Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Predicții demografice: peste 20 de ani, R.Moldova va fi aproape depopulată și cu locuitori bătrâni

Predicții demografice: peste 20 de ani, R.Moldova va fi aproape depopulată și cu locuitori bătrâni

În 2040, Republica Moldova va ajunge o țară care va număra o populație de 1,7 milioane, iar mai bine de jumătate dintre locuitori vor avea vârsta de peste 50 de ani, scrie moldova.europalibera.org

Proporția celor care vor avea peste 70 de ani va fi de circa 17%, un indicator foarte mare, a declarat la Europa Liberă, Eduard Mihalaș, analist de Programe Populație și Dezvoltare din cadrul Agenției ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova.

Întrebat de ce moldovenii continuă să-și părăsească țara, expertul a spus că printre motivele care i-ar împinge pe oameni să plece ar fi și dezamăgirea de Republica Moldova. Printre fenomenele ce alimentează migrația, potrivit expertului, sunt corupția și problemele cotidiene.

În situația în care cimitirele se extind în Republica Moldova, iar maternitățile sunt solicitate tot mai puțin, Eduard Mihalaș spune că, din păcate, natalitatea va continua să scadă, iar mortalitatea să crească.

„Anul trecut am avut aproximativ 29 de mii de nașteri. Până în 2040 acestea ar putea să scadă până la 20 de mii, iar alți demografi susțin că se vor naște până la 15 mii de copii”, a spus Eduard Mihalaș.

Ce poate face statul în această situație e să ajute, prin diverse programe, bărbații și femeii care își doresc copii, consideră expertul UNFPA.

Share:

Articole recomandate