Diversificare: Cum introducem terciurile în meniul bebeluşilor
- 2016-08-04
- 18322
Bebelușul tău a devenit mai energic și își dezvoltă tot mai multe abilități. La această etapă, alimentația exclusivă cu laptele matern nu este suficientă, deoarece cerințele nutriționale au crescut comparativ cu cele din primele luni de viață.
Anume din aceste considerente este necesară introducerea alimentelor complementare în regimul bebelușului – sursă adițională de proteine, fier, vitamine, minerale și alte substanțe nutritive, numite micronutrienți.
Scopul principal al diversificării constă în echilibrarea regimului alimentar al bebelușului pentru o creștere și dezvoltare mai armonioasă a acestuia. Este foarte important să alegeți corect prima mâncare solidă, atunci când începeţi diversificarea, pentru că, fiind alimentat exclusiv cu laptele matern, copilul poate avea o atitudine rezervată față de noile gusturi.
Ce alegem pentru începutul diversificării ?
Ce să alegi pentru bebeluș: piure sau suc de fructe, piure de legume sau terci? Mai mulți specialiști contemporani specializați în domeniul alimentației pentru copii sunt de părerea că varianta cea mai optimă este terciul.
Terciul este o sursă foarte bună de energie, proteine, vitamine din grupul B și alți nutrienți importanți, iar calitățile gustative și consistență acest produs are mai multe proprietăți similare laptelui matern decât fructele sau legumele.
Pentru prima etapă a diversificării, cele mai recomandabile terciuri sunt cele fără lapte. De asemenea, ele nu trebuie să conţină gluten – substanţa proteică prezentă în aproape toate boabele cerealelor, căci unii micuţi pot manifesta intoleranţă la aceasta. Cerealele care nu conţin gluten sunt orezul, hrişca şi porumbul. În perioada următoare poţi trece la terciurile cu lapte şi gluten (de ovăz, grâu, griş, hrişcă), precum şi la cele combinate.
Cumpărăm terciurile sau le pregătim de sine stătător?
În ultima perioadă au apărut foarte multe informații cu caracter științific care denotă faptul că produsele diversificării preparate în condiții casnice, inclusiv terciurile, nu sunt suficient de bogate în substanțe nutritive necesare și nu pot satisface cerințele organismului bebelușului în creștere. Includerea în meniul diversificat al bebelușului exclusiv a terciurilor preparate în condiții casnice poate cauza deficitul mai multor micronutrienți importanți, precum iodul, fierul, zincul, vitaminele din grupul A, E și B. Mai mult decît atât, un număr mare de vitamine își pierd proprietățile în timpul fierberii. Consistența terciului preparat în condiții casnice poate fi mai greu de digerat, din cauza conținutului ridicat de amidon din cereale.
Anume din aceste considerente tot mai mulți specialiști în domeniul alimentației pentru copii recomandă începerea diversificării alimentației copilului prin introducerea terciului de producție industrială, care prezintă mai multe avantaje importante: aceste terciuri sunt îmbogățite cu cantitatea necesară de fier, vitamine, alte microelemente, conținutul acestora fiind în permanență constant, datorită tehnologiilor industriale moderne aplicate în producerea acestora. Amidonul natural din cereale se scindează parțial, ceea ce facilitează procesul de digestie. Mai mult decît atît, aceste terciuri sunt simple și ușor de preparat, iar monitorizarea strictă a tuturor etapelor de producere, asigură calitatea acestora, precum și puritatea materiei prime utilizate.
Pentru început propuneți bebelușului terciul fără lapte și gluten, orez sau hrișcă, diluat cu lapte matern sau formula de lapte praf. Ulterior veți putea include în meniu și terciurile cu lapte și gluten (terci de ovăz, de grîu), precum și terciurile din mix de cereale.
Despre fiecare tip de terci şi ce alegi în dependenţă de vârstă, citeşte AICI.
NESTLE® utilizează doar materie primă de cea mai bună calitate și nu include în conținutul produselor ingrediente modificate genetic, conservați artificiali, coloranți, aromatizatori. Există o varietate largă de terciuri pe bază de lapte și fără lapte pentru bebelușii de toate vârstele: terciuri variante monocomponente, fără gluten, terciuri pe bază de componente funcționale «Помогайка» (produse în Spania) și terciurile «Шагайка» cu bucăți de fructe – sortimentul este atît de mare încît aveți posibilitatea să alegeți anume terciul care satisface senzațiile gustative ale bebelușului Dvs. și-l va ajuta să crească sănătos și plin de forțe.
Material oferit de compania Nestlé.
Foto: amazon.de