Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Un oraș italian amendează frizerii care spală de două ori părul clienților pe timp de secetă

Un oraș italian amendează frizerii care spală de două ori părul clienților pe timp de secetă
Primarul unui oraș din Italia a interzis coafezelor și frizerilor să șamponeze de două ori părul clienților în încercarea de a conserva apa în timpul unei secete puternice care afectează regiunea Emilia-Romagna, informează  zugo.md , cu referire la The Guardian.

Carlo Gubellini, primarul din Castenaso, oraș situat lângă Bologna, spune că mii de litri de apă sunt risipiți zilnic prin șamponarea dublă, măsură recomandată de angajații saloanelor, și, implicit, clătirea dublă.

Gubellini este singurul primar din Italia care a luat o astfel de măsură, care presupune verificări și amenzi de până la 500 de euro pentru saloanele care încalcă legea, în contextul în care Italia se luptă cu o seceta și un val de căldură.

Orașul Castenaso are 16.000 de locuitori și găzduiește 10 saloane de coafură și frizerii. „Dacă înmulțim catitatea de apă folosită pentru fiecare client, vorbim de mii de litri de apă pe zi”, a spus el pentru Corriere della Sera. „Castenaso e un oraș mic, dar gândiți-vă ce ar înseamnă în cazul marilor orașe”, spune Carlo Gubellini.

Un ghid emis cu ocazia introducerii măsurii arată că printr-un robinet deschis curg 13 litri de apă pe minut și este nevoie de cel puțin 20 de litri de apă ca părul unei persoane să fie spălat de două ori.

Katia, angajata unui salon din Castenaso, spune că măsura este ridicolă, pentru că depinde de tipul de păr al clientului, daca este murdat sau nu, sau dacă șamponarea dublă este cerută de alte produse de îngrijire folosite.

Gubellini spune că speră să adapteze măsura, dar subliniază că situația este gravă. „Emilia-Romagna are rezerve de apă pentru terenurile agricole până pe 29 iunie, însă din iulie situația s-ar putea înrăutăți”, spune el.

Primarii din mai multe orașe din nordul Italiei au impus mai multe restricții legate de consumul de apă, inclusiv Milano, unde fântânile publice au fost închise.

Share:

Articole recomandate