin aruncarea apei în care s-au ținut ori gătit ciupercile, se micșorează toxicitatea acestora;
- FALS: înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii ciupercilor indică toxicitatea;
- FALS: colorația vie a unei ciuperci indică toxicitatea ei.
„Este important să menționăm că nu există niciun test sigur la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau otrăvirea”, comunică specialiștii.
Recomandări generale privind consumul ciupercilor:
- Consumați doar ciupercile cumpărate în locuri autorizate;
- Evitaţi procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care le comercializează în preajma traseelor auto;
- Evitaţi recoltarea ciupercilor de pe terenurile care au fost tratate cu pesticide sau din preajma autostrăzilor;
- Ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie culese şi consumate, deoarece în ciupercile bătrâne se acumulează dejecţiile larvelor de insecte;
- Nu este recomandat ca bucatele cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore;
- Ciupercile comestibile se consumă în stare tânără, suficient de bine preparate termic (minim 30 minute);
- Pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile şi necomestibile şi pentru a exclude orice nesiguranţă pe care o aveţi atunci când le culegeţi, neapărat consultaţi o persoană competentă.