Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

R. Moldova anulează comerțul în regim duty-free

R. Moldova anulează comerțul în regim duty-free

Parlamentul a votat, în prima lectură, anularea scutirilor de TVA, accize și taxe vamale pentru mărfurile vândute în magazinele duty-free, inclusiv în cele din punctele vamale de la ieșirea din țară. Autorii proiectului, deputați PAS, spun că măsura e necesară pentru a spori veniturile la bugetul de stat și a asigura echitate fiscal, transmite moldova.europalibera.

După anularea acestor scutiri, în bugetul de stat ar intra cel puțin jumătate de miliard de lei anual, a estimat deputatul PAS, Dumitru Alaiba, președintele comisiei economie.

Potrivit lui, doar în primele șase luni ale anului 2022 regimul duty-free a beneficiat de scutiri de TVA, accize și taxe vamale în valoare de peste 1 miliard de lei, iar în anii de până la pandemia de Covid valoarea scutirilor se apropia de 4 miliarde de lei anual.

„Acești bani nu constituie automat venituri la buget, doar o parte dintre ei. Potrivit unor estimări, este vorba de circa 500-700 de milioane de lei în plus la bugetul de stat de la anularea regimului duty-free”, a explicat Alaiba, în ședința plenară a legislativului.

„Niciun alt regim nu beneficiază de asemenea facilități și scutiri. Echitatea fiscală trebuie avansată. Fiecare trebuie să-și achite impozitele”, a mai spus deputatul PAS, care susține că magazinele duty-free din R. Moldova au devenit și o sursă majoră de contrabandă cu țigări și alcool.

Alaiba a mai precizat că anularea regimului duty-free nu înseamnă închiderea magazinelor amplasate la punctele de trecere a frontierei de stat. Acestea vor activa în continuare, însă vor achita toate taxele și impozitele, la fel ca alte unități comerciale.

 

 

 

 

Sursa foto: hansindia.com

Share:

Articole recomandate