Top 7 produse moldovenești ce vă pot încânta prietenii de peste hotare

Top 7 produse moldovenești ce vă pot încânta prietenii de peste hotare

Se știe că moldovenii au emigrat peste tot în lume, unii muncesc acolo sezonier, având familia în continuare acasă, iar alții au plecat cu totul. Respectiv mulți dintre noi avem prieteni, colegi și chiar rude în țările în care muncim sau ne-am mutat cu traiul. Și nu de puține ori credem că v-ați gândit oare ce cadouri le puteți face acestora, dar în așa mod ca ei să fie impresionați și să rețină pentru mult timp că e anume din Moldova darul primit. Or, în țara noastră, cu bine și cu rele, avem foarte multe produse naționale care pot cuceri un stranier.

Din articolul nostru vă puteți inspira, căci am ales 10 produse ce pot fi găsite practic doar la noi, și pe care oferindu-le cadou nu veți da nici foarte mulți bani.

1. Dulceața din nuci

La sigur fiecare moldovean cunoaște acest gust minunat. Dar pentru străini este ceva de neconceput. Și credem că vă veți impresiona prietenii de peste hotare oferindu-le un borcănaș de dulceață din nuci. Putem chiar să pariem că pe viitor acești vă vor întreba când mai puteți primi un colet din Moldova.

În această ordine de idei vă putem sugera să faceți un dar dintr-un borcănaș de dulceață și o cantitate mai mărișoară de miez de nucă. Acesta fiind la mare căutare peste hotare, dar și costă acolo mai mult decât în Moldova.

2. Vin moldovenesc

Producătorii noștri de vin sunt tot mai apreciați peste hotare. Această industrie se dezvoltă vertiginos, fiind și una reprezentativă pentru Moldova. Da, probabil încă nu ne putem lupta cu marii producători, deși cunoscătorii spun că e discutabil. Alegeți 2-3 sticle de vin de la producătorii autohtoni, vă îndemnăm să vă uitați și la micii producători, nu la companiile mari deja recunoscute la nivel mondial. E foarte probabil să vă suprindeți plăcut prietenii din Italia sau Franța, care cred că vinuri mai bune decât în țările lor nu mai găsești nicăieri.

3. Bomboane și zefir

Bomboanele din Moldova sunt și ele deja apreciate de mulți străini care ne vizitează țara. Iar zefirul  așa cum îl cunoaștem noi nu se găsește în multe țări. Este marshmallow, dar nu e la fel ca minunatul nostru zefir cu gust de vanilie, sau creme brulle, sau cel cu ciocolată.

4. Ceai ecologic

În 2011 în Moldova aapărut ferma ecologică cu cilu închis la Mănpstirea Zăbriceni – ECO Cămara. Aici găsiți foarte multe tipuri de ceai din plante naturale, crescute, culese și prelucrate absolut natural. Vă puteți surprinde prietenii cu ceai din melisa, frunze de coacăză, flori de lavanda, petale de floarea soarelui etc.

5. Covor

Și ca să nu ne limităm doar la mâncare sau băutură, putețisă vă surprindeți prietenii străini cu un covor tradițional moldovenesc. Da, e un cadou mai scump decât cele despre care am scris mai sus, dar și va rămâne în casa prietenilro voștri pentru mult-mult timp. Covoarele moldovenești sunt frumoase și atractive, iar cei ce-l vor primi în dar la sigur îl vor lăuda tuturor cunoscuților.

6. Ie și cămașă tradițională bărbătească

La fel e un dar care vă poate costa mai mult. Căci iile și cămășile tradiționale bărbătești cusute manual sunt mai scumpe. Dar cu siguranță atunci când amicii voștri vor ieși la evenimente îmbrăcați astfel, toți cei din jur se vor interesa cine e designer-ul și de la care brand au cumpărat bluzele.

7. Un set de uleiuri aromate

Probabil puțini cunosc că multe produse cosmetice au la bază uleiurile aromate provenite din Moldova. Mai ales în ultimii ani această industrie din nou își ia avântul în țara noastră. Păi iată, vă puteți suprinde prietenii de peste hotare cu un set de uleiuri volatile din lavandă, petale de trandafir, mentă, salvie, isop și altele.

 

Încă niște idei interesante puteți spicui dintr-un top făcut de colegii de la locals.md.

 

Foto simbol: relaxa.md; dulceplai.com; iiana.ro

Adaugă comentariu