Ruptura uterină – o complicație gravă, care se produce de obicei în timpul travaliului
- 2021-01-18
- 7818
Ruptura uterină este o complicație rară, dar gravă, care se produce de obicei în timpul travaliului, atunci când gravida alege să nască natural, după o naștere anterioară prin cezariană. Complicația constă în ruperea uterului de-a lungul cicatricei rămase de la operația de cezariană anterioară sau de la o altă intervenție chirurgicală uterină majoră.
Întrucât în 50% din cazuri ruptura uterină pune în pericol viața mamei, este necesară realizarea în urgență a unei operații de cezariană. În acest fel, pot fi prevenite complicațiile amenințătoare de viață.
De ce apare ruptura uterină?
Unele femei aleg să nască pe cale vaginală după ce anterior au născut prin cezariană. Acest lucru este cunoscut sub numele de naștere vaginală după cezariană.
O operație de cezariană poate slăbi peretele uterin și poate apărea ruptura uterină în timpul unui travaliu viitor. Inducerea travaliului sau nașterea unui copil mare pentru vârsta sa gestațională poate crește riscul de ruptură uterină.
Alți factori de risc pentru ruptura uterină includ:
• Traumatisme la nivelul abdomenului în timpul sarcinii (ex. accident rutier)
• Poziția fetală nefavorabilă pentru nașterea vaginală
• Manipularea uterului
• Multiparitate mare, se referă la femeile care au avut cinci sau mai multe sarcini de cel puțin 24 de săptămâni
• Un interval de 18 luni sau mai mic între două nașteri
Care sunt semnele care pot indica producerea unei rupturi uterine?
• Durere intensă, care depășește limitele normale ale durerilor caracteristice nașterii
• Ritm cardiac anormal pentru făt
• Ritm cardiac rapid al mamei
• Dispariția contracțiilor uterine
• Protruzia fătului, a placentei sau a ambelor în cavitatea abdominală
• Sângerări vaginale
• Șoc
Cum se poate observa ruptura uterină?
Diagnosticul de ruptură uterină se pune în urma realizării unui examen obiectiv sau după realizarea unei ecografii.
Ce complicații pot apărea în cazul unei rupturi uterine?
Vorbim de două tipuri de complicații:
• Locale: ruptura vezicii urinare, hematom în ligamentul larg și hematom retroperitoneal
• Generale: șoc hemoragic, peritonita, septicemie
Cum afectează ruptura uterină copilul?
Din momentul producerii rupturii uterine și până în momentul nașterii efective, există un risc crescut ca fătul să primească o cantitate insuficientă de oxigen sau chiar să nu primească oxigen deloc. Acest lucru poate provoca leziuni neurologice severe și chiar decesul copilului.
În cazul în care ruptura uterină este suspectată sau confirmată la ecografie, copilul trebuie să fie adus pe lume printr-o operație de cezariană de urgență. Probabil nou-născutul va trebui resuscitat imediat după naștere și transferat într-o unitate de terapie intensivă neonatală.
Cum afectează ruptura uterină mama?
Conform specialiștilor americani de la Cleveland Clinic, ruptura uterina afectează aproximativ una din fiecare 1000-1500 nașteri, iar rata mortalității materne este de 0-1% în țările dezvoltate.
Vestea bună este că această complicație poate fi identificată și evitată prin monitorizarea constantă a sarcinii și a nașterii. Cu toate acestea, dacă se produce o ruptură uterină trebuie efectuată în câteva minute o operație de cezariană de urgență.
Pierderea de sânge poate fi severă, iar mama ar putea avea nevoie de o transfuzie de sânge. De asemenea, după producerea unei rupturi uterine, este posibil să fie necesară realizarea unei histerectomii.
Sursa: reginamaria.ro