O procedură de fertilizare in vitro gratuită rămâne doar pe hârtie?
- 2017-02-01
- 4596
Anul trecut Parlamentul a adoptat în lectură finală o lege care prevede efectuarea gratuită a unei proceduri de fertilizare in vitro pentru cuplurile sterile în care ambii parteneri sunt asigurați cu poliță medicală. A trecut prima lună din anul 2017, iar legea nu este aplicată. Mai mult chiar, nici nu există un regulament de aplicare a acesteia.
La solicitarea unui redactor Odoraș de a comunica detalii cum pot cuplurile solicita această procedură, Silvia Munteanu, şefa Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media şi purtător de cuvânt la Compania Naţională de Asigurări în Medicină, a spus că „un regulament special de acordare a serviciilor în domeniul reproducerii umane asistate medical urmează să fie elaborat de Ministerul Sănătății. După stabilirea costurilor pentru serviciile de reproducere umană, CNAM va examina oferta pentru acoperirea financiară şi a serviciilor de fertilizare in vitro”.
Conform datelor estimative, în Republica Moldova aproximativ 140 000 de cupluri (20%) suferă de o formă sau altă de infertilitate. Din numărul cuplurilor sterile, la aproximativ 2,5% (2500-3000 de femei), infertilitatea poate fi soluționată doar prin metoda fertilizării in vitro. O astfel de intervenție în Moldova ajunge la aproximativ 59 de mii de lei. În acest preț sunt incluse investigațiile și medicamentele necesare.
Menționăm că adesea, sunt necesare mai multe încercări FIV pentru a putea concepe un copil. În multe țări europene, cuplurilor cu probleme de infertilitate li se acordă de către stat posibilitatea de a efectua un număr mai mare de fertilizări in vitro gratuit - până la 5 încercări de fertilizare in vitro și 6 inseminări artificiale per cuplu.
Foto simbol: mama.sarinform.ru