UNICEF a condamnat abuzul la care sînt supuşi copiii cu deficienţe mintale de la Orhei

UNICEF a condamnat abuzul la care sînt supuşi copiii cu deficienţe mintale de la Orhei

Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite  (UNICEF) condamnă orice formă de violenţă la care sunt supuşi copiii de la Casa-internat pentru Copii cu Deficienţe Mintale din oraşul Orhei. UNICEF a emis o declarație referitor la investigaţia jurnalistică, care relatează despre abuzul fizic la care sunt supuși aceşti copii, informează MOLDPRES.  

UNICEF recomandă autorităților să întreprindă măsuri urgente pentru a grăbi reformele de dezinstituționalizare a copiilor. Aceasta s-ar putea realiza inclusiv prin alocații bugetare, care să asigure servicii de calitate la toate nivelurile, precum și suport pentru familii și copiii cu dizabilități.

“Dificultățile financiare cu care se confruntă în prezent țara nu trebuie să fie un motiv pentru a tărăgăna aceste reforme. Toţi copiii, inclusiv cei cu nevoi speciale, au dreptul să crească în familie”, se arată în declaraţie.

O investigaţie realizată de jurnaliştii de la today.md a scos la iveală faptul că cei 210 băieţi de la Casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale de la Orhei sînt ţintuiţi la pat, bătuţi peste mîini şi picioare, iar în mâncarea copiilor plutesc viermi.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a creat o comisie pentru investigarea cazului. Membrii comisiei au efectuat un control inopinat la Casa-internat de la Orhei. Lidia Popa a fost demisă din funcţia de director al orfelinatului. O altă casă-internat pentru copii cu deficienţe mintale (fete), funcţionează la Hînceşti, notează MOLDPRES. 

Foto:  citizengo.org

Adaugă comentariu