Cele 5 simptome Omicron la bebeluși
- 2022-01-18
- 3052
Cele mai frecvente simptome Omicron la bebeluși au declanșat o creștere a numărului de internări în spitale – dar majoritatea fac doar febră și au probleme la căile respiratorii superioare, scrie avantaje.ro
Medicii infecționiști din toate țările au căzut de acord că răspunsul imun la copii este mai bun și majoritatea bebelușilor sunt internați ca măsură de precauție.
Un raport realizat de o echipă de medici pediatri a dezvăluit că bebelușii mai mici de un an reprezintă acum cea mai mare proporție de infectare pentru prima dată de la începutul pandemiei.
Deși copiii mici iau virusul mai repede și mai ușor, un studiu a constatat că doar unul din 55 ar avea nevoie de terapie intensivă din cauza febrei mari.
O serie de studii recente au dezvăluit o concluzie extrem de pozitivă: se certifică faptul că Omicron este mai blând decât alte tulpini la cei vaccinați – primul raport oficial din Marea Britanie dezvăluie că riscul de spitalizare este cu 50 până la 70% mai mic decât în cazul Delta.
Cei mai mulți pacienți copii internați cu Omicron în ultimele patru săptămâni nu au prezentat simptome care să le pună viața în pericol. „De fapt, cele mai multe dintre mame spun că le curge nasul, sunt mai letargici și au un pic de febră. Trebuie să urmărim acest trend, dar imaginea de ansamblu este una liniștitoare' spune Profesorul Russell Viner, de la University College din Londra. Acesta a adăugat: „Aproape niciunul dintre copii nu a avut nevoie de oxigen”
Simptomele Omicron la bebeluși:
– Febră
– Curge nasul
– Respirație șuierătoare/crupă.
– O tuse care sună mai puțin obișnuit
– Erupții cutanate
Aproximativ jumătate dintre copiii infectați cu Omicron nu au primit nici un tratament. Foarte puțini au primit antibiotice, dar numai din cauza modului în care s-a manifestat febra, mai ales în cazul bebelușilor care trebuie protejați în mod special. Ratele de infecție sunt greu de urmărit la bebeluși deoarece aceștia nu sunt testați în mod regulat. Ce se știe sigur este că boala Covid este mai lejeră la copiii mici, cu o medie scăzută de internări zilnice în spital la vârsta sub șase ani. Experții spun că internarea copiilor a fost mai mare în zonele mai sărace.
Nu se știe sigur de ce Omicron afectează și copiii față de alte tulpini, dar părinții trebuie să știe că de data aceasta, cei mici nu mai sunt atât de protejați.
Sfatul specialiștilor: „Părinți, faceți ceea ce faceți întotdeauna când se îmbolnăvesc copiii iarna. Protocolul este același ca pentru orice virus de sezon rece. Dacă sunteți îngrijorați, vorbiți cu medicul de familie” spun specialiștii.
La nivel internațional nu există încă un protocol de vaccinare pentru bebeluși, dar dacă părinții sunt vaccinați, le reduce șansele de a lua sau de a transmite virusul.
Vaccinul anti-Covid protejează împotriva Omicron și oferă cea mai bună șansă de a trece peste pandemie, au spus în mod repetat oficialii din domeniul sănătății.
Sursa foto: s.iw.ro