Un bebeluș de două săptămâni a decedat. Mihai Stratulat comentează cazul
- 2017-07-31
- 20702
O fetiță de două săptămâni din raionul Cahul a decedat luna trecută, iar părinții acuză medicii de neglijență. Pediatrul Mihai Stratulat a decis să comenteze pe blogul său acest caz scriind o postare cu titlul „Cine-i vinovat?”.
O să-mi permit și eu să comentez la acest caz, mai cu seamă ca fac parte din Comisia de specialitate în Neonatologie a Ministerului Sănătății din Republica Moldova. Din start vreau să zic că radiografia cutiei toracice, dacă era făcută bebelușului în acea seară, nu avea să ajute cu nimic. Din ceea ce au relatat părinții este clar că copilul a făcut o infecție virală complicată într-o pneumonie virală, febra înaltă, debutul acut și analiza general de sânge, ne vorbește despre acest lucru. La fel trebuie de văzut dacă copilul nu era purtător de Citomegalovirus, care asociindu-se putea agrava situația. Ar mai apărea un semn de întrebare la ce i s-a injectat copilului, de către medicul de familie. Eu presupun că a fost injectat un amestec litic, iar dacă el conținea analgină, ar fi putut agrava sau complica starea copilului, prin scăderea drastică a numărului de leucocite în sânge, dar neavând analiza de sânge în față, este totuși prematur de a face concluzii.
Cu siguranță că orice copilul cu vârsta mai mica de 3 luni cu febra ˃39˚C, trebuie urgent internat si diagnosticat, ceea ce s-a întâmplat, dar a nu a primit atenția suficientă, din partea acelui doctor tânăr (pe care nu-l acuz, din mai multe considerente pe care le voi expune mai jos). Acum apare o întrebare la părinți, ce s-a întâmplat în trecutul apropiat cu acest copil? Pentru că este evident că el a fost în contact cu o persoană bolnavă (cu infecție virală), fie părinții au fost prin ospeție sau oaspeți au venit la ei acasă. Trebuie de văzut, dacă copilul nu făcuse subfebrilitate, cu vreo 2-3 zile în urmă, neobservată de către părinți. Multe semne de întrebare, care urmează a fi elucidate, sper eu de către comisia noastră, însă nu am primit nici o invitație din partea Ministerului Sănătății.
Cu certitudine decesul rapid al acelui nou-născut nu este o situație obișnuită, ne vorbește despre o alterare rapidă a stării sănătății, cauzată cel mai probabil de un sepsis viral.
Mă întreb ce ar fi putut să facă acel tânăr doctor? Nu cred că avea posibilitatea să ia analiza de sânge pentru a o investiga la viruși sau un bilanţ acido-bazic (gazele sanguine), în acea seară. Analiza de sânge a fost unica disponibilă. Cum am mai spus, radiografia cutiei toracice, făcută atunci seara nu avea să ajute cu nimic. Nu cred că la acea ora, tânărul medic avea la dispoziție preparate antivirale, cum ar fi de exemplu, ganciclovirul, pentru ai administra bebelușului. Sunt mai mult ca sigur, că doctorul nu se aștepta la o evoluție atât de fulminantă a infecției, mă repet, virale. Probabil că și în Chișinău, chiar și în secțiile specializate de Reanimare și Terapie Intensivă, copilul avea să decedeze. Da, aveau să-i facă o radiografie a cutiei toracice, aveau să-i depisteze pneumonie bacteriană și aveau să-i administreze antibiotic, care nu aveau să schimbe mare lucru în cazul acestui bebeluș.
Două momente a omis, cred eu, acel medic de gardă care nu a strâns anamneza completă și nu a pus sub monitorizare saturația sângelui cu oxigen copilului, ca să încerce, într-un fel sau altul, să intervină în momentul alterării stării copilului. Eu totuși aș încerca să obțin mai multă informației de la părinți, care probabil, încearcă să ascundă ceva, probabil zic, din frică ca să nu fie acuzați și ei la rândul lor.
Este un caz interesant, trebuie elucidat până la capăt și nicidecum nu trebuie de acuzat pe cineva, până nu se finalizează ancheta.
P.S.: Părerea ipotetică, expusă în această postare, vine în urmă acestei știri difuzate. Nu cunosc cazul, nu am studiat fișa: http://dincahul.md/un-bebelus-de-numai-doua-saptamani-decedat-la-spitalul-din-cahul-iar-parintii-acestuia-acuza-medicii-de-neglijenta/
Foto simbol: rebenkoved.ru